Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pes 2008 - Polemika
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008
Stron: 1, 2
siano
Postanowiłem przenieść tu polemikę na temat dema PES2008 z komentarzy do newsa. Będzie nam wygodniej.
Jednocześnie prosiłbym o merytorykę na poziomie omara, bądź niepostowanie wink.gif

Cytat
No, przeczytalem i juz wszystko jasne!
Twoj podstawowy zarzut: demo przypomina PESa 6, tyle ze ma nextgenowa grafike. I co ja mam na to powiedziec, skoro wlasnie tego oczekiwalem po nowej kopance z Kraju Kwitnacej Wisni. To ze PES2008 mocno przypomina 6 to zarzut? Ja sadze ze zaleta!
Taka FIFA od lat nie jest w stanie zblizyc sie do poziomu PESa 3, o wersjach nowszych nie wspominajac i nadal dzieli ja przepasc, a Ty piszesz: "Muszę z wielkim bólem przyznać, że jeśli finalna wersja (PES2008) będzie tak samo wtórna, to EA Sports zostanie zwycięzcą tegorocznej potyczki na footballowym ringu." W tym momencie na mych ustach zakwitl usmiech... politowania niestety.

Cofnijmy się troszkę w przeszłośc. Rok 2002, era ISS Pro na PSX dobiega końca, na rynku już dobrze prosperuje PS2. Na nią pojawia się Pro Evolution Soccer 2. Ludzie oniemieli. Gra była świetna i zbierała wysokie noty. Potem pojawił się WE6:FE i ludzie zostali wgnieceni w fotele/kanapy.
Przeskok na nową generację konsol (PSX->PS2) był przepotężny.

PES6 miał pojawić się na pierwszej nextgenowej konsoli, dostępnej na rynku - XBOX360. Wabiono nas ślicznymi renderami, zapewniano wysokie AI i wiele zmian. Co wyszło?
Sorry, gówno wyszło. PES6 na X360 był i jest jedną wielką kpiną z tytułu i konsoli.
Obecnie zapewniano nas, że prawdziwie nextgenowa (ależ ja nie lubie tego zwrotu) gra pojawi się w tym roku. PES2008 zapowiadano niemalże jako rewolucję. Ale niestety, po demie (zaznaczam, po demie; pełna wersja powinna się mocno różnić) zupełnie tego nie widać.
I tak, podobieństwo do PES6 to zarzut, gdyż uważam, iż PES6 nie jest do końca udaną produkcją (spory random, błędy).

Odnośnie fify. Jej najnowsza wersja jest na prawdę mocno poprawiona w stosunku do poprzedniej. PES tak wielu zmian się nie doczekał. Jeśli KONAMI nie zmieni podejścia, ich pozycja będzie mocno zagrożona. Ileż lat można grać w tych samych trybach rozgrywki?
W J-League Winning Eleven 2007 Club Championship był świetny tryb Fantastita, obawiam się jednak, że w PES go zabraknie. A szkoda.

Cytat
Zarzucasz grze wystepowanie tzw. hidden shot-u. Po pierwsze grales na srednim poziomie trudnosci - stad wniosek iz wykonanie tego zagrania jest duzo prostsze. Bo juz na poziomie najwyzszym taki strzal duzo czesciej niz bramka konczy sie przestrzeleniem, udana interwencja bramkarza, badz grzeznie w nogach interweniujacego obroncy.
Po drugie gdyby w ten sposob bramki strzelic sie nie dalo, to uczynilbys z tego zarzut. Zatem tak zle i tak niedobrze. Tu cisnie sie na usta slowko malkontent.

Hidden shot jest sporym mankamentem. Podejżewam, że masz to szczęście, iż nie grałeś nigdy z osobą, która nie potrafi strzelić bramki inaczej, niż właśnie tak (hi whan:D). Zapewniam, że jest to maksymalnie irytujące i zabija rozgrywkę.

Cytat
Zarzut kolejny - schemat. A i owszem schemat w PESie wystepuje od poczatku tej serii, tyle ze glowna przyczyna schematu jest sam gracz, probujacy namolnie w ten sam sposob rozgrywac pilke. Ja zauwazylem jeszcze jeden schemat - im mniej schematycznie sie gra, tym tym bardziej efektywne i efektowne akcje.

Tu masz rację, ale gra, która schemat umożliwia (słynne 1-2), potrafi skutecznie do siebie zniechęcić.

Cytat
I zarzut kolejny "to samo lekkie podejście do fauli". Nie bardzo rozumiem o co chodzi? To czy nastapi faul zalezy od tak wielu czynnikow (ze wspomne tylko iz na faul ma wplyw to ktory pilkarz fauluje, ktory pilkarz jest faulowany, kto sedziuje, gdzie w momencie proby odbioru znajduje sie pilka itd.) ze jest to jeden z lepiej wykonanych elementow gry.

Zawsze grałem na prawej obronie. Lubię grać ostro, ale nienawidzę fauli gwizdanych po "przepychankach". Stąd ta opinia. Faul jest dla mnie zawsze mocnym fizycznym starciem dwóch graczy, nie zaś wejściem w piłkę. PES2008 często nadinterpretuje zachowanie odbierającego piłkę.

Cytat
"Te same błędy" to zarzut tak enigmatyczny, iz nie jestem w stanie sie do niego sensownie odniesc.

Przenikanie, dziwne odbijanie się piłki (a i zdarza się, iż piłka odbija się od niewidzialnej ściany), często błędna intepretacja zagrań autowych (chodzi o to, że piłka odbija się od mojego przeciwnika, a przyznaje mu się rzut z autu).

Cytat
Reasumujac- okazuje sie ze to Twoje zarzuty sa niepowazne, niecelne, a co najmniej watpliwe. Ale skladam to na karb tego, ze playtest napisales po niedlugim, powierzchownym kontakcie z gra, od ktorej oczekiwales sam nie wiesz czego (bo chyba nie tego, by przypominala Fife). Bo nie podejrzewam Cie o tyle zlej woli, by kazda drobnostka ktora Ci przeszkadza, urastala do rangi niebotycznego problemu, o ktorym nalezy trobic w kazdym newsie swego autorstwa na issonline. wink.gif

Playtest charakteryzuje się tym, że jest właśnie relacją na gorąco, po krótkim okresie grania. Przyznaję, iż teraz na demo patchę przychylniej, ale nie bezkrytycznie.
Omar33
Cytat
Cofnijmy się troszkę w przeszłośc. Rok 2002, era ISS Pro na PSX dobiega końca, na rynku już dobrze prosperuje PS2. Na nią pojawia się Pro Evolution Soccer 2. Ludzie oniemieli. Gra była świetna i zbierała wysokie noty. Potem pojawił się WE6:FE i ludzie zostali wgnieceni w fotele/kanapy.
Przeskok na nową generację konsol (PSX->PS2) był przepotężny.

PES6 miał pojawić się na pierwszej nextgenowej konsoli, dostępnej na rynku - XBOX360. Wabiono nas ślicznymi renderami, zapewniano wysokie AI i wiele zmian. Co wyszło?
Sorry, gówno wyszło. PES6 na X360 był i jest jedną wielką kpiną z tytułu i konsoli.
Obecnie zapewniano nas, że prawdziwie nextgenowa (ależ ja nie lubie tego zwrotu) gra pojawi się w tym roku. PES2008 zapowiadano niemalże jako rewolucję. Ale niestety, po demie (zaznaczam, po demie; pełna wersja powinna się mocno różnić) zupełnie tego nie widać.
I tak, podobieństwo do PES6 to zarzut, gdyż uważam, iż PES6 nie jest do końca udaną produkcją (spory random, błędy).

Odnośnie fify. Jej najnowsza wersja jest na prawdę mocno poprawiona w stosunku do poprzedniej. PES tak wielu zmian się nie doczekał. Jeśli KONAMI nie zmieni podejścia, ich pozycja będzie mocno zagrożona. Ileż lat można grać w tych samych trybach rozgrywki?

W J-League Winning Eleven 2007 Club Championship był świetny tryb Fantastita, obawiam się jednak, że w PES go zabraknie. A szkoda.

Oto moja historia biggrin.gif

W czasach zamierzchlych, bedac szczesliwym posiadaczem Amigi, pogrywalem w Sensible Soccer. Gierke bardzo przyjemna, sympatyczna, doskonala do gry we dwoch (ach! Te joysticki), ale tylko z grubsza przypominajaca prawdziwa pilke nozna. Pozniej nastapila era blaszakow, a wraz z nia nadeszla hegemonia gier sportowych ze stajni EA. I tak, od Fify 96 do bodaj ze 04 trwala moja przygoda z kanadyjska kopana (z malym, acz burzliwym romansem z niejaka Actua Soccer).

Gdzies kolo roku 2003 docierac do mnie zaczely opinie o wyzszosci niejakiego PESa (i jego debiucie na blaszaku) nad Fifa. Bedac sceptykiem z natury, poczatkowo nie przykladalem do tych rewelacji wiekszej wagi, ale jako ze ciekawosc zwyciezyla "posadzilem" PESa 3 na "piecu" i... Pierwsze mecze zdawaly sie utwierdzac mnie w sceptycyzmie, jednak wystarczylo kilka wiecej i z godziny na godzine, w mojej opini dokonal sie zwrot o 180 stopni.
Potem byl PES 4, 5, 6 - kazdy dobry, kazdy miodny, kazdy dajacy kupe frajdy. Kolejne odslony roznily sie nieco na korzysc nastepcy, ale byla to raczej powolna ewolucja we wlasciwym kierunku, niz gwaltowny skok na wyzszy poziom.

Demo PES 2008 wpisuje sie w ta ewolucje z jednym malym zastrzezeniem - o ile gameplay jest poprawiony w stopniu nieznacznym - o tyle grafika przeszla rewolucje. Zmiana ta stala sie sztandarowym osiagnieciem, stanowiacym wyroznik najnowszej odslony gry (a wlasciwie dema wink.gif ).
Co do najnowszej odslony Fify, to ja mialem watpliwa przyjemnosc kontaktu z ta gra (w wersji PC) i jest dokladnie odwrotnie niz piszesz. Zakupu konsoli, by przekonac sie czy na tej platformie Fifa radzi sobie lepiej, niestety nie planuje. Jesli natomiast EA kiedys przescignie PESa, w kwesti gameplaya przede wszystkim, to coz - powiem temu ostatniemu adieu bez zalu - i bede gral w Fife.

Co do szumnych zapowiedzi - obecnie szumnie zapowiada sie wszystko - gry, filmy, kandydatow do sejmu, proszki do prania. Zdazylem otrzasnac sie z tej naiwnosci, karzacej mi wierzyc, ze zapowiedzi to cos wiecej, niz tylko malo uczciwy sposob na zareklamowanie towaru.

Cytat
Hidden shot jest sporym mankamentem. Podejżewam, że masz to szczęście, iż nie grałeś nigdy z osobą, która nie potrafi strzelić bramki inaczej, niż właśnie tak (hi whan:D). Zapewniam, że jest to maksymalnie irytujące i zabija rozgrywkę.

Tu masz rację, ale gra, która schemat umożliwia (słynne 1-2), potrafi skutecznie do siebie zniechęcić.

Domyslam sie ze gra z osobnikiem namietnie stosujacym hidden shota skutecznie zabija frajde. Tu przypomina mi sie sytuacja w ktorejs z Fif, gdzie moj kolezka do perfekcji opanowal taki smieszny podskoczek, i bedac nie do zatrzymania, wesolo brykal po calym boisku Owenem strzelajac po 5 bramek w meczu. Coz takie zachowanie powinno byc napietnowane i tepione!!! biggrin.gif

Cytat
Zawsze grałem na prawej obronie. Lubię grać ostro, ale nienawidzę fauli gwizdanych po "przepychankach". Stąd ta opinia. Faul jest dla mnie zawsze mocnym fizycznym starciem dwóch graczy, nie zaś wejściem w piłkę. PES2008 często nadinterpretuje zachowanie odbierającego piłkę.

Przenikanie, dziwne odbijanie się piłki (a i zdarza się, iż piłka odbija się od niewidzialnej ściany), często błędna intepretacja zagrań autowych (chodzi o to, że piłka odbija się od mojego przeciwnika, a przyznaje mu się rzut z autu).

Dodalbym do tego nie zawsze prawidlowe interpretacje spalonych przez sedziow i wylania sie obraz gry pilkarskiej nieomal doskonalej. Gdzie sedzia nie jest nieomylnym robotem, bezblednie wychwytujacym wszystkie przewinienia, a potrafi zle gwizdnac, wypaczyc wynik, ba nawet przeszkodzic swoim cialem w rozegraniu pilki. A w tej wersji dodatkowo mozna go nabrac na "jaskolke"! I czego chciec wiecej? Wiem! Brak zagran reka, ktore kiedys przeciez byly.

Co do przenikania, owszem zdarza sie, ale sporadycznie i zaobserwowac je mozna glownie przy "cieszynkach" po zdobyciu bramki.
Dziwne odbijanie sie pilki - szczerze mowiac nigdy nie zwrocilem na to uwagi - stad konkluzja, ze ten blad jest na tyle rzadki ze nie warto o nim wspominac.

Cytat
Playtest charakteryzuje się tym, że jest właśnie relacją na gorąco, po krótkim okresie grania. Przyznaję, iż teraz na demo patchę przychylniej, ale nie bezkrytycznie.

Ciesze sie, ze potrafisz rewidowac swoja opinie smile.gif

Kilka slow o tym, co mnie najbardziej przypadlo do gustu w demo PES2008.

-grafika - to nie wymaga komentarza - wystarczy dobry sprzet - i mozna zaczac liczyc zdzbla trawy na boisku biggrin.gif

-nowe animacje

-sedziowie liniowi sygnalizujacy spalone i glowny pokazujacy w trakcie gry kartki bez zbednych przerywnikow filmowych

-strzaly z daleka - wreszcie pasek sily strzalu nalezy wykorzystywac w niemal calej jego dlugosci, a nie zatrzymywac w polowie (+ - 10%). Teraz zaladowanie bomby zmiatajacej pajeczyne z okienka bramki przeciwnika cieszy niepomiernie bardziej niz w PES 6.

-rzuty wolne, rozne - to subiektywana ocena, ale mnie wykonywaniet stalych fragmentow gry daje wieksza frajde niz w PESach poprzednich

-smaczki takie jak lawka rezerwowych, filmik przed meczem Bra-Arg, ustalanie ilosci zawodnikow w murze, karne itd.

-obrona wymagajaca najwyzszej uwagi i umiejetnosci gracza - zapewniam iz takim Veronem radze sobie z najwiekszymi "kozakami" zarowno prowadzonymi przez komputer, jak i przez zywego, doswiadczonego przeciwnika (pewnie ze nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak!).

Pozdrawiam

siano
Cytat(Omar33 @ Oct 17 2007, 13:57:19) [snapback]191207[/snapback]
Co do szumnych zapowiedzi - obecnie szumnie zapowiada sie wszystko - gry, filmy, kandydatow do sejmu, proszki do prania. Zdazylem otrzasnac sie z tej naiwnosci, karzacej mi wierzyc, ze zapowiedzi to cos wiecej, niz tylko malo uczciwy sposob na zareklamowanie towaru.

Czekaj, czekaj! A czy nie zarzucałeś mi czasem zbyt negatywnego podejścia do tytułu?smile.gif

Dodalbym do tego nie zawsze prawidlowe interpretacje spalonych przez sedziow i wylania sie obraz gry pilkarskiej nieomal doskonalej. Gdzie sedzia nie jest nieomylnym robotem, bezblednie wychwytujacym wszystkie przewinienia, a potrafi zle gwizdnac, wypaczyc wynik, ba nawet przeszkodzic swoim cialem w rozegraniu pilki. A w tej wersji dodatkowo mozna go nabrac na "jaskolke"! I czego chciec wiecej? Wiem! Brak zagran reka, ktore kiedys przeciez byly.

Git, szkoda tylko, że część z tych błędów wynika z niepoprawnego działania systemu kolizji.

Co do przenikania, owszem zdarza sie, ale sporadycznie i zaobserwowac je mozna glownie przy "cieszynkach" po zdobyciu bramki.
Dziwne odbijanie sie pilki - szczerze mowiac nigdy nie zwrocilem na to uwagi - stad konkluzja, ze ten blad jest na tyle rzadki ze nie warto o nim wspominac.

Postaram się umieścić stosowny filmik smile.gif

Ciesze sie, ze potrafisz rewidowac swoja opinie smile.gif

Tylko krowa nie zmienia zdania.

-grafika - to nie wymaga komentarza - wystarczy dobry sprzet - i mozna zaczac liczyc zdzbla trawy na boisku biggrin.gif
-smaczki takie jak lawka rezerwowych, filmik przed meczem Bra-Arg, ustalanie ilosci zawodnikow w murze, karne itd.

Byłoby żenada, gdyby taka nie była smile.gif Ale fakt, robi pozytywne wrażenie.

W kwestii smaczów racja, kilka ciekawych zmian. Tylko po co komu widok ławki rezerwowych i pseudotrenera (mieliśmy to już w ISS3)?

-nowe animacje

Tak, zwłaszcza uśmiechy, które sprawiają, że taki np. Carlos Tevez wygląda komicznie wink.gif

-sedziowie liniowi sygnalizujacy spalone i glowny pokazujacy w trakcie gry kartki bez zbednych przerywnikow filmowych

I bez cięć animacji, co?smile.gif

-strzaly z daleka - wreszcie pasek sily strzalu nalezy wykorzystywac w niemal calej jego dlugosci, a nie zatrzymywac w polowie (+ - 10%). Teraz zaladowanie bomby zmiatajacej pajeczyne z okienka bramki przeciwnika cieszy niepomiernie bardziej niz w PES 6.

Racja, strzały z dystansu są bardzo dobre. Polecam spróbować grać Turcją wink.gif

-rzuty wolne, rozne - to subiektywana ocena, ale mnie wykonywaniet stalych fragmentow gry daje wieksza frajde niz w PESach poprzednich

Rożne wydają się być jeszcze łatwiejsze. Wolne to mooocno subiektywna sprawa.

-obrona wymagajaca najwyzszej uwagi i umiejetnosci gracza - zapewniam iz takim Veronem radze sobie z najwiekszymi "kozakami" zarowno prowadzonymi przez komputer, jak i przez zywego, doswiadczonego przeciwnika (pewnie ze nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak!).

Mi brakuje grania r2.gif . Nie jest już tak efektywne jak dawniej. Ale samo granie w obronie zostało mocno przemodelowane.
Omar33
Cytat
Czekaj, czekaj! A czy nie zarzucałeś mi czasem zbyt negatywnego podejścia do tytułu?smile.gif

Ty negatywnie podchodzisz do dema, ja do zapowiedzi wink.gif , to nas rozni.

siano
Cytat(Omar33 @ Oct 17 2007, 14:54:31) [snapback]191213[/snapback]
Ty negatywnie podchodzisz do dema, ja do zapowiedzi wink.gif , to nas rozni.

Ależ nie!
Ja do dema podchodze na prawdę pozytywnie, dużo w nie gram i daje mi ono wiele radości.
Nie wiem czy mój playtest przeczytałeś do końca, tam jest jasno wyjaśnione moje podejście do PES.
Omar33
Jako ze ktorys z szanownych moderatorow zasabotowal moja ostatnia wypowiedz biggrin.gif, napisze jeszcze raz:

Siano skoro do dema podchodzisz pozytywnie i daje Ci ono wiele radosci, to miloby bylo bys tym optymizmem blysnal od czasu do czasu w swoich newsach, bym wchodzac na issonline, nie musial dowiadywac sie w co drugiej nowince co jeszcze spier...ili panowie z KONAMI! biggrin.gif

Nie traktuj moich slow jako ataku na swa osobe, doceniam fakt ze Ty i Tobie podobni, udzielajac sie na tym serwisie, przyczyniacie sie do rowoju sceny, poswiecajac swoj wolny czas. Dziekuje.

Przykro mi jedynie iz wiekszosc newsow, odkad demo zadebiutowalo, nacechowanych jest negatywnie. Takie pisanie ukazuje w krzywym nieco zwierciadle najnowsza odslone PESa. Ze nieslusznie, wiem ze swojego doswiadczenia nabytego dzieki graniu w demo, jak i dzieki Twoim slowom, ktore raczyles napisac w ostatnim poscie.

Gdybys kiedykolwiek zawital do Gdyni, to zapraszam do siebie. Przy piwku (i nie tylko wink.gif), zagramy jakis maly turniej, skonfrontujemy swoje umiejetnosci bez lagow i lamienia smile.gif, i moze okaze sie ze nasze zdania na temat najnowszego PESa sa niemal takie same.

Pozdrawiam
siano
Wiesz, cięzko pisać newsy o pozytywach, skoro panowie z Konami sami przyznają się do niedociągnięć wink.gif

Wiesz, ciężko jest pozytywnie podchodzić do kolejnych zapowiedzi, które zwykle grzęzną w błocie.
Wczoraj przecież przyznali, że na PS3 jest więcej "slowdownów", niż na klocu, to nie jest nasza wina, że o tym mówią smile.gif

A i tak uważam, że Twoje spostrzeżenie, o negatywnym naszym podejściu, jest nieco przejaskrawione ;p
Nie da się przez tyle lat robić serwisu o czymś, czego się nie kocha, zapewniam.

Za zaproszenie serdecznie dziękuję, ale na północy rzadko bywam wink.gif
maciek_ssi
Mnie natomiast coraz bardziej irytuje to demo. Chyba pierwszy raz jestem tak zawiedziony. To na pewno nie jest znakomicie zbalansowana i dopracowana WE9:LE, którą uważam za najlepszy wynalazek Konami. To była gra, dzięki której odzyskałem nadzieję na naprawdę porządną piłkę od japońskiej korporacji. Niestety, potem nadeszła era PES 6, lam i hiddenów, które wykończyły doszczętnie ten tytuł. Choć nie powiem - kilka elementów balansujących grę jest godnych podkreślenia.
Co teraz? Z ciężkim sercem to przyznaję: Będziemy mieli do czynienia z krokiem wstecz. Zmiany w trybach gry? Żadne. Zmiany w gameplay'u? Konkretne, jednak z niesamowitymi błędami. :| Co z częstym brakiem symetrii formacji? Nic, schodzą się w jedno miejsce i tyle. Co z dziwacznym systemem strzałów? E tam. Kogo to obchodzi. Co z bramkarzami wychodzącymi poza słupek? Niech sobie wychodzą. Co ze środkowymi obrońcami gubiącymi krycie? Nieważne. Niech wybiegają w przód.
Konkurencja jest w tym roku bliżej, niż się komukolwiek wydaje.
Raffels
Dokladnie zgadzam sie z maciek_ssi. Demo jest wrecz tragiczne. Jedyne pozytywy to dla mnie wreszcie normalna muzyka w menu, ladne menusy, grafika, kilka animacji i na tym sie konczy. gameplay jest totalnie skopany w porownaniu z PES6. Niestety i ja uwierzylem w te szumne zapowiedzi Konami jaka to wspaniala bedzie wersja oznaczona numerem 2008. Mam nadzieje, ze full bedzie lepsza bo jak nie, to to bedzie wrecz milowy krok wstecz. Dochodzi do tego, ze Konami w swoich wywiadach itp. podkresla, iz jest niezadowolona ze stworzonej przez nich gry tlumaczac sie klopotami(moim zdaniem wyssanymi z palca, typowe tlumaczenie sie nieudana gra) z wydawnictwami itp. Niestety Konami popadlo w trend EA Sports - w kolejnej wersji lepsza grafika, a gameplay albo ten sam, albo podobny albo zupelnie gorszy od poprzedniczki. Mozna tez zauwazyc tendencje: popsujemy cos w tej wersji, aby naprawic to w nastepnej. Naprawde szkoda, bo PES3 wprowadzil ogromna rewolucje wsrod pilek kopanych na peceta, a na konsolach rzadzil od dawien dawna. Oby to byl wyadek przy pracy choc patrzac na kolejne czesci wydane po PES4 nie sa juz tak rewelacyjne, co oczywiscie nie oznacza, ze nie sprawiaja duzo radosci, bo powiedzmy sobie jasno: Jaka PES ma konkurencje? Zadna. No chyba, ze FIFA08 na xklocka, ktora w tym roku prezentuje sie bardzo ciekawie.
PES34
Cytat(siano @ Oct 17 2007, 17:25:30) [snapback]191250[/snapback]
Wiesz, cięzko pisać newsy o pozytywach, skoro panowie z Konami sami przyznają się do niedociągnięć wink.gif

Swoją drogą, niezła kampania( bardzo modne słowo teraz rolleyes.gif ) reklamowa, skoro sami przyznają się do błędów to raczej graczy do zakupu tym nie zachęcają blink.gif
InOx
I tak kazdy kto ma kupic to kupi happy.gif
darksonix
Cytat(siano @ Oct 17 2007, 09:51:42) [snapback]191201[/snapback]

Jesli sie nie myle tryb Fatasista bedzie obecny ale... tylko na PS2, na PC i next-genach go zabraknie co jest duzym minusem, na taki tryb czekałem od lat (zostan gwiazda w najnowszej fifie mnie zawiodł) juz nie moge sie doczekac tongue.gif.
siano
Zapomniałem o jednej, szalenie irytującej mnie kwestii - symulacja fauli.

Szalenie idiotycznie wygląda sprawa, kiedy piłkę ma nasz bramkarz, nikt go nie atakuje, przewracamy się sami z siebie... i dostajemy kartkę.
Zupełna pomyłka, gra nie powinna zostać przerwana, a My nie powinniśmy oglądać kartonika.

Mam cichą nadzieję, że AI sędziego zostanie poprawione.
chatek
Ja mam nadzieje, że poprawią sędziego i bramkarzy bo średnio na 1 mecz to bramkarz strzela sobie 2 samobóje blink.gif
ps. A ta symulacja fauli to już wogóle porażka. Widocznie Dida przed meczem z Celticem sobie rozegrał meczyk i się nauczył przewracania na zawołanie laugh.gif
lons
Ja mam troszeczkę inne zdanie niż moi poprzednicy co wyżej pisali o porażce demo Pesa 2008.Uważam,że właśnie ten Pes jest bardziej realistyczny niż np Pes6.Gra w pesa 2008 przypomina mi bardziej widowisko piłkarskie i czuję się jakbym oglądam na żywo mecz rolleyes.gif Gra może nie jest idealna a raczej demo gry bo jestem przekonany,że full wersja będzie o niebo lepsza rolleyes.gif Narzekacie na bramkarzy???Tylko własnie teraz gk interweniują jak w realnym świecie,a nie skaczą jak żaby mając przy okazji ręce skurczone zamiast wyprostowane i wyciągnięte do przodu rolleyes.gif Wiadomo demo nie jest pełną wersją gry dlatego ocena jego i odnoszenie się do pełnej wersji gry jest po prostu nieporozumieniem cool.gif mógłbym bez końca wymieniać błedy pesa 6, szczególnie gry po necie ale po co????to jest oczywiste,że Pes 6 to są praktycznie same bugi tongue.gif random strzałow itp wink.gif Nowy Pes wreszcie na pieca ma next-genową grafę czyli gra na high plus shader 3.0 i rozdziałka 1280/1024,gameplay tez dobry,muza,menusy no przepraszam czego wiecej byście chcieli??Pozdrawiam fanów Pesa na online biggrin.gif
trybul
Ewidentnie nowy pes jest znacznie trudniejszy i bardziej realistyczny(demo)-w końcu symulacja, to co mogłem wyprawiać w pes6 nie miało swojego uzasadnienia w stosunku do prawdziwej piłki nożnej, którą widzimy w TV.
1 na 1 w pes6 to była bułka z masłem, teraz już nie jest tak łatwo i znacznie trudniej stracić piłkę, trzeba więcej myśleć i grać drużynowo, taktyka moim zdaniem jest teraz bardziej znaczącym elementem rozgrywki.
O ile z trzema rozciągniętymi napastnikami w pes6 strzelałem mase goli o tyle teraz nie działa to tak łatwo i taktyka z 1 napastnikiem może być na wiele drużyn znacznie skuteczniejsza.
Niektórym oczywiście może nie odpowiadać uczenie się pesa od nowa i poziom trudności. Moim zdaniem duży krok naprzód i przeszkoda dla dzieci, a nie przecież dzieci grają w FIFE laugh.gif (nie obrażając fify z xboxa 360 bo to zupełnie inna bajka).
Orange_91
Ja bym z ta realistycznoscia nowego PESa nie przesadzal bo jak dla mnie to to bardziej przypomina mecz hokeja niz pilki noznej. Gracze poruszaja sie zdecydowanie za szybko jakos nie widzialem zeby na meczu zawodnik w 4 sekundy byl pod bramka przeiwnika. Co do poziomu trudnosci to raczej on nie wzrosl a nawet wrecz przeciwnie zmalal. Bramkarze zas zachowuja sie jak kelnerzy z okregowki puszczajac niesamowite szmaty.
SyNowizna
Panowie...... bym proponowal wstrzymanie sie z ocena do wersji full smile.gif

troszki nieprofesjonalne jest podejmowanie zbyt pochopnych wnioskow po takiej wersji...

eloooo ziaaaaaa..........
Omar33
Cytat(siano @ Oct 18 2007, 09:40:55) [snapback]191359[/snapback]

Szalenie idiotycznie wygląda sprawa, kiedy piłkę ma nasz bramkarz, nikt go nie atakuje, przewracamy się sami z siebie... i dostajemy kartkę.
Zupełna pomyłka, gra nie powinna zostać przerwana, a My nie powinniśmy oglądać kartonika.

Siano, Ty tak powaznie? A co, z sytuacja kiedy pomylisz kierunki i strzelisz sobie samoboja? AI sedziego powinno zinterpretowac wlasciwie ta sytuacje, uznac gola za niebylego i wznowic gre rzutem sedziowskim? LOL! A swoja droga, rozegralem mnostwo meczy a taka sytuacja, by symulowac faul wlasnym bramkarzem, nigdy mi sie nie zdarzyla. Stad wniosek, ze Ty to zagranie usilujesz wykonywac tak czesto, ze przydarza Ci sie to nawel bramkarzem biggrin.gif . Tu juz krok do wniosku, ze sam uwielbiasz grac schematem, a masz pretensje do KONAMI ze gra jest schematyczna. A na przyszlosc, skoro taka sytuacja "szalenie Cie irytuje", zdobadz sie na wieksza kontrole nad swoimi paluszkami wink.gif , dzieki czemu unikniesz stresu.

Kilka zdan odnosnie bramkarzy. Jako, ze od zawsze uwielbiam grac Argentyna, dotychczas uwazalem ze Abbondanzieri byl najslabszym punktem tej druzyny. W demo PES2008 gram lacznie ponad 100 godzin, i nie przypominam sobie ani jednej sytuacji, w ktorej moglbym obwiniac go o strate bramki. Bramkarz druzyny przeciwnej tylko 1 (slownie: jeden) raz wbil sobie moja wrzutke do bramki. Zatem bramkarze bronia jak szaleni i ja wrecz zastanawiam sie czy aby nie sa "przepakowani", a u Was co szmata to gol. Zastanawiajace...

Odnosnie braku krycia przez obroncow, to coz- najepiej kryc "wlasnorecznie", nie zapominajac o wyborze opcji manual w ustawieniach kontrolera (cursor spd), przy przelaczaniu "aktywnego" zawodnika w obronie, i cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc...

Przyznaje racje trybulowi we wszystkim co napisal, a szczegolnie podpisuje sie pod zdaniem:"Niektórym oczywiście może nie odpowiadać uczenie się pesa od nowa i poziom trudności. Moim zdaniem duży krok naprzód i przeszkoda dla dzieci, a nie przecież dzieci grają w FIFE".
Dokladnie tak! Zwalanie winy na KONAMI za brak wlasnych umiejetnosci i trzymanie sie glupich nawykow z poprzednich wersji gry jest kompletnie nie fair.

SyNowizna nie rozumiem dlaczego mamy powstrzymywac sie od oceny DEMO do wyjscia wersji full?
"Troszki" nieprofesjonalnie jest wypowiadac sie w temacie, nie majac nic do powiedzenia.

p.s. Gram w demo na PeCecie, na poziomie trudnosci Top Player, na najwyzszych detalach. Wspominam o tym, bo mam wrazenie jakby KONAMI wypuscilo kilka/kilkanascie kompletnie roznych wersji gry - takie rozbieznosci w ocenie demo prezentuja grajacy.

siano
Cytat(Omar33 @ Oct 19 2007, 22:29:19) [snapback]191629[/snapback]
Siano, Ty tak powaznie? A co, z sytuacja kiedy pomylisz kierunki i strzelisz sobie samoboja? AI sedziego powinno zinterpretowac wlasciwie ta sytuacje, uznac gola za niebylego i wznowic gre rzutem sedziowskim? LOL! A swoja droga, rozegralem mnostwo meczy a taka sytuacja, by symulowac faul wlasnym bramkarzem, nigdy mi sie nie zdarzyla. Stad wniosek, ze Ty to zagranie usilujesz wykonywac tak czesto, ze przydarza Ci sie to nawel bramkarzem biggrin.gif . Tu juz krok do wniosku, ze sam uwielbiasz grac schematem, a masz pretensje do KONAMI ze gra jest schematyczna. A na przyszlosc, skoro taka sytuacja "szalenie Cie irytuje", zdobadz sie na wieksza kontrole nad swoimi paluszkami wink.gif , dzieki czemu unikniesz stresu.

A gdzie tu związek pomiędzy symulacją faulu a schematem?
Symulacji, jako takiej, nie używam podczas grania. Sprawdzałem po prostu jak zachowuje się sędzia przy róźnych jego wariantach. Zachowuje się tragicznie.

Pytania o pomyłkę kierunków zupełnie zaś nie rozumiem wink.gif
Omar33
Czytajac Twoja wypowiedz, zinterpretowalem ja nastepujaco: w trakcie grania meczu przypadkowo/omylkowo zasymulowales faul bramkarzem i zostales slusznie/nieslusznie ukarany zolta kartka. Interpretacje ta nasunely mi Twoje slowa o "szalenie irytujacej Cie kwestii". Nie podejrzewalem bowiem ze "szalenie irytujace" moze byc zachowanie sedziego, w sytuacji gdy "bada sie" tak nieprawdopodobny przypadek, jak symulowanie faulu przez bramkarza przy wznowieniu gry. Coz, mylilem sie. Mea culpa. smile.gif.
W zwiazku z tym moje zalozenia, ze nagminnie stosujesz symulacje faulu (a zatem grasz bylo, nie bylo schematycznie), byly rowniez bledne. Mea culpa x 2!
Pomylka kierunkow i jej konsekwencje miala byc analogia do "czeskiego" bledu (symulowania faulu) Twojego bramkarza w trakcie gry. Mea culpa x3!! biggrin.gif
JTK
Cytat(Omar33 @ Oct 19 2007, 22:29:19) [snapback]191629[/snapback]
p.s. Gram w demo na PeCecie, na poziomie trudnosci Top Player, na najwyzszych detalach. Wspominam o tym, bo mam wrazenie jakby KONAMI wypuscilo kilka/kilkanascie kompletnie roznych wersji gry - takie rozbieznosci w ocenie demo prezentuja grajacy.

Bo należy przefiltrować opinie osób dla których to PES6 jest wyznacznikiem jakości smile.gif

Demko ssssssiieeee.... Zaraz po uruchomieniu dema atakuje nas murawa, która jest jak żywa hodowla glonów i innego wodnego zielska. Pierwsze kopnięcie piłki i zaczynają się gwiezdne wojny, czyli animacja biegu ściągnięta żywcem z R2D2.
Sfera dźwiękowa ustępuje nie jednej pozycji z kolekcji dla dorosłych. Grywalność nie wygląda na wymagającą, a po liniach takim Ronaldo będzie można spokojnie po drodze z plecakami o kebaba zahaczyć dry.gif

Zwykła, średnia gra o przeciętnej grafice. Konami serwuje komunistyczną propagandę, ale chyba się zorientowało że nie wszyscy to idioci i zaczęła się bajeczka że to nie tak miało być i wyglądać laugh.gif
Omar33
Cytat(JTK @ Oct 19 2007, 23:10:36) [snapback]191642[/snapback]
Bo należy przefiltrować opinie osób dla których to PES6 jest wyznacznikiem jakości smile.gif

Postuluje o to samo, ale odnosnie osob ktore naiwnie uwierzyly, iz wszystko co zawarte w obiecankach i zapowiedziach stanie sie faktem... wink.gif.

Cytat
Zaraz po uruchomieniu dema atakuje nas murawa, która jest jak żywa hodowla glonów i innego wodnego zielska

Ale nie przeszkadza to, tej hodowli, byc najlepsza murawa jaka widzialem w ktorymkolwiek PESie. smile.gif

Cytat
Sfera dźwiękowa ustępuje nie jednej pozycji z kolekcji dla dorosłych.

Chyle czola przed znawca!

Cytat
Grywalność nie wygląda na wymagającą

Zgrabny ogolnik wink.gif

Cytat
a po liniach takim Ronaldo będzie można spokojnie po drodze z plecakami o kebaba zahaczyć

Chyle nizej przed MISTRZEM!

Cytat
Zwykła, średnia gra o przeciętnej grafice. Konami serwuje komunistyczną propagandę, ale chyba się zorientowało że nie wszyscy to idioci i zaczęła się bajeczka że to nie tak miało być i wyglądać

Nie sledzilem zapowiedzi z notatnikiem w reku, zatem nie spodziewalem sie cudow. Po prostu niezobowiazujaco pykalem sobie w szosteczke, az tu pojawilo sie demo. biggrin.gif

Czy wiekszym idiota ten, ktory uwierzyl w zapowiedzi, czy ten ktory je olal?
JTK
Cytat
Postuluje o to samo, ale odnosnie osob ktore naiwnie uwierzyly, iz wszystko co zawarte w obiecankach i zapowiedziach stanie sie faktem... wink.gif.

Dlaczego nie mamy ich rozliczać z tego co mówią. Wydajesz na produkt realne pieniądze.
Seabass mówi że ma piękne czerwone ferrari, a pod nos podstawia zardzewiałego malucha rolleyes.gif

Cytat
Ale nie przeszkadza to, tej hodowli, byc najlepsza murawa jaka widzialem w ktorymkolwiek PESie. smile.gif

Niech konami poprosi o pomoc scenę, chłopaki zrobią to znacznie szybciej, lepiej i za friko tongue.gif

Cytat
Chyle czola przed znawca!

Pewnie jak jest scena z golizną to mama zasłania ci oczy smile.gif

Cytat
Zgrabny ogolnik wink.gif

Po co się produkować jak sami obrońcy robią miejsce.
Cytat
Chyle nizej przed MISTRZEM!

Czyżbyś się zorientował zerkając na awatar rolleyes.gif

Cytat
Nie sledzilem zapowiedzi z notatnikiem w reku, zatem nie spodziewalem sie cudow. Po prostu niezobowiazujaco pykalem sobie w szosteczke, az tu pojawilo sie demo. biggrin.gif

Nie wiadomo czy się chwalisz czy żalisz tongue.gif

Cytat
Czy wiekszym idiota ten, ktory uwierzyl w zapowiedzi, czy ten ktory je olal?

Ten który w szóstce po strzeleniu gola panem square.gif mówi że ma zajebistą taktykę.
Omar33
Cytat(JTK @ Oct 20 2007, 00:16:38) [snapback]191650[/snapback]
Dlaczego nie mamy ich rozliczać z tego co mówią. Wydajesz na produkt realne pieniądze.
Seabass mówi że ma piękne czerwone ferrari, a pod nos podstawia zardzewiałego malucha rolleyes.gif

Przeciez pomoca przy podjeciu decyzji o wydaniu pieniedzy sluzy wlasnie demo

Cytat
Niech konami poprosi o pomoc scenę, chłopaki zrobią to znacznie szybciej, lepiej i za friko tongue.gif

I za to wlasnie wielce cenie sobie scene!

Cytat
Pewnie jak jest scena z golizną to mama zasłania ci oczy smile.gif

Mama nie ma rak dlugosci 25 km, a golizne bardziej sobie cenie na zywo, niz wirtualnie...

Cytat
Czyżbyś się zorientował zerkając na awatar rolleyes.gif

Skad! To Twoja slawa Cie wyprzedza biggrin.gif

Cytat
Nie wiadomo czy się chwalisz czy żalisz tongue.gif

Informuje

Cytat
Ten który w szóstce po strzeleniu gola panem square.gif mówi że ma zajebistą taktykę.

Zawsze myslalem, ze kazda taktyka przynoszaca gola jest dobra, a gra jest dla wszystkich, nie tylko dla wirtuozow pada...
Jakimz bylem idiota!!! biggrin.gif
JTK
Cytat
Przeciez pomoca przy podjeciu decyzji o wydaniu pieniedzy sluzy wlasnie demo

I jak sam widzisz jest duży rozbieg między tym co mówią twórcy, a tym co oferują smile.gif

.... samo-wycięcie OT, mniej pracy admin będzie miał .... wink.gif

Sprawę symulowania Konami mogło rozwiązać opcją ON/OFF. Brak tej możliwości może popsuć atmosferę niejednego turnieju, a jak ktoś opracuje bardzo skuteczną metodę wykorzystania tego nowego zagrania to na online nie będzie po co wchodzić.
Omar33
Cytat(JTK @ Oct 20 2007, 01:15:49) [snapback]191654[/snapback]
I jak sam widzisz jest duży rozbieg między tym co mówią twórcy, a tym co oferują smile.gif

Ale wciaz oferuja nam mozliwosc darmowej przejazdzki tym maluchem i empirycznego zbadania czy warto wydawac pieniadze...

...popieram, wycinam...

Cytat
Sprawę symulowania Konami mogło rozwiązać opcją ON/OFF. Brak tej możliwości może popsuć atmosferę niejednego turnieju, a jak ktoś opracuje bardzo skuteczną metodę wykorzystania tego nowego zagrania to na online nie będzie po co wchodzić.

Coz moge powiedziec - masz racje, taka opcja by nie zaszkodzila. A co do mozliwosci zepsucia turnieju symulowaniem to pozyjemy, zobaczymy.
siano
Kolejne dziwne aspekty gry.

Rzuty wolne:
można ustawić mur - świetnie. Przeciwnik (Top Player) ma rzut wolny w okolicach 20 metra. Niwelujemy mur do 0 osób... przeciwnik strzela nad nieistniejącym murem, miast przyłożyć się do strzału w odsłoniętą część bramki - super!

Set pieces:
Zawsze ustawiam, że bramkarz wychodzi do rożnych. Nigdy komputer nie potrafi poprawnie skontrowac mnie, kiedy po rożnym przejmuje piłkę.
kostek
Cytat(siano @ Oct 18 2007, 07:40:55) [snapback]191359[/snapback]

Też chyba kiedyś o tym wspominałem. Moim zdaniem powinno to wyglądać tak, że przy nieudanej jaskółce na środku boiska, tudzież przed szesnastka przeciwnika, gra nie powinna być przerywana ani nie powinno być żółtej kartki. Przykład jaki podał sianecki najdobitniej obrazuje nierealistyczność nowo wprowadzonej 'funkcji' w grze.

Cytat(omar33)
Kilka zdan odnosnie bramkarzy. Jako, ze od zawsze uwielbiam grac Argentyna, dotychczas uwazalem ze Abbondanzieri byl najslabszym punktem tej druzyny. W demo PES2008 gram lacznie ponad 100 godzin, i nie przypominam sobie ani jednej sytuacji, w ktorej moglbym obwiniac go o strate bramki. Bramkarz druzyny przeciwnej tylko 1 (slownie: jeden) raz wbil sobie moja wrzutke do bramki. Zatem bramkarze bronia jak szaleni i ja wrecz zastanawiam sie czy aby nie sa "przepakowani", a u Was co szmata to gol. Zastanawiajace...

Co to bramkarzy to takie dwie kwestie:
Strzały za bliskiej odległości (15-17 metrów) są w końcu odbijane przez bramkarzy. Czasem uda się im piłkę złapać ale 'na raty'. W PES6 z jakiej pozycji by się nie uderzyło (chodzi mi o strzał niemal prosto w GK) to bramkarz łapał piłkę jakby na rękawicach miał super glue. Śmiesznie to wyglądało... Teraz jest znacznie lepiej.
Druga kwestia to 'szmaty' puszczane przez wirtualnych GK. Jest ich dość sporo... Acz gdyby ich nie było w ogóle to też byśmy narzekali. Wydaję mi się, że najlepiej by było gdyby panom z konami udało się jakość wyważyć ilość błędów.

I jeszcze tak ode mnie:
*Czy ludzi z konami są daltonistami? Czy nigdy nie byli na boisku albo chociaż w parku pokrytym zieleniom? Może i 'kępy' trawy w formie 3D wnoszą coś nowego i na powtórkach wyglądają całkiem przyjemnie to kolor murawy to tragedia. Nie wiem czy oni robią to nam, graczom, na złość czy może nieumyślnie ale co by nie było to taki niby szczegół a w oczy kole! Chwila roboty przy zmianie koloru jednej teksturki a jednak od PES3 ten aspekt gry potwornie kuleje...

*Dźwięk piłki i gwizdka. O ile drewniany odgłos piłki da się przeżyć (w poprzedniej wersji lepiej nie było) to dźwięk gwizdka to tragedia. Dokładając do tego, że przy rzucie wolnym musimy poczekać aż jaśnie pan sędzie gwizdnie i zezwoli na rozpoczęcie gry - kolejna totalna pomyłka twórców gry...

^
Niby pierdoły, z którymi po jakimś czasie patchmakerzy i tak się uporają ale... No właśnie - ale czemu nie zrobią tego od razu ludzie z konami, tylko rokrocznie zalewają nas tymi samymi niedociągnięciami?
InOx
Cytat(kostek @ Oct 21 2007, 21:39:36) [snapback]192067[/snapback]
*Czy ludzi z konami są daltonistami? Czy nigdy nie byli na boisku albo chociaż w parku pokrytym zieleniom? Może i 'kępy' trawy w formie 3D wnoszą coś nowego i na powtórkach wyglądają całkiem przyjemnie to kolor murawy to tragedia. Nie wiem czy oni robią to nam, graczom, na złość czy nie umyślnie ale co by nie było to taki niby szczegół ale w oczy kole! Chwila roboty przy zmianie kolory jednej teksturki ale od PES3 ten aspekt gry potwornie kuleje...

Masz pojecie ze tworcy PES maja skosne oczy ? laugh.gif
Dominoz
A ja mam pytanko takie: czy jest w ogóle przewidziana wersja polski z polskim komentarzem? Czy tylko np same napisy?
MakssPl
Też się zastanawiam, ostatnio pytając o to i o coś innego sklep ultima.pl dostałem odp. ze nie będzie tego patcha!! sad.gif
Dominoz
Mam pytanko: stworzyłem sobie nowego zawodnika.
Jak go wstawić do składu Barcy?

Pozdrawiam.
BoBaN
Cytat(Dominoz @ Oct 24 2007, 18:00:29) [snapback]192478[/snapback]
Mam pytanko: stworzyłem sobie nowego zawodnika.
Jak go wstawić do składu Barcy?

Pozdrawiam.

edit team i register chyba już powinieneś wiedzieć co dalej;)
zapisują Ci sie zmiany w pesie??
Dominoz
No właśnie robie tak, i dalej nie wiem tongue.gif
Nie moge znaleźć mojego playera...

Najpierw wybieram Barcelone i gracza do wywalenia...a potem już nie wiem tongue.gif
T-Mac
a ja mam pytanko
czy macie pes shop w wersji PC ?? bo na ps2 jest a na pc nie moge znalesc
druga sprawa, czy mozecie np takiemu Sobolewskiemu ustawic twarz np.Ronaldo ?? bo ja nie widze opcji przegladu twarzu tak jak w pes6 jest
BoBaN
Cytat(Dominoz @ Oct 24 2007, 18:19:28) [snapback]192486[/snapback]
No właśnie robie tak, i dalej nie wiem tongue.gif
Nie moge znaleźć mojego playera...

Najpierw wybieram Barcelone i gracza do wywalenia...a potem już nie wiem tongue.gif

to zapisują Ci się jakie kolwiek zmiany?? jak właczasz gre od nowa to masz zapisane czy od nowa wszystko robisz?
Dominoz
Tak, zapisują mi sie.

A ty mi odpowiedz na moje pytanie, bo nie umiem dodać stworzonego gracza do składu Barcy.
BoBaN
Cytat(Dominoz @ Oct 24 2007, 18:53:05) [snapback]192504[/snapback]
Tak, zapisują mi sie.

A ty mi odpowiedz na moje pytanie, bo nie umiem dodać stworzonego gracza do składu Barcy.

żeby wrzucić zawodnika musisz wykupić go w pes shopie;)

co zrobiłeś że zapisują ci sie dane i nie musisz wlepywac za kazdym razem np. poziomu rozgrywki na początku gry?
m3ron
Cytat(trybul @ Oct 18 2007, 13:23:29) [snapback]191366[/snapback]
Ewidentnie nowy pes jest znacznie trudniejszy i bardziej realistyczny(demo)-w końcu symulacja, to co mogłem wyprawiać w pes6 nie miało swojego uzasadnienia w stosunku do prawdziwej piłki nożnej, którą widzimy w TV.
1 na 1 w pes6 to była bułka z masłem, teraz już nie jest tak łatwo i znacznie trudniej stracić piłkę, trzeba więcej myśleć i grać drużynowo, taktyka moim zdaniem jest teraz bardziej znaczącym elementem rozgrywki.
O ile z trzema rozciągniętymi napastnikami w pes6 strzelałem mase goli o tyle teraz nie działa to tak łatwo i taktyka z 1 napastnikiem może być na wiele drużyn znacznie skuteczniejsza.
Niektórym oczywiście może nie odpowiadać uczenie się pesa od nowa i poziom trudności. Moim zdaniem duży krok naprzód i przeszkoda dla dzieci, a nie przecież dzieci grają w FIFE laugh.gif (nie obrażając fify z xboxa 360 bo to zupełnie inna bajka).

Dołączając się do dyskusji w zupełności sie zgadzam, przedewszystkim z taktyką. W PES6 nie było w moim przypadku sensu grac 1 napastnikiem, gdyz pomimo wystawienia ofensywnego formacji jakos druzyna nie garnęła sie do ataku. Tu sprawa wyglada inaczej szczegolnie portugalią ktora gra tylko nuno gomesem wypracowuje sobie wiele okazji. O wiele łatwiej jest atakować formacją, pomimo tego że obroncy o wiele skuteczniej do Ciebie dochodza i nie daja Ci miejsca nawet zeby sie obrocic. Takze w aspektach obrony i ataku gra jest zdecydowanie poprawiona.

Cytat(kostek @ Oct 21 2007, 21:39:36) [snapback]192067[/snapback]
Co to bramkarzy to takie dwie kwestie:
Strzały za bliskiej odległości (15-17 metrów) są w końcu odbijane przez bramkarzy. Czasem uda się im piłkę złapać ale 'na raty'. W PES6 z jakiej pozycji by się nie uderzyło (chodzi mi o strzał niemal prosto w GK) to bramkarz łapał piłkę jakby na rękawicach miał super glue. Śmiesznie to wyglądało... Teraz jest znacznie lepiej.
Druga kwestia to 'szmaty' puszczane przez wirtualnych GK. Jest ich dość sporo... Acz gdyby ich nie było w ogóle to też byśmy narzekali. Wydaję mi się, że najlepiej by było gdyby panom z konami udało się jakość wyważyć ilość błędów.

*Dźwięk piłki i gwizdka. O ile drewniany odgłos piłki da się przeżyć (w poprzedniej wersji lepiej nie było) to dźwięk gwizdka to tragedia. Dokładając do tego, że przy rzucie wolnym musimy poczekać aż jaśnie pan sędzie gwizdnie i zezwoli na rozpoczęcie gry - kolejna totalna pomyłka twórców gry...

Tutaj musze sie rowniez w 100% zgodzic. Co do bramkarza to moge dodac ze im wiecej gram tym wydaje mi sie ze jest to najslabsza strona tego pesa. Fakt bardzo fajnie ze bramkarze silne pilki paruja przed siebie, jest wiele nowych animacji, automatycznie wychodza do pilke przed pole karne, ale jak widze sytuacje gdy dosrodkowuje C.Ronaldo z wysookosci pola karnego a bramkarz wbija sobie lokciem pilke do bramki to przychodzi mi do głowy tylko jedno słowo: DRAMAT. Wypuszczanie pilki z rak do bramki to tez KPINA. Śmierdzi mi tu fifa jak bramkarz paruje pilki do wlasnej bramki. Bramkarz poza tym FATALNIE skraca kąt przy wychodzeniu do bezpanskiej pilki do ktorej zaraz dobiegnie napastnik i znajdzie sie sam na sam. A co do sam na sam to bramkarz bardzo czesto fauluje i dostaje czerwona. Grajac przeciwko hiszpanii to po wyrzuceniu reiny i casillasa stanal na bramce javi navaroo. Na szczescie komputer mial jeszcze zapas zmian, gdyz innym razem jak wykorzystal limit zmian bramka pozostala pusta na reszte meczu.

Co do dzwiekow to byla to zawsze najslabsza strona PESa. Kopniecie jest OHYDNE. Dźwiek jakby kopali przebita pilke!! TRAGEDIA. Gwizdek jest lepszy niz w poprzednich czesciach gdyz nie slychac ECHA jakby byl nagrywany w pustej hali. Ale i tak to ZENADA. Zawsze slychac gwizdek jak strzelam gola. Wrzawa powinna byc tak ogromna ze gwizdka nie powinno byc slychac. Czekanie na gwizdek szczegolnie przy wolnym na wlasnej polowie to juz KOMPROMITACJA. Ja chce grac a nie czekac. Kibice to dalej szum ale Tommsen Chant Pack na pewno wyjdzie takze nie mamy sie o co matwic.

Ktos wspomnial o dziwnym odbijaniu sie pilki. Ja zauwazylem to tylko jak dwoch graczy walczy o pilke to odbita pilka leci jak wystrzelona z procy przez 15metrow gdy powinna ledwo 1m uturlać się. Śmierdzi mi to fifa.

Grając w demo zauwazylem jeszcze kilka rzeczy. Póki co nie podoba mi sie system strzałów. Piłka wydaje mi sie potwornie ciezka i mam wrazenie ze bardzo ciezko ja podniesc. W PES6 z L2 pilkarz z lekkoscia strzelal. Teraz jest to o wiele trudnijsze. Troche mnie tez denerwują animacje jak pilkarz biegnie. Prowadzacy pilke "drobi" kroczki a obrońca biegnąc za nim wali ogromne susy i nie moze go dogonic. Poza tym jedna z animacji jest TRAGICZNA. Często sie zdarza ze biegnac zawodnikiem mam wrażenienie ze piłkarz kuleje.

Reasumując wypisałem tu te rzeczy które mnie bolą po pograniu w demko. Ale gra ma wiele zalet i żeby dobrze poznać PESa potrzeba wiele czasu. Póki co pokusze sie o stwierdzenie ze ta gra ma potencjał by stac sie najlepsza symulacja pilki nozej jak do tej pory na PC. Minęło torche czasu zanim pokochałem PES6, moje pierwsze wrazenie co do tej gry było takie ze to IDENTYCZNA gra jak PES5 tylko poprawili te denerwujace faule. Z czasem przekonalem sie ze to gra poprawiona w całym wymiarze. Jak będzie z PES2008 ?? Zobaczymy.
Dominoz
Nic nie zrobiłem tongue.gif
Po prostu sie zapisują i tyle tongue.gif

Gdzie jest Pes Shop? xDDD
Nie moge znaleźć...
dajenda
Mi sie wogole nie podobaja modele postaci , w kamerze wide i normal long wygladaja jak deski , do tego raczki patyczki i nozki to samo . Nawet jak sie pozmienia w edit player grubosc nogi , reki , styl biegu to i tak sylwetka zawodnika moim zdaniem wyglada gorzej jak w PES6 . Do tego ten bieg , strasznie to nienaturalnie wyglada ( jak dla mnie ) . Ponadto niektore animacje tez sa kiepskie ,dziwnie to wyglada , poprostu jak sie patrzy na tych zawodnikow to troche nieraz smiac sie chce . Oczywiscie na zblizeniach modele postaci wygladaja OK.
malomowny18
A ja mam 2 pytanie do posiadaczy nowego pesa.
1. Czy sędzia wreszcie odgwizduję zagrania ręką?
2. ( może to szczegół ) Ale czy ubrania zawodników brudzą się podczas meczu? ( nie pamietam czy to było w pes6 ale niestety było w fifie )

Pozdrawiam
InOx
1. Raczej nie odgwizduje
2, a co bedzie sie tarzal w blocie laugh.gif
.:CR7:.
MINUSY
-Sposoby dryblingu są takie same jak w 6 (cztery rodzaje) :|
-strasznie ciężka piłka tongue.gif
-żółte kartki za KAŻDĄ próbę symulowania :| . W realu przeważnie sędziowie dają kartki za symulowanie karnych, a w innych przypadkach poprostu puszczają akcję.
-brak PesShop,
-ogólnie to jest taka okrojona 6 z nowym gameplayem i grafiką niestety sad.gif
T-Mac
a ja krotko
wracam grac w pes6 smile.gif
RedEvil
Napisałem wyżej, że brak ustawień indywidualnych, a ja parę godzin wcześniej odkryłem przypadkowo, czyli jednak można do woli ingerować w taktykęsmile.gif

I długie zapisywanie czasem wnerwia... Trochę jakby trudniejsza, choć nie dokońca, wystarczy pewnie trochę pograć i wróci te wygrywanie na najwyższym poziomie jak to było w Pes6.
Tylko trzeba kompa nowego bo za bardzo tnie/przecina czasem sad.gif A mam 1,8+ Athlon 512mb ram i 9600pro radka 256mb.
siano
W ostatnich dniach ludzie piszą tu sporo postów, które sukcesywnie usuwam.

Apeluje o pisanie tu opinii! Nie zaś zdawanie pytań i pisanie zdawkowych zdań.

Dziękuję.
psiks
NIestety musze sie zgodzic z T-Mac'iem. Po 2-3 meczach w pes 2008 z wielka przyjemnoscia wracam do pesa6. Ogolnie pes2008 zly nie jest, ale grywalnoscia przde wszystkim daleko mu do poprzedniej odslony, elo
rafal777
To moj pierwszy post na tym forum i od razu chcialem podzielic sie moimi wrazniami odnosnie nowej odslony PESa. Przede wszystkim po przeczytaniu tylu pochlebnych recenzji (jeszcze przed pojaiwieniem sie gry w sklepach) przyznam ze poprzeczke zaiwesilem tej grze bardzo wysoko. No a niestety jest jak jest.A mianowicie:
- wygladem gra bardzo przypomina mi fife. Chodzi mi nie tylko o oprawe graficzna ale takze glowne menu w trybie Master League (dla mnie to na minus)
- jesli chodzi o sama rozgrywke to juz pierwsze pare akcji wprawilo mnie w oslupienie... Najbardziej rzuca mi sie w oczy fakt mozliwosci podania pilki w dowolne miejsce boiska slabymi zawodnikami (chodzi mi o to ze stojac tylem do akcji nie obracajac sie wczesniej po prostu naciskamy przycisk podania i pilkarz jak baletnica obraca sie na jednej nodze i podaje z wielka dokladnoscia... Strasznie mnie to irytuje i strasznie przypomina fife, niestety. Dodam ze gram caly czas na poziomie Top Player)
- juz kilka bramek strzelilem Cleberem biegnac od swojego pola karnego!! Nie atakowany (moze i atakowany ale bez zaangazowania) prostym torem podbieglem do bramki i strzelilem gola... Jak to mozliwe? Probowalem to pare razy i udaje sie tylko wtedy gdy biegne bez przyspieszenia tylko w odpowiednich momentach uzywajac speeda. To bylo nie mozliwe we wczesniejszych odslonach.
- biegnac 2 na 1 pilkarz bez pilki zamiast uciekac w glab boiska i czekac na podanie...podniega do mnie
- w PES6 duze znaczenie miala pozycja pilkarza. Natomiast odnosze wrazenie ze teraz moge dac do ataku Baszczynskiego i tak strzeli pelno bramek.
- duza latwosc oddawania soczystych strzalow slabymi pilkarzami (strzaly z woleja, przewrotka)
- dosrodkowania chyba jednak zbyt szybkie i nie ma gdzies tej radosci po strzeleniu gola glowa... Moze to przez bamkarza ktory raz po raz przepuszcza pilke nad rekoma a ja pakuje glowa do pustej bramki...
- gdzie sa rozbudowane statystyki po zakonczeniu meczu, gdzie pytam??!!

Jak narazie chyba wystarczy biggrin.gif Jak widac nic pochlebnego na temat gry nie napisalem bo przyznam szczerze ze jestem negatywnie zaskoczony. Daje sobie jeszcze pare dni na oswojenie sie z nowa produkcja i jesli to sie nie uda wracam do PES6, ktory, o dziwo, wyasta chyba na gre wszech czasow nie w dniu swojej premiery a wlasnie w dzien premiery nastepnej odslony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.