Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stadium Tutorial By Szerszeń
board.issonline.pl > Edit Mode: Pro Evolution Soccer 6 > Stadiums Edit
Stron: 1, 2
Szarzan
Co chwila ktoś pyta o linka do tutoriala video dot. budowy stadionu. Postanowilem poswiecic troche czasu i chce opisac podstawowe opcje Rhino oraz jak w łatwy sposób zbudować stadion, by możnabyło zaimportować go do gry. No to zaczynamy smile.gif

1. Otwieramy Rhinoceros a w nim wybieramy File-> Open -> i tutaj wskazujemy template z boiskiem. Można go pobrać tutaj.
2. Teraz weźniemy się za budowe trybuny. Stawiamy ją z Single Mesh. Opcje tą wybieramy tak jak na screenie [KLIK].
3. Jeżeli trybuna, którą chcemy zbudować ma być w kształcie prostokąta to na dolnym pasku w Rhinoceros klikamy Snap. Po kliknięciu na Snap ma on być wytłuszczony. Jeżeli nie bedzie klikamy jeszcze raz. W przypadku gdy Snap jest wylączony cieżko bedzie nam zaznaczyc obiekt tak by jego boki byly prostopadle do siebie
4. Rozpoczynamy budowe trybuny. Meshe stawiamy w sposób taki jak na screenie [KLIK].
5. Aby trybune podniesc klikamy na nią. Zaświeci sie na zółto. Nastepnie klikamy lewym przyciskiem myszy na tą opcje która zaznaczyłem na screenie, [KLIK]. Jeżeli chcemy ją wyłączyc klikamy na ta opcje prawym przyciskiem myszy.
6. Pojawia sie nam białe kwadraciki w rogach powierzchni. Przytrymując lewy przycisk myszy zaznaczamy punkty które chcemy podniesc. Zaznaczone kwadraciki zaswieca sie na żólto. Patrzac na czesc obrazu o nazwie Right łapiemy za żółty punkcik i przeciągamy go na taka wysokość jaka chcemy. Patrz screen [KLIK].
7. Jeżeli chcemy skopiowac trybune to zaznaczamy obiekt który chcemy zbudować, i naciskamy Ctrl+C a pozniej Ctrl+V i na obiekcie który chcielismy skopiowac pojawi sie skopiowany obiekt. Bedzie on zaznaczony zóltym kolorem. Klikamy na niego i przeciągamy w miejsce które chcemy.
8. Jeżeli trybune chcemy obrócic wokół wlasnej osi to zaznaczamy obiekt i klikamy na opcje zaznaczona na screenie [KLIK]. Nastepnie w oknie o nazwie Perspective klikamy na bok trybuny który styka sie z powierzchnia na której jest postawiona. Zaznaczamy odcinek prostopadly do naszej trybuny o przekrecamy ja o tyle stopni o ile potrzebujemy.
9. Jeżeli chcemy trybune zakręcic tzn. zrobić łuk zaznaczamy trybuny które maja byc na łuku a nastepnie klikamy w pasku Transform i Bend. Tworzymy odcinek rownloegły do trybuny i probujemy trybune zakrecic.
10. Tekstury stadionu musza byc w formacie BMP. Jeżeli chcemy nałozyc ja na obiekt, zaznaczamy go i naciskamy F3. Wyskoczy nam taka tabelka [KLIK]. W miejcu gdzie pisze Object, zmieniamy na Material. Pojawi sie nam taka tabelka [KLIK]. Sa tam trzy opcje do zaznaczenia: Layer, Plug-in oraz Basic. My wybieramy Basic. Pojawi nam sie taka tabelka: [KLIK]. W miejcu Texture bitmap wskazujemy teksture która chcemy nałożyć. Zamykamy tabelke. Tektura nałożona.

To by było na tyle. Za wszelkie błędy jezykowe sory, pisałem to w pospiechu by czegos nie pominąc.
Wszystkie pytania dotyczace budowy stadionu zadawajcie tutaj.

Dzieki za chwile uwagi
Pozdrawiam Szerszeń smile.gif
remixs
Człowieku niech Ci to bóg w dobrych stadionach wynagrodzi wink.gif hehe... Wielkie Dzięki. RESPECT wink.gif

Żeby nikt nie musiał szukac biggrin.gif
Link do Rhinoceros:
W JĘZYKU ANGIELSKIM
W JĘZYKU POLSKIM
czarek
ja mam 2 pytania: jak w przyszłości będe konwertował stadion to z której strony będzie "stała" kamera?

2. jak zaznaczam trybune i daję F3 to w tej tabelce nie mam żadnej aktywnej opcji
Szarzan
1. Jezeli chodzi o import to nie wiem.
2. Nie zaznaczaj calej trybuny tylko jej poszczegolne elementy.
sk8erboy
Szerszeń jesteś wielki!!!!!
tsw.michal
No to teraz to sie zacznie boom na stadiony hehe stadionowa mania biggrin.gif oby było ładne aha i proźba nie rówcie tych samych stadionów które juz są lepiej tych których nie ma biggrin.gif
czarek
a to napewno mam tak ustawic meshe, by były takie płaskie? czy trzeba jeszcze ustawic to jakos pod kątem?
Szarzan
czarek pokaż screena bo nie weim o ci ci dokladnie chodzi ;p

P.S MAŁE ROZERWANIE. Zobaczcie co dzisiaj wylukałem na Livescore.com laugh.gif

http://i19.tinypic.com/2e1dhkg.jpg
czarek
chodzi mi o to, że w punkcie 5, gdzie napisałeś, że wystarczy przeciagnac to trybuna się podniesie. Ale ona idzie równo z ziemią jak tak robię. Próbowałem coś z CTRL zrobic + te kwadraciki, ale nie wiem, czy dobrze próbowałem

Szarzan
Nie wiem czy cie dokladnie zrozumialem. Przeczytaj dokladnie punkt nr 6. Tam jest wszystko opisane. Musisz zaznaczyc dwa kwadrciki które sa na jednej prostej. Na screenie w 6 punkcie jest to pokazane. Jak nie o to ci chodzilo to daj screena, to zawsze ułatwi sprawe smile.gif
remixs
Ja mam takie pytanie, jakiej wersji Rhinoceros używacie?? Bo ten ci dałem linki to demo i nie ma niektórych opcji i różni się nieco tym którego używa ~szerszeń.

~szerszeń jakiej wersji Ty używasz?? I z kąd go pobrac??
Szarzan
Ja mam Rhinoceros 3.0 a nie napisze ci skad mam bo co wiem do regulamin tego zabrania tongue.gif
Poszukaj dobrze, na pewno znajdziesz.
remixs
Aha dzięki wink.gif Chodziło mi właśnie o wersje bo cracka to raczej sobie znajdę wink.gif A jak masz chwile to mozesz mi linka na PW wysłac biggrin.gif
Varies.
Moim zdaniem wersja evaluation od wersji 3.0 niczym sie nie różni smile.gif aha jak by ktoś chciał tutek do zaokrąglania dachu np.tak jak jest w moim stadionikuto nich pisze bo już wiem biggrin.gif
Ja pracuje w 4.0 utworzonej 20 lutego bierzącego roku (:
Nakamura25
napiszcie mi na pw linka do tego rinho!! dzięki wielkie z górki!! biggrin.gif
seen
Moim zdaniem wersja evaluation od wersji 3.0 niczym sie nie różni smile.gif aha jak by ktoś chciał tutek do zaokrąglania dachu np.tak jak jest w moim stadionikuto nich pisze bo już wiem biggrin.gif
Ja pracuje w 4.0 utworzonej 20 lutego bierzącego roku (:

Widac ze sie nie znasz... Evaluation to wersja demo biggrin.gif
Varies.
QUOTE(seen @ Mar 22 2007, 21:05:11) [snapback]132930[/snapback]

Widac ze sie nie znasz... Evaluation to wersja demo biggrin.gif

No ale dla mnie niczym sie nie różni...

kypekfwk
Dajcie link do programu rhino !! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
seen
QUOTE(kypekfwk @ Apr 1 2007, 22:01:23) [snapback]135479[/snapback]

LINK szukanie nie boli cool.gif
kacper_
Możecie ten template zrobić żeby ściągnąć na rapidshare laugh.gif z góry dzięki biggrin.gif

w sumie na wszystko tylko nie na sendpace
Szarzan
Stadium_Template

Download 1
Download 2
Damian.
Dziei bardzo szerszeń
kacper_
Dzieki szerszeń
zembi
Cytat(czarek @ Mar 6 2007, 21:41:58) [snapback]128664[/snapback]
ja mam 2 pytania: jak w przyszłości będe konwertował stadion to z której strony będzie "stała" kamera?

2. jak zaznaczam trybune i daję F3 to w tej tabelce nie mam żadnej aktywnej opcji

1. Kamera będzie ze strony wyjscia na murawę (taki prostokąt wzdłuż lini środkowej)
2. To naciśnij takie kółeczko w kolorach tęczy w pasku u góry:)
gavi
Wie ktoś może jak zbudować stadion aby działał na ps2?
PAV
Prosze dajcie template na rapidshare smile.gif dla was to chwilunia roboty a mi bardzo pomożecie smile.gif z góry WIELKIE dzięki
Varies.
[center]3D MODELS

Photographers
:

Photograph Version 1 [Author Linkin_park] Textures by GHIBARIANDOWNLOAD

Photograph from Fifa [Author Igor]DOWNLOAD

Camera-Man :

Camera-man SkySports [Author SEMAO]DOWNLOAD

Camera-man [Author Mohsen_mor]DOWNLOAD

Bench :

3D Bench v2 [Author PESMaker]DOWNLOAD

Lines and Tracks :

Track and Lines [Author "Sorry I don't remmember plz remind ]DOWNLOAD

Bottles :

Coming soon ...

Others :

3D seats [Author Igor]DOWNLOAD

Authors (S.jnr/Evil_roland) + Unknown Man DOWNLOAD

Authors ZaGabriaDOWNLOAD

3D Fence version 1 [Author LinkiN]DOWNLOAD

Field+Ball-Boy+Bottles+Net+Ads(only for previews) [Author Andidas]DOWNLOAD

Fences Behind the Goal [Author 4D Nossy]DOWNLOAD

Microphones Behind Goal and Corner [Author Linkin_park]DOWNLOAD

4th Refree and His Bench [Author zezinhodez]DOWNLOAD

Medic Quad - tranks [Author tecntron]DOWNLOAD
[/center]
Będę dodawal nowe jezeli szerszen powie "tak" smile.gif
seen
zauwaz ze : raz dodajesz to bez zgody Twórców, a dwa ze pare linków nie działa.
kostek
seen a jak ktoś pisze newsa na głównej to też musi pytać autora o zgodę?
Dobrze, że chłopak to wrzucił - nie każdy buszuje po forach typu evo-web. tongue.gif
artysta germanista
crisss przydadza mi sie tekstury i oceniajcie moj stadion w temacie co mam w podpisie

powiecie mi jak bry?e dodatkowo postawic na reklami lub budynku??
Liedson +10
o reupload template prosze. Cos wymiodze wink.gif
Szarzan
Stadium Template
Liedson +10
jestes wielki thx cool.gif
Baleron
Hej Criss123. Mógłbyś spakować te wszystkie modele i wrzucić na speeedyshare.com (chyba najlepszy serwer wink.gif )
Pozdro
Varies.
Cytat(Baleron @ Jun 27 2007, 16:26:57) [snapback]158287[/snapback]
Hej Criss123. Mógłbyś spakować te wszystkie modele i wrzucić na speeedyshare.com (chyba najlepszy serwer wink.gif )
Pozdro

Wrzuce ale bez rzeczy ktore sa na Megauploadzie bo mam limity wink.gif
Ale to okolo hmm 16/17 lipiec?Bo wyjezdzam cool.gif
Baleron
Cytat(CRISS123 @ Jun 28 2007, 20:40:25) [snapback]158857[/snapback]
Wrzuce ale bez rzeczy ktore sa na Megauploadzie bo mam limity wink.gif
Ale to okolo hmm 16/17 lipiec?Bo wyjezdzam cool.gif

Spoko
ale już nie trzeba wink.gif Poradziłem sobie
pozdro for all
Damian.
Mam pytanie. Dlaczego na video tutorialu trybuna jest bia?a a u mnie jest przezroczysta????

P.S. Ju? nie trzeba, zembi mi pomóg?
Baleron
Mam pytanko odnośnie Rhino. Gdy chcę skopiować pewien obiekt (opcją edycja->kopiuj) wyskakuje mi błąd, że nie mogę kopiować obiektów wwersji Ewaulacyjnej. Jak mogę zrobićz rhino inną wersję, abymmógł kopiować gotowe obiekty do mojej już tworzonej areny??
wonbrz
Crack do rhino wink.gif
seen
Chyba nie ma cracka , i bez warezu na forum tongue.gif
kacper_
No właśnie da sie jakos wyłaczyc tego cracka ??
malas2
jest crack do rhino;]ale nic wiecej nie mowie bo wkoncu warezu sie zabrania na forum
artysta germanista
Cytat(kypekfwk @ Apr 1 2007, 22:01:23) [snapback]135479[/snapback]

MASZ FARTA ZE JESTEM W DOBRYM HUMORZE POBIERZ RHINOCEROS 3.0 jak wiadomo ceros pelna wersja

SORY ZE WAREZ ZROBILEM ALE MOZE BEDZIE WIECEJ STADIUM-ROBIACZOW:D (MAKEROW) rolleyes.gif
Damian.
Dzieki e_adrian, masz wielkiego + u mnie
Ricardo
Weście dodajcie jakiś template stadionu, bo w każdym linki są wygaszone.
Ricardo
Dzięki Diamianinho.
Fire_fighter
Dzieki. Jak bede czegos potzebowal to napisze ;p
Orange_91
Cytat(Fire_fighter @ Mar 27 2008, 14:47:28) *
Dzieki. Jak bede czegos potzebowal to napisze ;p

Bawisz sie w archeologa? biggrin.gif
MaTi10
Widac ze przybedzie stadium makerów;]]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.