Rynek transferowy zakończony.

Jak obiecałem wcześniej przed okienkiem transferowym udzielam dziś krótkiego wywiadu, który podsumuje dokonane transfery oraz przedstawi cele założone na ten sezon.

Co do zakupów, na każdą pozycję został kupiony przynajmniej jeden piłkarz a w niektórych przypadkach nawet kilku. Myślę, iż takie posunięcie podniesie w zespole rywalizacje i zaangażowanie na treningach jak i w meczach o punkty. Zanim objąłem posadę trenera Bragi zauważyłem, że kilka pozycji jest przypisanych paru zawodnikom a ci mieli pewne miejsce w wyjściowej jedenastce, z tego miejsca chce powiedzieć, iż każda pozycja będzie obsadzana przed samym meczem i nikt nie może być pewien występu, na pewno do każdego meczu oddeleguje najlepszych graczy.

Wracając do transferów, jest kilku graczy doświadczonych o znanych nazwiskach typu;

Alessandro Nesta, Vincenzo Iaquinta, zostali ściągnięci do klubu, aby mogli przekazać swe doświadczenie młodszym i zapewnić na boisku poczucie bezpieczeństwa oraz wzięcie na swoje barki odpowiedzialności za grę w trudnych monetach.

Dany Walback, Mame Biram Diouf to młodość, szybkość, świeża krew w naszym zespole dodając do tego osoby Alana, Limy czy Mayong Ze strzelanie goli nie będzie dla nas problemem, bynajmniej ja tak myślę.

Formacja pomocy to dwa nazwiska: Debatik Curri, Gilberto Silvai i obrońca Gianluca Comotto będą odpowiadać za wsparcie obrony, szybkie przerwanie ataku przeciwnika, odebranie piłki w środku pola i obsłużenie formacji ataku dokładnym podaniem.

Alessandro Nesta, Javier Zanetti oraz Luca Toni to persony, których nie musze przedstawiać oraz tłumaczyć, po co zostały ściągnięte do zespołu.

Na sam koniec transfer Tomasza Kuszczaka, widzę w tym chłopaku wielki potencjał i myślę, że wykorzysta daną mu szansę, po tym jak wyrwaliśmy go z MU. Pewnie gdyby został tam jeszcze rok mógłby zapomnieć o wielkiej piłce a jego kariera dobiłaby chyba dna, brak możliwości gry dla bramkarza jest bardzo niepożądane na tej pozycji, zatraca się czucie piłki wyjścia na przedpole są niepewne, niestety za tą formacją nie ma już nikogo, aby można było naprawić błąd.

Wierze w niego od początku sezonu dostanie szanse mogę powiedzieć jest to podstawowy nasz bramkarz tak zwany numer jeden w bramce.

Tyle w sprawie zakupów, porozmawiajmy o sprawach związanych ze sprzedażą jak i rozwiązaniem kontraktów.

Rozwiązaliśmy pięć umów z graczami, którzy nie mieli szans na grę w pierwszym składzie, zostały im wypłacone odprawy a karty oddane menadżerom. Z każdym rozmawialiśmy z osobna i decyzje zostały podjęte obustronnie, są teraz wolnymi zawodnikami i życzę im znalezienia nowego pracodawcy, o paru z nich pewnie jeszcze usłyszymy.

Na koniec zostawiłem temat dwóch nazwisk, za które spotyka mnie fala krytyki.

Nuno Gomesh, Paulo Cesar: obaj gracze nie umieli wejść w rytm treningowy, na sparingach przedsezonowych wyglądali słabo, bez formy raczej grali ogony meczów często małe urazy w ogóle nie pozwalały im na treningi jak i sparingi kontrolne. Może zmiana klubu im pomoże w odbudowaniu formy. Na dziś to tyle, pozdrawiam i do następnego.

Co do celów na obecny sezon, celujemy w miejsca 4-6 choć na pewno będzie to trudne, bo przeciwnicy nie spali i poczynili duże wzmocnienia, wszystko w naszych nogach i głowach,

Jeśli wejdziemy dobrze w sezon od pierwszego meczu powinno się udać, życzę tego sobie piłkarzom oraz kibicom Bragi.

Pozdrawiam.