Jednocześnie prosiłbym o merytorykę na poziomie omara, bądź niepostowanie
Cytat
No, przeczytalem i juz wszystko jasne!
Twoj podstawowy zarzut: demo przypomina PESa 6, tyle ze ma nextgenowa grafike. I co ja mam na to powiedziec, skoro wlasnie tego oczekiwalem po nowej kopance z Kraju Kwitnacej Wisni. To ze PES2008 mocno przypomina 6 to zarzut? Ja sadze ze zaleta!
Taka FIFA od lat nie jest w stanie zblizyc sie do poziomu PESa 3, o wersjach nowszych nie wspominajac i nadal dzieli ja przepasc, a Ty piszesz: "Muszę z wielkim bólem przyznać, że jeśli finalna wersja (PES2008) będzie tak samo wtórna, to EA Sports zostanie zwycięzcą tegorocznej potyczki na footballowym ringu." W tym momencie na mych ustach zakwitl usmiech... politowania niestety.
Twoj podstawowy zarzut: demo przypomina PESa 6, tyle ze ma nextgenowa grafike. I co ja mam na to powiedziec, skoro wlasnie tego oczekiwalem po nowej kopance z Kraju Kwitnacej Wisni. To ze PES2008 mocno przypomina 6 to zarzut? Ja sadze ze zaleta!
Taka FIFA od lat nie jest w stanie zblizyc sie do poziomu PESa 3, o wersjach nowszych nie wspominajac i nadal dzieli ja przepasc, a Ty piszesz: "Muszę z wielkim bólem przyznać, że jeśli finalna wersja (PES2008) będzie tak samo wtórna, to EA Sports zostanie zwycięzcą tegorocznej potyczki na footballowym ringu." W tym momencie na mych ustach zakwitl usmiech... politowania niestety.
Cofnijmy się troszkę w przeszłośc. Rok 2002, era ISS Pro na PSX dobiega końca, na rynku już dobrze prosperuje PS2. Na nią pojawia się Pro Evolution Soccer 2. Ludzie oniemieli. Gra była świetna i zbierała wysokie noty. Potem pojawił się WE6:FE i ludzie zostali wgnieceni w fotele/kanapy.
Przeskok na nową generację konsol (PSX->PS2) był przepotężny.
PES6 miał pojawić się na pierwszej nextgenowej konsoli, dostępnej na rynku - XBOX360. Wabiono nas ślicznymi renderami, zapewniano wysokie AI i wiele zmian. Co wyszło?
Sorry, gówno wyszło. PES6 na X360 był i jest jedną wielką kpiną z tytułu i konsoli.
Obecnie zapewniano nas, że prawdziwie nextgenowa (ależ ja nie lubie tego zwrotu) gra pojawi się w tym roku. PES2008 zapowiadano niemalże jako rewolucję. Ale niestety, po demie (zaznaczam, po demie; pełna wersja powinna się mocno różnić) zupełnie tego nie widać.
I tak, podobieństwo do PES6 to zarzut, gdyż uważam, iż PES6 nie jest do końca udaną produkcją (spory random, błędy).
Odnośnie fify. Jej najnowsza wersja jest na prawdę mocno poprawiona w stosunku do poprzedniej. PES tak wielu zmian się nie doczekał. Jeśli KONAMI nie zmieni podejścia, ich pozycja będzie mocno zagrożona. Ileż lat można grać w tych samych trybach rozgrywki?
W J-League Winning Eleven 2007 Club Championship był świetny tryb Fantastita, obawiam się jednak, że w PES go zabraknie. A szkoda.
Cytat
Zarzucasz grze wystepowanie tzw. hidden shot-u. Po pierwsze grales na srednim poziomie trudnosci - stad wniosek iz wykonanie tego zagrania jest duzo prostsze. Bo juz na poziomie najwyzszym taki strzal duzo czesciej niz bramka konczy sie przestrzeleniem, udana interwencja bramkarza, badz grzeznie w nogach interweniujacego obroncy.
Po drugie gdyby w ten sposob bramki strzelic sie nie dalo, to uczynilbys z tego zarzut. Zatem tak zle i tak niedobrze. Tu cisnie sie na usta slowko malkontent.
Po drugie gdyby w ten sposob bramki strzelic sie nie dalo, to uczynilbys z tego zarzut. Zatem tak zle i tak niedobrze. Tu cisnie sie na usta slowko malkontent.
Hidden shot jest sporym mankamentem. Podejżewam, że masz to szczęście, iż nie grałeś nigdy z osobą, która nie potrafi strzelić bramki inaczej, niż właśnie tak (hi whan:D). Zapewniam, że jest to maksymalnie irytujące i zabija rozgrywkę.
Cytat
Zarzut kolejny - schemat. A i owszem schemat w PESie wystepuje od poczatku tej serii, tyle ze glowna przyczyna schematu jest sam gracz, probujacy namolnie w ten sam sposob rozgrywac pilke. Ja zauwazylem jeszcze jeden schemat - im mniej schematycznie sie gra, tym tym bardziej efektywne i efektowne akcje.
Tu masz rację, ale gra, która schemat umożliwia (słynne 1-2), potrafi skutecznie do siebie zniechęcić.
Cytat
I zarzut kolejny "to samo lekkie podejście do fauli". Nie bardzo rozumiem o co chodzi? To czy nastapi faul zalezy od tak wielu czynnikow (ze wspomne tylko iz na faul ma wplyw to ktory pilkarz fauluje, ktory pilkarz jest faulowany, kto sedziuje, gdzie w momencie proby odbioru znajduje sie pilka itd.) ze jest to jeden z lepiej wykonanych elementow gry.
Zawsze grałem na prawej obronie. Lubię grać ostro, ale nienawidzę fauli gwizdanych po "przepychankach". Stąd ta opinia. Faul jest dla mnie zawsze mocnym fizycznym starciem dwóch graczy, nie zaś wejściem w piłkę. PES2008 często nadinterpretuje zachowanie odbierającego piłkę.
Cytat
"Te same błędy" to zarzut tak enigmatyczny, iz nie jestem w stanie sie do niego sensownie odniesc.
Przenikanie, dziwne odbijanie się piłki (a i zdarza się, iż piłka odbija się od niewidzialnej ściany), często błędna intepretacja zagrań autowych (chodzi o to, że piłka odbija się od mojego przeciwnika, a przyznaje mu się rzut z autu).
Cytat
Reasumujac- okazuje sie ze to Twoje zarzuty sa niepowazne, niecelne, a co najmniej watpliwe. Ale skladam to na karb tego, ze playtest napisales po niedlugim, powierzchownym kontakcie z gra, od ktorej oczekiwales sam nie wiesz czego (bo chyba nie tego, by przypominala Fife). Bo nie podejrzewam Cie o tyle zlej woli, by kazda drobnostka ktora Ci przeszkadza, urastala do rangi niebotycznego problemu, o ktorym nalezy trobic w kazdym newsie swego autorstwa na issonline. 
Playtest charakteryzuje się tym, że jest właśnie relacją na gorąco, po krótkim okresie grania. Przyznaję, iż teraz na demo patchę przychylniej, ale nie bezkrytycznie.