Podczas zabawy w Karierę odkryłem coś dziwnego, postanowiłem przpeprowadzić mały eksperyment, by to sprawdzić:

Otóż zobaczyłem, że niektórzy zawodnicy (tyczy się głównie gwiazd) wykazują się zwiększonymi, lub zmniejszonymi parametrami pomimo bardzo zbliżonych statystyk.

W ramach testu, na nowym OF'ie przerejestrowałem do jednej drużyny sporo gwiazd i zwiększyłem wszystkie statystyki na 99, a w ustawieniach podstawowych ten sam wiek i główną pozycję (centralny napastnik dla ataku, defensywny pomocnik dla pomocy i libero dla obrońców).

Moje przypuszczenia się sprawdziły, kilka tygodni zabawy "Drużyną marzeń" pozwoliło mi stworzyć charakterystykę kilku zawodników:

*Messi
Poza Carlosem, najszybszy zawodnik w grze, błyskawiczny drybling, praktycznie nie do zatrzymania, wyrwanie się spod opieki kilku obrońców ogranicza sie praktycznie do trzymania przycisku specjalnego sterowania. Należą się mu także bliskie rzuty wolne, wcale nie trzeba doświadczonego gracza, by silny strzał lewą nogą zakręcił mijając mór i wpadł do bramki tuż pod poprzeczką. Mocne strzały w polu karnym zazwyczaj kończą się lądowaniem piłki na trybunach, dalekie i bliskie uderzenia mają 100% skuteczności tylko uderzone pod odpowiednim kątem. Duża precyzja i moc gry głową.

*Del Piero
Słaba prędkość, jego drybling oznacza w tym przypadku raczej "przedzieranie" się przez obronę. Ciążko nim uderzyć piłkę naprawdę mocno, jego strzały opierają w 100% na technice. Zawodnik świetny do wykańczania akcji "Sam na sam", do dalekich rzutów wolnych, długich podań i wrzutek. Mimo niskiego wzrostu, fenomenalna gra głową.

*Fernando Torres
Szybki zawodnik i precyzyjny drybler, jednak bez odpowiedniej sekwencji przycisków łatwo jest mu zgubić piłkę. Maszyna do zdobywania bramek, może przymierzyć równie skutecznie z bliska, jak i z daleka. Raczej niegodny polecenia do wykonywania stałych fragmentów, nie należy go wykorzystywać do wyprowadzania kontry, a do krótkich podań na przedpolu i wykańczania mocnym, technicznym strzałem w róg bramki.

*Viera
Nie najszybszy zawodnik, czasami nie udaje mu się poprawnie przyjąć piłki co prowadzi do strat. Gra nim jest jednak czystą przyjemnością. Należy wypuścić piłkę, by przejął ją w biegu, wtedy bardzo ciężko go zatrzymać. Doskonale wyprowadza kontratak, potrafi błyskawicznie odegrać podaną piłkę myląc tym samym obronę przeciwnika, idealny do kombinacyjnych akcji. Dysponuje on jednym z najprecyzyjniejszych uderzeń w grze, jego specjalnością są dalekie strzały z 40m, jak i z połowy.

*Terry
Zdecydowanie najlepszy z obrońców przeciętnego wzrostu. Sam wie najlepiej jak odebrać piłkę rywalowi, jest bardzo szybki, szybszy od większości napastników. Jego słabym punktem jest mała celność przy wrzutkach i stałych fragmentach. Tę niedogodność nadrabiają jednak jego uderzenia, po przejęciu piłki wystarczy przebiec kilka metrów za linię połowy by cały kontratak został zastąpiony mocnym, dokładnym strzałem, który dobrze wykonany, często kończy się bramką, a przynajmniej rzutem rożnym.

*Djibril Cissé
Możnaby go nazwać francuskim Messi'm. Jest bardzo szybki i dysponuje precyzyjnym dryblingiem. Leo jednak kierowany dobrym graczem potrafi czasem skierować piłkę do siatki potężnym "huknięciem". Cisse natomiast zdobywa gole niemalże wyłącznie przez posłanie lekkiej piłki między nogami, pod lub nad rzucającym się bramkarzem. Kiedy pasek mocy strzału przekroczy 1-3cm, możemy być pewni, że piłka poleci w trybuny. Lewą nogą kiksuje prawie zawsze. Mocny strzał musi być przez niego dokładnie przygotowany, by stworzyć realne zagrożenie, warto zarezerwować dla niego rzuty wolne z daleka, gdyż dobrze wykonane bardzo często wpadają do bramki.

Powiedzcie, czy też zauważyliście takie różnice pomiędzy niemal identycznymi ze statystyk zawodnikami? Mam w zanadrzu więcej charakterysyk. Mogę oczywiście je zamieścić, jeśli kogoś ten temat zainteresuje.