Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rzuty Wolne: Tutorial.
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
Tolek
Witajcie. Oto kilka sposobów wykonywania rzutów wolnych. Nie opisuje sposobu "po ziemi", bo na to jest oddzielny temat. Poza tym temat służy do dyskusji o rzutach wolnych - replaye ładnie wykonanych, porady, opinie etc. Zapraszam do dyskusji.

Leciutko - jest to sposób, na przerzucenie piłki nad murem do bramki, przy wolnym wykonywanym z bardzo bliskiej (poniżej 16 -18 metrów) odległości. Mianowicie zamiast strzelić, celujemy w okno nad murem (najlepiej nad niskim zawodnikiem) i klikamy circle.gif (długie podanie) bardzo krótko, z minimalną siłą. Wtedy zawodnik lekko przodrzuci piłkę, która powędruje w okienko. Takim strzałem nie da się spudłować, ale czasami trafia w mur (dlatego polecam nad niskim zawodnikiem). Jest to też strzał bardzo lekki, dlatego istnieje prawdopodobieństwo, że bramkarz obroni uderzenie - dlatego uderzamy tak tylko z bardzo bliskiego dystansu.

Lekko - sposób na lekki strzał. Od 18 do 22 metrów do bramki, i możemy strzelać smile.gif. Celujemy w okno, tradycyjnie najlepiej nad niskim graczem w murze, i strzelamy, trzymając strzałkę do dołu. Pasek siły prawie do połowy (przy trochę dalszych, tzn 21-22 metry, uderzeniach, można do połowy). Jest to strzał na tyle lekki, by z odległości 20 metrów przerzucić piłkę nad murem na tyle lekko, by wleciała w okno, ale na tyle mocno, by bramkarz nie obronił ;].

Średnio - lekko - od 20 metrów, do 24. Dobry, gdy wciąż jest dość blisko do bramki, ale na tyle daleko, że nasz lekki strzał będzie łatwy do obrony. Tym razem zamiast strzałki w dół naciskamy x2.gif (krótkie podanie) i tradycyjnie napełniamy pasek siły do połowy (może być trochę mniej przy bliższych). Uwaga: radzę x2.gif nacisnąć już wtedy, gdy mamy wciśnięty square.gif, bo inaczej zawodnik zwyczajnie poda.

Normalnie - nie trzeba tłumaczyć. Podstawowa metoda na rzuty wolne, niektórzy korzystają tylko z niej. Po prostu napełniamy do połowy (może być trochę więcej przy dalszych dystansach) pasek siły strzału. Ja korzystam z niej do podkręconych uderzeń. Niektórzy mówią, że udarza się celniej, kiedy trzymamy R2 podczas strzału z rzutu wolnego, ale ja nie zauważyłem różnicy.

Mocno - nad murem powyżej 25 metrów. Po napełnieniu do połowy (przy dalszych dystansach troche więcej) pasku siły strzału, albo w trakcie napełniania klikamy triangle.gif. Trudny do obrony, zwłaszcza, gdy wykonuje go zawodnik o dużej sile strzału - wtedy można liczyć na to, że bramkarz nie złapie piłki, co pozwoli nam na dobitkę, albo da rzut rożny.

Bardzo mocno - Bardzo trudny do obrony strzał, zwłaszcza jeśli mamy zawodnika z dużą siłą strzału. Uderzamy napełniając aż za połowę (przy bliższych uderzeniach trochę, przy dalszych - nawet do 2/3 paska) pasek siły, oraz trzymając strzałkę do góry.

Strzały w róg bramkarza - wszystkie opisane powyżej "konwencjolnalne metody" zakładają uderzenie nad murem w okienko, bo drugiego rogu pilnuje bramkarz. Czy opłaca się uderzać w róg bramkarza? Tak. Ale tylko z bliska. Wtedy celujemy w okno, i używamy bardzo silnego sposobu, z tym że napełniamy pasek siły tylko trochę ponad 1/3. Taka bomba z bliskiego dystansu może się okazać nie do obrony nawet dla najlepszego bramkarza. Niektórzy dają trochę mniej, ale nie polecam. Niektórzy dają trochę więcej (prawie do połowy paska), by strzelić tuż pod poprzeczkę, ale wtedy można strzelić ponad bramką. Jest to ciekawa metoda, równie dobra, co "leciutki" sposób.

Podkręcanie - po prostu strzałka w tą stronę, w którą chcemy podkręcić. Lewonożny gracz lepiej podkręca w prawą stronę, a prawonożny w lewą smile.gif. Kiedy podkręcamy przy którymś ze sposobów wymagających trzymania innego przycisku, najpierw wykonujemy tak, jak jest wyżej polecone, a dopiero po napełnieniu paska strzału naciskamy strzałkę w bok. I tak działa.

Niby każdy to wie, ale jak się okazuje, niektórzy nie, więc lepiej to powiedzieć, poza tym taki tutorial może pozwoli uniknąć głupich pytań w temacie.
BadNewz
Dzięki, przyda się wink.gif.
NoisE
pewnie, że się przyda.
dzięki wielkie. wink.gif
qazwsx
Ciekawie opisane smile.gif Dużo zależy od wyczucia przy rzucie wolnym ale dla tych, którzy mają problem z rzutami wolnymi się przyda.
Co do strzałów na circle.gif z b. bliskiej odległości załatwiłem tak parę razy kolegę przy graniu 1 vs 1, był zdziwiony, że tak idzie też strzelić tongue.gif
Tolek
A wykonujecie czasami wolne z 2 wykonawcą? Ja czasami strzelę tym drugim, chociaż skuteczność słaba, można zaskoczyć kogoś :]. Albo wystawić drugim wykonawcą i pierwszym wykonawcą strzelić bombę z dystansu ;p.
Marcio13
CYTAT(Tolek @ Aug 13 2008, 00:12) *
Leciutko - jest to sposób, na przerzucenie piłki nad murem do bramki, przy wolnym wykonywanym z bardzo bliskiej (poniżej 16 -18 metrów) odległości. Mianowicie zamiast strzelić, celujemy w okno nad murem (najlepiej nad niskim zawodnikiem) i klikamy circle.gif (długie podanie) bardzo krótko, z minimalną siłą. Wtedy zawodnik lekko przodrzuci piłkę, która powędruje w okienko. Takim strzałem nie da się spudłować, ale czasami trafia w mur (dlatego polecam nad niskim zawodnikiem). Jest to też strzał bardzo lekki, dlatego istnieje prawdopodobieństwo, że bramkarz obroni uderzenie - dlatego uderzamy tak tylko z bardzo bliskiego dystansu.

A próbowaliście kiedyś tego sposobu z dodatkową strzałką w dół? Piłka wtedy leci po ziemi i czasami przejdzie przez mur. Jeśli przejdzie, to bramkarz ma mizerne szanse na obronę takiego uderzenia. Polecam wypróbować.

PS. Fajny tutorial. wink.gif
Tolek
Bardzo często go używam, ale trudno wymierzyć dobrze, bardzo często idzie w nogi obrońców. Poza tym, jeśli uderza się dalej niż z 21m to bramkarz dość łatwo broni taki strzał.
potter
Najlepiej sie strzela wolne zawodnikiem z dlugim rozgiegiem np Roberto Carlos
Wystawia sie drugiego obok niego, lekko nim podaje a tamten juz biegnie i strzela mocno obok muru na siłe. Nawet z 30 kilku metrow idzie gola strzelic bo sila jest ogromna tego uderzenia
Czesto tak robie jak mam zawodnika w skaldzie co bierze rozbieg
Tolek
Niestety nie posiadam zawodnika z długim rozbiegiem... Chyba będę musiał kupić, bo ciekawie to wygląda.
P.S. Jaki "Styl" wykonywania wolnego wam najbardziej pasuje? Chodzi tu o rodzaj rozbiegu. Mi, nie wiem dlaczego, zawsze doskonale strzelało się wolne Tottim (mimo, że nie jest najlepszym wykonawcą) - jego styl bardzo mi pasuje smile.gif. A wam, którym się najlepiej strzela?
BadNewz
Dla mnie Henrym.

Jeszcze dobrze Pirlo, albo Fabregasem (trzeba mu ustawić taki sam rozbieg jak Pirlo, bo w rzeczywistości taki najbardziej odzwierciedla ten realny).

Kubbas
Pyrlo, Pyrlo, Pyrlo co drugi wolny online bramka, mój wybawca ;]
Tolek
Ja też lubię ubijać Zico. Z tym że do podkręconych kocham styl Ronaldinho, a do silnych, daleko dystansowych - długi rozbieg a'la carlos. Poza tym wymiata brazylijczyk Marcos Assącou (dziwne nazwisko, nie pamiętam jak to się pisze biggrin.gif). Jak grałem rep. Brazylii, a Juninho był w słabej formie, wygrał mi finał - 2 bramki (3-2 wynik).
Ale ostatnio coś mi słabo wolne idą... Muszę potrenować biggrin.gif.
artysta germanista
no napewno sie przyda, ale chwilowo nie mam pesa6. A tak wogóle to żadko mi sie zdaża trafić wolnego w pes6
Tolek
U mnie jest dziwnie - mimo, że w PES6 gram dużo, wszystko wychodzi mi coraz lepiej, to wolne, które kiedyś dobrze mi szły, teraz już nie idą tak samo biggrin.gif. Ale engine tego PESa pod tym względem jest porąbany, dobry bramkarz wyjmie wszystko poza strzałem po ziemi z bardzo bliska ;/. A przynajmniej może wyjąć. Ale to właśnie jest wyzwanie ;].
pacek09
Ja uwielbiam rozbieg Rivaldo, no i calkiem wygodnie strzela się też Pirlo...
Tolek
Ja wolne z długiego dystansu bije bardzo mocno podkręcone, jakimś nieźle podkręcającym zawodnikiem. Cały pic polega na tym, że na duży dystans bramkarz zawsze dojdzie do piłki, więc trzeba walić tak, żeby weszła do bramki po jego rękach. Najbardziej niezawodnym sposobem jest podkręcanie; niewielu bramkarzy złapie mocno podkręcony strzał, a podkręcona piłka, kiedy bramkarz nie zdoła jej złapać, często leci do bramki. Ostatnio wbiłem Xavim gola z 34 metrów, właśnie strzał był jedynie podkręcony... Niedługo wrzucę kilka swoich goli z wolnych na Youtube, to zarzucę linkami ;p.
P.S. Może jakiś mod by to przykleił... Poradnik może się przydać nowym userom ;p.
karolo
witam nie wiem czy to odpowiedni temat ale skoro gadacie tu o wolnych to mam pytanie ,czy istnieje cos takeigo albo dalo by rade zrobic zeby w pes6 cristiano ronaldo strzelal wolne w takim stylu jak jest w pes 2009?

jesli ktos nie wie o co biega zalaczam linka :

http://www.youtube.com/watch?v=BcfTDMhDHYo

chodzi mi o to by najpierw stal w rozkroku w takim jakim stoi xd

detal ale przyjemny
JuveR
CYTAT(karolo @ Dec 20 2008, 20:37) *
witam nie wiem czy to odpowiedni temat ale skoro gadacie tu o wolnych to mam pytanie ,czy istnieje cos takeigo albo dalo by rade zrobic zeby w pes6 cristiano ronaldo strzelal wolne w takim stylu jak jest w pes 2009?

jesli ktos nie wie o co biega zalaczam linka :

http://www.youtube.com/watch?v=BcfTDMhDHYo

chodzi mi o to by najpierw stal w rozkroku w takim jakim stoi xd

detal ale przyjemny

Oszywiscie nie jest to mozliwe rolleyes.gif
unikat
CYTAT(JuveR @ Dec 20 2008, 21:34) *
Oszywiscie nie jest to mozliwe rolleyes.gif

Nie wiadomo, do GTA SA robią nowe animacje i wrzucają po prostu znajdź życie nikt nie umie tego zrobić do Pesa 6 ;D ale to trzeba być kimś dobrym w tym żeby takie coś wykonać ;]
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.