Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozne niuanse
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 4
marian
mam pytanie odnoscie paru rzeczy:
1. Jak mozna ustawiac sie w dogodnej pozycji gdy pilka jest w gorze. gdzies czytalem ze sluzy do tego r2 ale nie jestem pewien, moze jakies wskazowki?
2. czy jest mozliwosc wymuszania faulu, albo jakis inny sposob na to, ze kiedy lece z pilka i goni mnie przeciwnik, zaczepia mnie ja trace predkosc i gubie pilke co jakis czas
3. kiedy gram od prawej do lewej i jestem na wprost bramki to zeby strzelic w prawy rog bramki mam trzymac po strzale gore czy prawa?
gram na klawiature poki co, bo do pada nie umiem sie przywzwyczaic :?
a jak przy strzalach jestem to jak strzelic mocno po ziemi?
mam nadzieje ze ktos mi pomoze w zglebianiu tajnikow tej swietnej gry :wink:
kemot
Ad 1: Trzymajac R2, przesuwasz sie przed pilka, wtedy wali (znaczy strzela wink.gif ) z woleja
Ad 2: Wymuszania nie ma, ale sa sposoby na to zeby ci sfaulowali, poprostu "merdasz" z przeciwnikiem na plecach, ew. schodzisz do srodka, a przeciwnik "haczy" ci o nogi
Ad 3: Sam nie wiem, ta gra jest dziwna jezeli chodzi o strzaly wink.gif
Pisze miszcz klawiatury, nie boj i na niej mozna grac, szkoda tylko "zidane'ki" (analog)
marian
dzieki za wskazowki, ale odnosnie 1 pytania chodzilo mi o to ze jak np bramkarz wybije wolnego i pilka jest w powietrzu, a ja chce przyjac na klate, to jak sie dobrze ustawic, bo nierzadko wyprzedza mnie przeciwnik i bierze mi pilke, albo odbija glowa :x
stQ
ja tez mam pare pytan ;p

1. Czy mozna zrobic w pes4 strzal z tzw. krzyzaka
2. Co to jest jak naciskam chyba na R2 i np kwadrat ( kolko trojkat x ) ? pokazuje mi sie kwadrat itp. na ekranie co to znaczy ?
3. Zna ktos jakies ciekawe tricki
4. Jak sie robie strzal z wolnego po ziemi
5. Jak sie strzela z przewrotki lub z woleja smile.gif

THX z GorY biggrin.gif
marian
ad2 ten symbol ktory pojawia sie na dole w trakcie meczu sluzy do zmiany taktyki w trakcie gry, w zaleznosci od tego co ustawisz w strategi- manual. moze to byc np gra lewym skrzydlem, pulapka offsideowa, gra z kontrataku itp.

ad5 z woleja zeby strzelic musisz przytrzymac R2 i strzal ( u mnie bynajmniej dziala :wink: )

na reszte pytan nie znam odpowiedzi, ale 4 jest interesujace. mozna uderzyc pilke po ziemi uzywajac wrzutki, ale wtedy takie cos wogole nie ma sily i kula sie po ziemi
kemot
Odnosnie twojego pytania Marianie biggrin.gif to wlasnie R2 jest odpowiedzialne za ruchy pilkarza w czasie lotu pilki, wiec i pojedynki o pilke wygrasz wciskajac R2 i przesuwajac sie przed przeciwnika...

pytania stQ:
Ad 1: W jakims temacie mayor napisal ze dzieje sie tak gdy dobry pilkarz ma jedna slaba noge, i strzela tak "mimowolnie"
Ad 2: Juz znasz odp.
Ad 3: www.pesmoves.com
Ad 4: Ciezka sprawa, nie probowalem, ale wlasnie dosrodkowanie moze sie okazac pomocne
Ad 5: Zalezy od ulozenia do pilki, oraz umiejetnosci indywidualnych pilkarza, rzadko sie zdarza (przynajmniej mi)
JAACA
Jasne ze mozna jebnac z krzyzaka. Jest to skomplikowane dosc ale daje kupe radosci. Do tego wymagany jest zawodnik z dobra technika. Ja to robilem Recoba i to tylko w opcji trening. W meczu mi nie wychodzilo:P
mc
Cytat
Jasne ze mozna jebnac z krzyzaka.

Jacuś...Twoja elokwencja i dosadne konstruowanie wypowiedzi są powalające..... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
kemot
Chlopak z Opola, daleko mu do Trojmiejskiej oglady biggrin.gif
Raffels
A ja mam pytanie odnosnie taktyki: w menu taktyki mozna ustalic 4 przyciski odpowiadajace za np:kontratak czy zmiane stron. Jak to mozna wykorzystac podczas meczu, kiedy moge to uaktywnic i kiedy wiem ze to sie udalo??Prosze o pomoc w sprawach taktycznych - wpisujcie swoje pomysly(sensowne oczywiscie) biggrin.gif biggrin.gif
JAACA
Jebiecie rybami wsioki z trojmiasta;P :twisted: biggrin.gif
Drakkar
Raffels, warto skorzystać ròwnież z pomocy w menu taktyki.
Teraz nie pamiętam, ale chyba, podczas meczu oczywiście, L2 lub R2 + X,O... w zależności jak sobie ustawiłeś.
Raffels
A co oznacza auto1, auto2 itp.??
Krzysiek1989-20
1Jak sie sprzedaje zawodnikwò?
2Dlaczego cały czas mam breakdown jak kupuje zawodnikòw nie moge ich poprostu kupić?
3Jak sie kopie poziemi podczas meczu?
4Słyszałem że wybierają najlepszego zawodnika sezonu w master ligue wygrałem 2 lige i nic?
marian
Cytat
A ja mam pytanie odnosnie taktyki: w menu taktyki mozna ustalic 4 przyciski odpowiadajace za np:kontratak czy zmiane stron. Jak to mozna wykorzystac podczas meczu, kiedy moge to uaktywnic i kiedy wiem ze to sie udalo??

Drakkar dobrze mowi - L2 i X, O , [] badz / , wtedy pojawiaja ci sie w dolnym rogu te znaczki i wiesz ze jest uaktywnione. musisz jedynie ustawic przed meczem co chcesz zeby sie dzialo po aktywacji tego symbolu.
Raffels
To jak pojawi mi sie znaczek np: x to znaczy ze zawodnicy wykonali polecenie??A jak ten znaczek utrzymòje sie caly czas na ekranie??I co oznacza auto1, auto2 itp??
lualua
Co do strzału po ziemi z akcji to wychodzi sam w zależności od statòw zawodnika, aktualnej pozycji i prędkości i oczywiście siły z jaką uderzymy.
Mi sie już wielokrotnie udało tak zdobyć bramke, nawet zza pola karnego.
LeMie
napisze kos kjak sie stzrela z tego krzyżaka??
Drakkar
Cytat
1Jak sie sprzedaje zawodnikwò?
2Dlaczego cały czas mam breakdown jak kupuje zawodnikòw nie moge ich poprostu kupić?
3Jak sie kopie poziemi podczas meczu?
4Słyszałem że wybierają najlepszego zawodnika sezonu w master ligue wygrałem 2 lige i nic?

Ad. 1. Zawodnikòw sprzedajemy podczas okna transferowego. Wchodzisz do "Negotiations" -> "My Team" i wystawiasz zawodnikòw na listę transferową (powinien pojawić się szaro-czarny kwadrat przy nazwisku zawodnika). Potem musisz czekać, bo nie wiadomo czy ktoś go kupi czy nie. Jeżeli będą chętni, zostaniesz o tym poinformowany. Wchodzisz wtedy znowu do "Negotiations" -> "My Team" i wybierasz zawodnika, ktòry jest obiektem zainteresowań (możesz przyjąć lub odrzucić ofertę). Na następny dzień dostaniesz podsumowanie: "Success" (negocjacje udane) lub "Breakdown" (negocjacje nieudane).

Ad. 2. Jeżeli grasz na poziomie trudności 1 - 3 * to masz możliwość (kursor w prawo podczas kupna zawodnika) zobaczenia jakie są szanse na to, że zawodnik przyjmie ofertę z twojego klubu. Jest to przedstawione za pomocą trzech gwiazdek. 3 * oznaczają, że raczej napewno negocjacje będą udane ("Success"). W przypadku 1 gwiazdki często będziesz widział "Breakdown".

Ad. 4. Jak to nic? Na koniec sezonu jest podsumowanie. Tabela i "Awards".
Możesz to zobaczyć samemu wciskając kwadrat, kiedy przeglądasz tabelę końcową. Ale powinno wyskoczyć Ci okno "Awards" z trzema utytułowanymi zawodnikami: "Overall Best Player", "Most Goal Scorer" oraz "Most Assists".

Ufff... That's all folks...
marian
Cytat
To jak pojawi mi sie znaczek np: x to znaczy ze zawodnicy wykonali polecenie??A jak ten znaczek utrzymòje sie caly czas na ekranie??I co oznacza auto1, auto2 itp??

Jesli pojawi sie X tzn ze zawodnicy graja taktyke jaka ustawiles w opcjach pod tym znakiem, i graja ja tak dlugo az znaczek jest na ekranie. zeby go wylaczyc robisz tak samo jak go wlaczyles, czyli L2 + ktorys ze znaczkow. mozna robic rozne kombinacje, np gra z kontry i lewa strona bioska itp.
a co do auto to mysle ze wowczas komputer sam dobiera odpowiednia takyke w zaleznosci od sytuacji na boisku, ale nie recze za to biggrin.gif
pedro000
siema ej Kemot piszesz ze jestes mistrz klawiatury a na piasles ze szkoda myczka Zidane ... ja tez gram na klawiaturze i potrafie wykonac ten trik
Jesli komus to pomoze to ja to wykonuje tak : w opcjach na analog ustawiam na klawiaturze numerycznej -5(gora) 3(prawo) 2(dol) 1(lewo) gdy biegne to szynko przeskakuje z kursorow na numeryczne o wklepuje szybko 5-3-2-1 lub w druga strone i moj zawodnik lanie "obraca" sie nam na pilce
Pozdrawiam
LeMie
Napiszcie ktos prosze !! jak strzela z "krzyżaka" smile.gif
kemot
Pozwolicie ze sie obronie smile.gif Uwazam sie za mistrza klawiatury, bo od zawsze w necie pykam w lidze na klawirze, a wyniki sa jakie sa, zreszta chyba nikt z czolowki nie gra na klawiaturce(chyba ze z przymusu)

PS: Wyprobuje twoj sposob, nawet nie probowalem tego zagrania zaadaptowac na klawirke , pozdro
marian
LeMie --> podobno dzieje sie tak wowczas gdy pilkarz ma jedna noge dobra, a druga slabsza. najlepiej wykonuje sie to Recoba, tak gdzies czytalem. Musisz przerzucic pilke na noge slabsza i oddac strzal a wtedy pilkarz sam przelozy noge tylem i strzeli ta lepsza noga. i podobno najlepiej robi sie to tak ze lecisz pod skosem do bramki, robisz sidestep, wypuszczasz pilke do przodu i strzelasz. mi osobiscie to nie wyszlo bo specjalnie tego nie cwiczylem, ale moze kiedys... :wink:
LeMie
dzieki smile.gif pròbuje pròbuje ale narazie nic z tego smile.gif ale moze wkoncu smile.gif
a tymczasem mozecie sobie sciogno mojo bramke smile.gif www.djlemie.rydultowy.com tam jest Henry_okno.avi smile.gif i piszcie co o tym sądzicie smile.gif
lualua
Skoro ròżne niuanse to tera z innej beczki. Byłem se w markecie, patrze na pòłce CD Action z recenzją PESa to biore i czytam. No po porostu jedna ściema i skandal. Ocenili że fifa jest "lekko lepsza" - czy wy to rozumiecie? Dla gościa co to pisał wadą Pesa jest to co naprawdę jest zaletą. Narzekał chłopaczyna że przy rzucie rożnym nie wie gdzie piłka poleci i cieszył sie że w fifie (nigdy z dużej litery!!!) stałe fragmenty to "mini gierki zręczniościowe" -
BUCHACHACHACHAAA!!! Prtzecież to że W Wielikim PES stałe fragmenty są w 100% manualne to oczywista zaleta. I to ma być profesjonalizm - recenzowanie gry po tygodniu grania???
Tak wogòle to nie macie czasem wrażenia że pisma o grach mają układy z dystrybutorami?
Young_KSC
Cd Action to wogòle lipne czasopismo komputerowe,po co wogòle czytac i przejmować się takim gòwnem eh.
marian
pewnie napisali tak zeby zrobic wokol swojego pisma zamieszanie, bo wszyscy wiedza ze PES jest lepszy i od razu bedzie pelno dyskusji na ten temat, a to przeciez reklama :wink:
marian
mam koljene pytanie ktore odnosi sie do karnych - czy wy tez macie tak ze czasem dajecie np kierunek w prawo a strzela wam w srodek?
a jesli ktos wie to moze sie podzieli wiedza jak dobrze strzelac karne i jak zrobic zeby nie przestrzelic laugh.gif
a poza tym czy pilkarz po upadku np przy walce o pilke wstaje sam czy mozna to jakos przyspieszyc, bo gralem ostatnio z takim kolesiem ktory upadal i podnosil sie momentalnie :roll:
in_sane
co do tego "krzyzaka" to ja to robie tak. Jezeli ide lewonoznym graczem to robie sidestepa z gory ekranu w kierunku dolu (jezeli jest prawonozny to odwrotnie) i naciskam strzal po prostu smile.gif testowane na adriano, recobie, zidanie i rosickim smile.gif
walczu
Tez bym pokazal ladne bramki, ale niestety stracilem wszystkie savy, a troche tych bramek mialem. Przy okazji nie da sie jakos tego odzyskac?
Regz
Cytat
Tez bym pokazal ladne bramki, ale niestety stracilem wszystkie savy, a troche tych bramek mialem. Przy okazji nie da sie jakos tego odzyskac?

Jeśli masz zainstalowane Norton Utilities to nie jest źle. Jeśli nie masz to możesz spròbować pobawić się z przywracaniem systemu. Ewentualnie poszukać jakieś programy do odzyskiwania danych.
Del
ogolnie chodzi o to ze w obronie im mniej uzywasz krzyzyka tym mniejsze prawdopodobienstwo ze sfaulujesz goscia na polu karnym i lepiej sie na niego tez nie pchac za bardzo smile.gif
tylko czysta interwencja lub blokowanie na rzut rozny ratuje smile.gif
maras807
Co do tego Zidane spina na klawirce to wystaczy ustawić tylko kierunek gòra i lewo lub prawo i robi go, nie trzeba ustawiać wszystkich kierunkòw.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.