lukasz44
Apr 1 2012, 09:17
Zapraszamy do przedsezonowego off-topu w którym można poruszyć wszystkie kwestie związane z ligą. Od wyjaśniania niejasności aż po swoje propozycje i uwagi dotyczące polepszenia jakośći rozgrywek.
Zachęcamy do dyskusju odnośnie kolejnego 9 już sezonu ligi PES 6
Formuła MLO sprawdza się a więc kolejny sezon zapowiada się jeszcze ciekawiej.
lukasz44
Apr 22 2012, 12:15
Nikt nic nie proponuje ? ;p
Ja mam pomysł, aby ktoś chętny przeprowadzał z ligowcami wywiady, które potem by się do katalogu z klubami wrzucało lub na główną, ale to zależy czy ktoś by się tego podjął i czy admini by nic przeciwko nie mieli.
Edi092
Apr 22 2012, 15:47
wprowadzić najlepszego podającego
no i do tego podliczac punktacje kanadyjska tak jak jest to w bundeslidze

zawsze to dodatkowa kasa za bonusy
lukasz44
Apr 22 2012, 15:59
A jak niby mamy wiedzieć kto ma asyste w danym meczu ?

Oglądając powtórki można by to zrobić, ale znając co niektórych to zapominaliby o tym i nie wyszłoby to nam...
Barthinio
Apr 22 2012, 16:36
zarobki wypisywac z
http://www.transfermarkt.de/de/ niewazne ze ktos kupil za mniejsz lub wieksza kwote to bardzo utrudnia nowym gracza , no i przydaloby sie znesc hideny takie ladne bramki z pierwszej pilki a nie sa uznawane
CYTAT
zarobki wypisywac z
http://www.transfermarkt.de/de/ niewazne ze ktos kupil za mniejsz lub wieksza kwote to bardzo utrudnia nowym gracza , no i przydaloby sie znesc hideny takie ladne bramki z pierwszej pilki a nie sa uznawane
zwłaszcza ostatnia propozycja mnie rozwala
Barthinio
Apr 22 2012, 17:09
CYTAT
zarobki wypisywac z
zwłaszcza ostatnia propozycja mnie rozwala
Dobrze ze rozwala a nie rozwalialo smieszy cie to czy czegos sie boisz jak ktos jest dobry to wygra z hidenami czy bez wiec nie rozumie akurat tej zasady
nie ma mowy, zeby zniesiono hiddeny, jest to bug gry, nienaturalnie silny strzal, zawsze tak bylo, jest i bedzie, tu oraz wszedzie indziej..
CYTAT(Barthinio @ Apr 22 2012, 17:40)

zarobki wypisywac z
O zarobkach także nie ma mowy. Kupując gracza za dużą kwotę musisz być świadomy tego, że będziesz płacił mu dużą pensję. Czy to takie trudne spisać kwote z forum i wpisać ją w okienko arkusza?
Milerinho
Apr 22 2012, 17:34
A Ja proponuje wprowadzeni nakazu robienia dodatkowego screena ze skladami przed wejsciem do meczu bo nie raz ktos zapomnij czy gosc moze grac a jednak zagra bylo tak pamietam jak zibi goscia wylapal takze nic to nie kosztuje a temat jest do przemyslenia
lukasz44
Apr 22 2012, 17:39
No ja byłbym za, zawsze fajniej to wygląda jak widać składu obu graczy.
Sam zresztą calutki sezon tak robiłem i przemęczenie nie doznałem...
w pes6 online gralem jak tylko wyszedl nikt wtedy nie zwracal uwagi na te hideny, teraz jak wrocilem do zabawy online i zagralem pare meczy musze stwierdzic ze dwie rzeczy mnie rozpier...
hideny i takie zagranie niby hiden niby nie -
1. leci koles z pilka przy lini bocznej za nim obronca
2. robi nawrot do tylu (gubiąc obronce)
3. scina do srodka i podaje do zawodnika
4. ten nie strzela od razu (bo wiadomo hiden) ale leci pare metrow z pilka i wtedy uderza
cena zawodnika utrudnia zycie nowym graczom

- taka jest dola debiutanta/beniaminka
to co wynegocjujesz to wpisujesz proste
Jason Bourne
Apr 23 2012, 09:45
To co T-Mac napisał to prawda. Mi również to się zdarza i szczerze najchętniej oduczyłbym się tego. Ja dodatkowo zabroniłbym mijania bramkarza w sytuacji sam na sam. Takie chamskie mijanie, kiedy wychodzi zawodnik sam na sam i wiadomo że nie będzie strzelał na bramkę, a dryblował bo w 95 % to się udaje b. dobrym zawodnikiem. Bo szlag trafia kiedy człowiek traci w meczu 5 bramek, a 4 właśnie w taki sposób. Wiem, że raczej jeśli tracimy to jedną w meczu w taki sposób, ale ta 1, często decyduje o przebiegu spotkania.
tak juz do przodu
jeszcze sprawa cyborgow jak mozna by ich wyeliminować np w 3 sezonie (bo w tym juz za pozno)
wiadomo nasi gracze maja staty z psd i np taki patch do pes12 - PESEdit.com 2012 Patch 3.2 ma takze staty z psd
w pes12 obliczany jest tzw overall i mozna by na podstawie tego zrobic jakies ograniczenie ze np powyżej overalla 80 (glowna pozycja gracza) nie mozna kupowac gracza bo jest za mocny
taki przyklad Gael Clichy - glowna pozycja lewy obronca, overall na tej pozycji dla niego 87 (mam stary patch ale pewnie duzo sie nie zmienilo)
wiec zakaz kupna
tylko duzo userow ma w swoich druzynach takich graczy no i jak bysmy ich wywalili jakie zadosc uczynienie nas by satysfakcjonowało
zibii75
Apr 23 2012, 11:04
CYTAT(Milerinho @ Apr 22 2012, 18:38)

A Ja proponuje wprowadzeni nakazu robienia dodatkowego screena ze skladami przed wejsciem do meczu bo nie raz ktos zapomnij czy gosc moze grac a jednak zagra bylo tak pamietam jak zibi goscia wylapal takze nic to nie kosztuje a temat jest do przemyslenia

Ja po prostu robię sobie screny przed meczem i jak robione są zmiany, po meczu sprawdzam czy przeciwnik czegoś nie zapomniał, tyle

CYTAT(piecia1990 @ Apr 23 2012, 10:49)

To co T-Mac napisał to prawda. Mi również to się zdarza i szczerze najchętniej oduczyłbym się tego. Ja dodatkowo zabroniłbym mijania bramkarza w sytuacji sam na sam. Takie chamskie mijanie, kiedy wychodzi zawodnik sam na sam i wiadomo że nie będzie strzelał na bramkę, a dryblował bo w 95 % to się udaje b. dobrym zawodnikiem. Bo szlag trafia kiedy człowiek traci w meczu 5 bramek, a 4 właśnie w taki sposób. Wiem, że raczej jeśli tracimy to jedną w meczu w taki sposób, ale ta 1, często decyduje o przebiegu spotkania.
Wydaje mi się, iż to nie przejdzie, aby zakazać takiegos sposobu zdobywania goli. Nie jest to żaden błąd gry więc nie widze sęsu tego robić. Są gracze co to preferują i jeśli Im przynosi radość zdobywanie tak goli to trudno.
Do tego masz jeszce 2 sposoby minięcia, czyli markowanie strzału gdzie kładzisz bramkarza i robiony jest zwód, oraz minięcie go na pełnym gazie co chyba jest bardziej trudniejsze i procęt zdobytych goli jest mniejszy od tego jak położysz bramkarza. Nie stosuje tegi pierwszego bo nie umię a 2- gim sposobem sam zdobywam gole.
Co do goli Hyiden, to jest błąd gry i niech zostanie zakazany
Barthinio
Apr 24 2012, 12:33
Z tymi hidenami sa stale problemy widze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jest bramka??????????????????????????
nie ma bramki??????????????????????
Kto to wymyslil ???????????????????
Ciekawe dlaczego niema takich zasad w prawdziwym swiecie????????????
To proste gol jest golem i tyle
No i pogorszylo by to jakasc gry
Ja tu nie zadze wiec jest jak jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co do mijania bramkarza, jestem za. W PESIE wychodzi to bajecznie łatwo i w 95% sytuacji sam na sam padają gole. W prawdziwym życiu już nie.
CYTAT(Barthinio @ Apr 24 2012, 13:37)

Ciekawe dlaczego niema takich zasad w prawdziwym swiecie????????????
To proste gol jest golem i tyle
No i pogorszylo by to jakasc gry
Ja tu nie zadze wiec jest jak jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hiden był, jest i powinien być zakazany i na pytanie czemu nie ma takich zasad w prawdziwym świecie odpowiem prosto bo w prawdziwym świecie nie ma bugów i nikt Ci hidena nie strzeli, a jeżeli dla ciebie gol jest golem to równie dobrze, można strzelać ze spalonych... i też takie bramki uważać za prawidłowe. Jakość gry by na tym bardzo ucierpiała ponieważ z hidena czy tam lamki jest bajecznie łatwo strzelić gola jak się ma szybkiego pomocnika wbiegnie się w pole karne poda na 14 metr do napastnika ten uderzy piłkę i praktycznie jeżeli piłka nie leci w bramkarz to wpada to siatki i wyobraźmy sobie jak by tak każdy po 5-6 razy na mecz robił to co było ? Hokejowe wyniki, a już teraz bez hidenów się takie zdarzają...
CYTAT(GooFy @ Apr 24 2012, 14:17)

Co do mijania bramkarza, jestem za. W PESIE wychodzi to bajecznie łatwo i w 95% sytuacji sam na sam padają gole. W prawdziwym życiu już nie.
Tu się nie zgodzę... ok to jest wkurzające jak ktoś tak mija bramkarza, ja sam staram się co raz mniej mijać bo bardziej cieszy mnie bramka jak podetnę piłkę nad bramkarzem lub uderzę obok niego, ale to NIE jest błąd gry więc z jakiej racji tego zakazywać ?
Edi092
Apr 24 2012, 13:34
Co do mijania bramkarzy to można by to wprowadzić ale bez używania

+

lub jak kto woli

+
dużo osób właśnie w taki sposób ich mija, a przejście GK w standardowy sposób często okazuje się klapą chyba że zawodnik jest na Redzie
kuba12-15
Apr 24 2012, 13:36
CYTAT(GooFy @ Apr 24 2012, 14:17)

Ja również się w tej sytuacji nie zgodzę. Po pierwsze nie jest to zaden bląd w grzę, więc z jakiego powodu miało by się tego zakazywać. Po drugie nie jestem tego taki pewnien czy w Pesie po sytuacji sam na sam zawszę padają golę. Może padają w większości sytuacji. A w prawdziwym świecie również w większości sytuacji sam na sam padają golę (taka jest moja opinia na ten temat.) Aha i jeszcze jedno. Pamiętajmy, że to jest gra, a nie prawdziwy świat. Moim zdaniem niech wszystko w grze zostanie tak jak jest hiddeny zakazane a bramkarzy można mijać.
similo14
Apr 24 2012, 13:36
Panowie z tego co wiem to można sie przełączyć na GK i nim sterować jeżeli ktoś to ma opanowane już nie jest tak łatwo go minąć czy nawet przelobować.
kuba12-15
Apr 24 2012, 13:37
CYTAT(similo14 @ Apr 24 2012, 14:40)

Panowie z tego co wiem to można sie przełączyć na GK i nim sterować jeżeli ktoś to ma opanowane już nie jest tak łatwo go minąć czy nawet przelobować.
Zgadzam się
przemosekk
Apr 24 2012, 13:38
CYTAT(kuba12-15 @ Apr 24 2012, 14:40)

Ja również się w tej sytuacji nie zgodzę. Po pierwsze nie jest to zaden bląd w grzę, więc z jakiego powodu miało by się tego zakazywać. Po drugie nie jestem tego taki pewnien czy w Pesie po sytuacji sam na sam zawszę padają golę. Może padają w większości sytuacji. A w prawdziwym świecie również w większości sytuacji sam na sam padają golę (taka jest moja opinia na ten temat.) Aha i jeszcze jedno. Pamiętajmy, że to jest gra, a nie prawdziwy świat. Moim zdaniem niech wszystko w grze zostanie tak jak jest hiddeny zakazane a bramkarzy można mijać.
Ja potwierdzam tak samo jak kuba
Mijanie bramkarza chcecie zakazać? Bitch please... Przecież ludzie. Tak to wam wytłumaczę. Tutaj liczy się umiejętność gry bramkarzem. Można zatrzymać zawodnika, który idzie sam na sam i chce minąć twojego GK. Wystarczy wyczuć odpowiedni moment i pójść bramkarzem w tym kierunku... Niedługo to strzały będą zabronione :|
Dokładnie tak jak smilo napisał. Nie ma co szukać dziury w całym i na wszystko jest jakieś wyjście. Równie dobrze możemy 3x

zakazać bo to też nie sztuka i łatwiej o nie skoorydnowany ruch obrony (samobój ) lub bestialskie wpakowanie piłki do siatki z 2m. Wg mnie jest dobrze jak jest bo jeżeli byśmy chcieli coś zmieniać to do wszystkiego moligbyśmy sie przyczepic ;P.
Kogo nazywasz "bitch" ? Na tym forum obowiązuje kultura. A ja uważam to za błąd, gdyż bramkarz w prawdziwym świecie nie ma downa i nie da się tak łatwo minąć
CYTAT(Nalep @ Apr 24 2012, 14:42)

Mijanie bramkarza chcecie zakazać? Bitch please... Przecież ludzie. Tak to wam wytłumaczę. Tutaj liczy się umiejętność gry bramkarzem. Można zatrzymać zawodnika, który idzie sam na sam i chce minąć twojego GK. Wystarczy wyczuć odpowiedni moment i pójść bramkarzem w tym kierunku... Niedługo to strzały będą zabronione :|
No i tu się zgadzam...
P.S Zaraz ktoś napisze, że powinniśmy bez piłki grać...
zabronmy tez strzelac z dystansu zawodnikami z atrybutem "Middle shooting", dryblowac z "Dribbling" i strzelac karne tymi z "Penalties".. no bez jaj, jesli ktos chce mozna zorganizowac lige "SUPER STAR SKILLS" i tam mozna ustalic zasady o jakich sie zamarzy, bez mijania bramkarzy, kiwania w "16" czy co tam jeszcze ktos wymysli, wygrany otrzyma tytul "Master of PES 6 skills" i unikalna range na forum.. uznaje to jako spozniony primaaprilisowy zart..
po to chyba jest stworzone markowanie zeby z niego korzystac ? a ja sam wiem ze jesli ktos umie sterowac bramkarzem to 1v1 praktycznie nie idzie strzelic az mozna sie ostro zdenerwowac . a moze by tak strzal z daleka zabronic bo tez duzo wpada

?
edit: a jeszcze czyja wina jest to ze wypusciles zawodnika 1v1 z twoim bramkarzem ? a potem ze duzo wpada. trzeba obrone inaczej ustawiac
lukasz44
Apr 24 2012, 14:07
Dokładnie jak umiesz się dobrze cofnąć bramkarzem w akcji sam na sam rywal ma mega kłopoty ze strzeleniem

Ja tam ten temat kwituję uśmiechem, bo i tak nie ma szans przejść, ale podyskutować owszem można xD
CYTAT(gapa @ Apr 24 2012, 15:04)

po to chyba jest stworzone markowanie zeby z niego korzystac ? a ja sam wiem ze jesli ktos umie sterowac bramkarzem to 1v1 praktycznie nie idzie strzelic az mozna sie ostro zdenerwowac . a moze by tak strzal z daleka zabronic bo tez duzo wpada

?
edit: a jeszcze czyja wina jest to ze wypusciles zawodnika 1v1 z twoim bramkarzem ? a potem ze duzo wpada. trzeba obrone inaczej ustawiac
Idąc tym tokiem myślenia - po to są stworzone hiddeny żeby z nich korzystać
Milerinho
Apr 24 2012, 14:32
Jak wyglada sprawa aby screeny skladow byly obowiazkowe w opisie meczu ?
CYTAT(GooFy @ Apr 24 2012, 15:28)

Idąc tym tokiem myślenia - po to są stworzone hiddeny żeby z nich korzystać

hehe aż się uśmiałem

Goofy idąc tym tokiem hideny w prawdziwym świecie też istnieją i to jest normalne, no ludzie... a co do mija to Goofy powiem wprost... weź sobie trening włącz ustaw bramkarza ze skillem bramkarskim 84 i z gwiazdkom "broni 1 na 1" i spróbuj go minąć, napastnikiem ze skillem ataku dajmy na to także 84 i zobaczysz, że to nie takie proste, a postaw bramkarza o podobnym skillu, ale bez tej gwiazdki i miniesz go o wiele łatwiej, dlatego jeżeli uważasz, że bramkarze przy sam na sam mają downa czy coś w tym stylu to znajdź na rynku bramkarza z gwiazdką "broni 1 na 1" i wtedy twój bramkarz nie będzie miał downa

. No a po za tym tak jak to napisał wyżej gapa jeżeli ktoś umie dobrze grać w obronie to nie będzie zbyt wiele bramek po sam na sam tracił.
CYTAT(GooFy @ Apr 24 2012, 14:44)

Kogo nazywasz "bitch" ? Na tym forum obowiązuje kultura.
Tak sobie napisałem. Nie bierz wszystkiego do siebie ;D
@down: Marna prowo;]
Nalep nie przelewaj zycia prywatnego na forum

ktos pisal ze ladne bramki (lamki) wpadaja
http://www.youtube.com/watch?v=IejZ9gKJglQco w tym takiego ladnego ?
similo14
Apr 24 2012, 19:34
Zabronić mijania bramkarza to jak zabronić mijać obrońców. Co do hiddenów i lam jak dla mnie unikniecie tracenia takich bramek wcale nie jest jakoś szczególnie trudne wystarczy zawodnika mającego piłkę zaatakować pressingiem a drugim starać sie pokryć najniebezpieczniejszego zawodnika w polu karnym. Ten zakaz jest dla mnie absurdalny ale jeżeli już przez tyle sezonów sie przyjął to OK. T-mac na filmiku ktory wrzuciłeś i tak bramkarz był bez szans więc czy to z lamy czy nie to bez znaczenia.
PS. Ważna sprawa dla nieogarniętych, aby uniknąć tego "dziwnego" zamachu nogą nazywanego lamą, można uderzać technicznie. Strzał+ chyba R1 niewiem dokładnie bo ja gram na klawie. Uderzenie techniczne w zupełności wystarcza ale można kombinować w zależności od pozycji z różnymi rodzajami uderzeń.
wlasnie Barca lame walnela
CYTAT(Nalep @ Apr 24 2012, 18:57)

Tak sobie napisałem. Nie bierz wszystkiego do siebie ;D
@down: Marna prowo;]
Była to odpowiedź na mojego posta, więc jednak mogłem wziąć to do siebie.
Łukasz - tak, można się cofnąć, ale wystarczy wtedy puścić bombę w róg bramki i bramkarz nie ma nic do powiedzenia. Strzeliłem Ci tak ostatnio 5 bramek. I owszem, zdarza się minięcie bramkarza w prawdziwym życiu, ale nigdy 3-4 razy w meczu. A jeśli kiedykolwiek się zdarzyło bramkarz musiał szukać sobie nowego klubu. W każdym razie ja kończę dyskusję, bo zamienia się to w nagonkę na goofyego...
Jason Bourne
Apr 24 2012, 21:13
Polać Goofiemu

Ja mam podobne zdanie, no ale cóż skoro każdy chce sobie ułatwiać życie to spoko. Ale wcześniej już pisałem dobija to, kiedy tracę kilak bramek w jednym meczu w taki sam sposób. Ale cóż lud się buntuje

Trzeba będzie nadal znosić to, że traci się w taki sposób brameczkę.
PS Gapa jak z Tobą kiedyś grałem i minąłem bramkarza i przegrałeś ten mecz, to później sam mi pisałeś, że taka gra na minięcie jest lamerska, więc nie rozumiem- raz piszesz tak, a raz inaczej
kiedy ? bo nie pamietam ?
pamietam ze pisalem o graniu na lame do srodka po ziemi
Tomek93
Apr 24 2012, 21:57
To ustawcie sobię obronę głęboko, i po kłopocie

Kiwają was bo dopuszczacie do takich sytuacji... a w realu jak jest? zawodnik sam na sam z bramkarzem, kto ma większe szanse? GK czy napadzior? Oczywiście zdarza się, że GK wybroni, ale w Pesie też tak jest

Jeszcze jak ktoś umię grać bramkarzem to już całkiem
Najlepiej pozwólmy strzelać tylko ŚO z połowy boiska i jeszcze z rzutu wolnego, bo tak nie jest lamersko ...

Nie przesadzajcie już, nie wydziwiajcie ....
Szopa1910
Apr 24 2012, 22:03
Co do lam i hiddenów mam jedno - ZAKAZAĆ!
CYTAT
To ustawcie sobię obronę głęboko, i po kłopocie wink.gif Kiwają was bo dopuszczacie do takich sytuacji... a w realu jak jest? zawodnik sam na sam z bramkarzem, kto ma większe szanse? GK czy napadzior? Oczywiście zdarza się, że GK wybroni, ale w Pesie też tak jest tongue.gif Jeszcze jak ktoś umię grać bramkarzem to już całkiem wink.gif
Najlepiej pozwólmy strzelać tylko ŚO z połowy boiska i jeszcze z rzutu wolnego, bo tak nie jest lamersko ... huh.gif Nie przesadzajcie już, nie wydziwiajcie ....
zgodze sie z tym w 100%
Kubbas.
Apr 24 2012, 23:01
Ja tak tylko powiem bo czytam obserwuje, że jak się chce i się skupi to każdą lamę hiddena itd da się wybronić i do tego skorzystać z tego wyprowadzając jakąś kontrę.
Staram się unikać i lam i hiddenów nie gram na to i przypominam sobie tylko jeden przypadek jak tego użyłem ostatnio, przy strzalę na pustą bramkę gdy szybko instynktownie nacisnąłem strzał gdy bramka była pusta i co taką sytuację też bramkę anulujecie?
Jak dla mnie takie zakazy są absurdalne, ale to tylko moje zdanie jako obserwatora
Barthinio
Apr 24 2012, 23:52
Ja tak tylko powiem bo czytam obserwuje, że jak się chce i się skupi to każdą lamę hiddena itd da się wybronić i do tego skorzystać z tego wyprowadzając jakąś kontrę.
Staram się unikać i lam i hiddenów nie gram na to i przypominam sobie tylko jeden przypadek jak tego użyłem ostatnio, przy strzalę na pustą bramkę gdy szybko instynktownie nacisnąłem strzał gdy bramka była pusta i co taką sytuację też bramkę anulujecie?
Jak dla mnie takie zakazy są absurdalne, ale to tylko moje zdanie jako obserwatora
Zgadzam sie w 100%
To jeżeli już jedziemy po bandzie to proponuje podnieść budzety o 100 mln i dać mozliwość edycji do 99 w ataku każdemu napastnikowi. Co się bedziemy szczpać. Nie Bartinho, kolego ?

Btw. Jeżeli chcesz się odnieść do czyjejś wypowiedzi w tym wypadku Kubbasa to jest taka opcja jak "odpowiedz" i wtedy automatycznie cytujesz jego tekst

nie musisz kopiować lub przepisywać do swojego posta jego wypowiedzi. Mam nadzieje, że pomogłem.
Jason Bourne
Apr 24 2012, 23:58
No raczej tego nie da się uniknąć. To nie przeszkadza jeśli nie jest nadużywane w meczu. A nie co akcja miju-miju.
similo14
Apr 25 2012, 08:30
Ludzie nie dziwcie sie że ciągle tracicie takie same bramki skoro to tego dopuszczacie. Jeżeli gracie z wysoko ustawioną linią obrony a ktoś was kontruje np. 10 razy w meczu to z 5 razy wyjdzie sam na sam i te 3-4 bramki strzeli bo zawodnik średniego europejskiego klubu (bez ligi polskiej) potrafi bez trudu minąć bramkarza. Wczoraj Barca - Chelsea ostatnia bramka na 2-2 no to chyba nie powinna być uznana bo przecierz torres minął GK. To samo wczesniejsza bramka katalończyków to lama jak nic ( patrząc na schemat) choc uderzył technicznie. W mentalności wielu graczy niestety jest coś takiego że skoro JA nie potrafię sie przed czymś bronić lub sam w ten grac to to powinno być zakazane. Głupota!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.