Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Goalserver p2p - dyskusja
board.issonline.pl > PES6 Online: Rozgrywka Sieciowa > Master League Online > Sprawy organizacyjne > Dział pomocy
GooFy

Wraz z upadkiem fiveserver nie upada nasza liga. Nowy-stary sposób Goalserver p2p gwarantuje, że PES6 Online nie umrze nigdy. Od dzisiaj mecze ligowe rozgrywamy na goalserverze p2p. Poniżej tutorial jak grać.

Hostowanie

1. Najpierw będziemy potrzebowali programu Tunngle. Eliminuje on częściowo lagi i pozwala hostować graczom z routerami. Pobrać można go z oficjalnej strony click.

2. Założyć musimy na nim konto. W tym celu klikamy obrazek "join for free" u góry strony głównej.

3. Instalujemy program i uruchamiamy go. Po zalogowaniu się wpisujemy w wyszukiwarce "pro evolution soccer" Klikamy w pierwszy wynik dwa razy

4. Ściągamy tą paczkę click, wypakowujemy i wrzucamy do głównego folderu z grą.

5. Jeżeli to my hostujemy, uruchamiamy plik PSL Host GS6 v1.22. W polach Local Ip Adress i Internet Ip Adress podajemy adres Ip naszego konta tunngle. Znajduje się on u dołu okna programu. Po podaniu odpowiednich danych otrzymamy informację, że możemy nacisnąć dowolny klawisz w celu zamknięcia okna. Następne okno które się uaktywni musi zostać otwarte.

6. Przechodzimy do lokalizacji C:\WINDOWS\system32\drivers\etc i otwieramy notatnikiem plik hosts. Użytkownicy Windowsa 7 i 8 muszą otworzyć notatnik jako administrator i dopiero w notatniku wybrać plik hosts. Podmieniamy drugą linijkę na 212.227.67.195 we9stun.winning-eleven.net. Pozostałych linijek nie ruszamy.

7. Zapisujemy plik, odpalamy grę, wchodzimy w online, podajemy dowolne hasło i czekamy na rywala.

Pamiętajcie, że taką operację trzeba wykonać przed każdym spotkaniem, oraz, że konieczna może być zmiana ustawień sterowania, dźwięku, kamery itd.

Client

1. Jeżeli to przeciwnik hostuje wykonujemy pierwsze 4 punkty.

2. Uruchamiamy PSL Client GS6 v1.22. Będziemy potrzebowali Ip przeciwnika. Musimy poprosić aby nam je podał. Wpisujemy je w programie, zatwierdzamy enterem. Otrzymujemy informację, że dowolny klawisz spowoduje zamknięcie okna i nie musimy mieć go już otwartego.

3. Przechodzimy do lokalizacji C:\WINDOWS\system32\drivers\etc i otwieramy notatnikiem plik hosts. Użytkownicy Windowsa 7 i 8 muszą otworzyć notatnik jako administrator i dopiero w notatniku wybrać plik hosts. Podmieniamy drugą linijkę na 212.227.67.195 we9stun.winning-eleven.net. Pozostałych linijek nie ruszamy.

4. Zapisujemy plik, odpalamy grę, wchodzimy w online, podajemy dowolne hasło i czekamy na rywala.

Pamiętajcie, że taką operację trzeba wykonać przed każdym spotkaniem, oraz, że konieczna może być zmiana ustawień sterowania, dźwięku, kamery itd.

Konto Tunngle bezwzględnie obowiązuje wszystkich ligowców. Nie każdy może hostować bez niego, więc aby uniknąć problemów każdy musi je mieć. Hostujący wchodzi na serwer pierwszy, dopiero po nim wchodzi rywal.
adonim
przeciez jest fiveserwer beta. Panowie z Pesland zrobili.
Witu
Panowie admini... jeżeli jest możliwość to pogadajcie z ludźmi z peslandu, żeby nam udostępnili ten ich serwer... bo na tym to będzie bardzo ciężko. Próbowałem grać z kksm i po pierwsze nie idzie się połączyć, a po drugie dwa razy nam przy wyborze stron zniknęły nick i gra się zawiesiła tzn mogliśmy pisać, ale nie było możliwości aby przejść do ustawień meczu... i mimo chęci gry nie udało nam się zagrać. :/
Milerinho
zrobili tylko dla swojej ligi i swoich graczy.
zibii75
CYTAT(Witu @ Mar 15 2013, 13:26) *
Panowie admini... jeżeli jest możliwość to pogadajcie z ludźmi z peslandu, żeby nam udostępnili ten ich serwer... bo na tym to będzie bardzo ciężko. Próbowałem grać z kksm i po pierwsze nie idzie się połączyć, a po drugie dwa razy nam przy wyborze stron zniknęły nick i gra się zawiesiła tzn mogliśmy pisać, ale nie było możliwości aby przejść do ustawień meczu... i mimo chęci gry nie udało nam się zagrać. :/

Czy ktoś z ISS może stworzyć taki sam projekt jak panowie z peslandu ????

Szacunek za patche i nowe odsłony naszego Pes6, jednak przydał by się taki projekt jak niezależny serwer, system p2p jest niestety zawodny.

Pamiętam jak padły serwery Konami do pesa6 i to właśnie nasza rodzima grupa zaczęła prace nad własnym serwem, działał przez chwile (OCZYWIŚCIE NIE BEZ PROBLEMÓW) i został zawieszony, osoby tworzące to skłóciły się i była dupa blada. Odświeżcie stare znajomości i może warto popracować nad tym, pewne że jednym z nich był kolega o nicku King i chyba Barca, stronki ligowej nie pamiętam ale graczami którzy tam rozgrywali swoje boje chyba byli, siwers, snajper, ufo ( prowadzący ligę Valkiria czy jakoś tak) DonKryst chyba powinien coś kojarzyć no i Milo.

GooFy
Stronę i ligę prowadzimy zupełnie charytatywnie. Nie czerpiemy z tego żadnych korzyści. Żeby stworzyć taki serwer musielibyśmy dołożyć kupę kasy z własnej kieszeni i wydawać kupę kasy na utrzymanie go.
zibii75
Goofy wiem o tym, to co wyżej opisałem było finansowane z kasy którą przesyłali gracze ligi i nie widze problemy przesłania paru złotówek na taki projekt.
Na 1 serw też przesłałem i wielu innych, było ogłoszone ile cza dać i jeśli się nazbierało projekt ruszał. Panowie nie znam was na tyle i nie wiem co kto umie, jeśli jedyną przeszkodą jest kasa warto zapytać ile to kosztuje, w następnej kolejności zapytać ligowców czy się na to piszą aby wydać pare złoty na projekt. Jeśłi tak to ruszyć do przodu. smile.gif
Witu
Zibii taki projekt miałby sens, jakby było więcej graczy. Popatrz na pesland tam jest bardzo dużo graczy i to ma sens, a tu ? 20 graczy to jest maks... ja oczywiście dalej uważam, że ten serwer p2p jest kiepski, no ale jeżeli nie ma innego wyjścia to przyjdzie nam się niestety męczyć z tym serwerem tongue.gif
GooFy
Wyobraź sobie, super optymistyczną wersję, że 20 graczy daje po 20 zł. I mamy 400 zł. Co z tym zrobić? Opłacenie ludzi którzy mogliby postawić taki serwer gotowy pod PES6 to pewnie wydatek około tysiąca złotych, jeśli nie więcej. Utrzymanie takiego serwera to pewnie jakieś kilka stów miesięcznie. To wszystko nawet przy bardzo optymistycznym wariancie, że uda się znaleźć 20 graczy którzy nie pożałują 20 zł.
zibii75
Wiem że teraz mnie poniesie.
'
Panowie z ISS i Pesland- u, naturom naszą jest się kłócić się i na prawdę chyba to jedno wychodzi nam naj lepiej smile.gif
Może jest teraz właśnie ta chwila aby razem porozmawiać, jedni dają projekt serw, drudzy system rozgrywek +patch- e.
Wszystko się połączy i można stworzyć na prawdę silną grupę pasjonatów Pes-6. Dla czego wypala to na Pes6j a u nas nie umie, wydaje mi się iż polowa ludzi tam jest naszej narodowości i jakoś dają radę. Ani pesland ani Pes6j nie pobierają opłat... więc kto to finansuje ????
GooFy
Mają kasę z kliknięć i reklam.
lukasz44
Dawno tu nie pisałem ale widzę że trochę problemów macie.
Więc aby Wam to nie upadło napisałem do starego znajomego z tej rosyjskiej mlo z którym ugadywaliśmy się na początku tworzenia FS, złożyło się tak że akurat jest teraz dostępny to też odpowiedź była szybka.

Mianowicie FS padł już definitywnie, admin tej strony zapowiedział że już nie będzie płacił za serwer, koledzy zza miedzy już próbują swoich sił przy stworzeniu czegoś nowego (sporo ponoć już mają) ale potrzebują programisty który by to poprawił, na razie jest jakaś wersja beta:

91.211.174.129 pes6gate-ec.winning-eleven.net
94.79.54.208 we9stun.winning-eleven.net

Spróbujcie na tym zagrać i to sprawdzić czy działa...
GooFy
Wiedzieliśmy o tym, że fiveserver już nie będzie działał. Stąd metoda GS. Wiedzieliśmy również o serwerze beta, ale nie wiemy czy jest stabilny i jak długo będzie działał. Nie możemy ryzykować kolejnego paraliżu ligowego. Na chwilę obecną goalserver to jedyna metoda, więc spróbujcie zagrać i ewentualnie rozwiązać swoje problemy zamiast rzucać propozycjami na stworzenie nowego serwera.
Outqer
Mimo wszystko można spróbować bete. Jak nie będzie tykało, każdy ma obowiązek mieć Tunngle i Goalserver, przecież zmiana linijki w pliku host to chwila. Z GS jest więcej roboty, i wiadomo jak kapryśny p2p może być, więc lepiej jakby był ostatecznością.
sylwek12b
Sprobojcie pogadac z Rybsonem,, on tam przeciez moderatorem jest, moze dojdziecie do jakiegos porozumienia
donkryst
Przyznam się, że jeszcze nie grałem na tej nowej metodzie, ale Goof, myślę, że można się jeszcze trochę wstrzymać z ligą, już sobie wyobrażam te komentarze w opisach "Jakość łącza pozostawała wiele do życzenia..." albo milion próśb o przeniesienie meczów, bo "nie udało się połączyć". Jest sens zaczynać taką ligę? Ja myślę że nie.

Druga sprawa, myślę, że nie zaszkodzi się zapytać o koszty serwera. Gdybanie możemy sobie odpuścić. Jeśli wychodziłoby to po przystępnej cenie, to myślę, że zdałoby to egzamin. Kiedyś składaliśmy się na nagrody i wychodziło nam to w miarę płynnie. Nie zaprzeczam Twojej teorii, może faktycznie jest tak jak piszesz z tymi kosztami. Ale zasięgnąć informacji nigdy nie zaszkodzi wink.gif

A może faktycznie uda nam się dogadać z Peslandem? Tyle lat są toczone te "wielkie wojny", a graczy ubywa. Może czas wreszcie zakopać topory wojenne i przestać zachowywać się jak małolaty, a zacząć myśleć poważnie i spróbować zrobić coś wspólnie? Podobnie jak w drugim punkcie, spróbować nigdy nie zaszkodzi wink.gif

Tak Zibi, kojarzę ich, tyle że kontaktu z nimi nie miałem już z dobre 4 lata. Wątpię, żeby któryś z nich jeszcze gdzieś grał.
WKS
Z Peslandem żadnych wojen nie mielismy. Co najwyżej jeśli ktoś jest ambitny to może doszukać się kilku zgrzytów. Oni mają swój serwer, pewnie włożyli w to kase i nie zamierzamy wbijać się na tzw "krzywy ryj" co do połączenia to chyba nie musze tego nawet komentowac. Niech każdy trzyma się swojego.
GooFy
Może spróbujcie zagrać i dopiero potem wygłaszajcie opinie? Z tego co widzę na razie zagrał tylko Witu i kksm. Reszta neguje już z góry.
wcrew
CYTAT(GooFy @ Mar 15 2013, 18:54) *
Wyobraź sobie, super optymistyczną wersję, że 20 graczy daje po 20 zł. I mamy 400 zł. Co z tym zrobić? Opłacenie ludzi którzy mogliby postawić taki serwer gotowy pod PES6 to pewnie wydatek około tysiąca złotych, jeśli nie więcej. Utrzymanie takiego serwera to pewnie jakieś kilka stów miesięcznie. To wszystko nawet przy bardzo optymistycznym wariancie, że uda się znaleźć 20 graczy którzy nie pożałują 20 zł.

Utrzymanie porządnego serwera dla lig aktywnych w pl to jest od 50/mc plus podstawowa konfiguracja samego serwera linuxowego to koszt min 300 netto, (chyba że sie dogadasz bez f-ry ), postawienie serwera FS nie jest skomplikowaną sprawą, jeśli ktoś zna linuxa, trochę teorii sieciowych i webowych to nie sprawi mu większego kłopotu. Oczywiście własny serwer to też odpowiedzialność, mając takowy jesteś narażony na wszelkiego rodzaju ataki, głównie przez boty ale również przez powtarzających się "hackerów" którzy metodą słownikową szukają łatwego wejścia na serwer. Tak ktoś musi to nadzorować i reagować w momencie realnego zagrożenia.

CYTAT(zibii75 @ Mar 15 2013, 18:59) *
Wiem że teraz mnie poniesie.
'
Panowie z ISS i Pesland- u, naturom naszą jest się kłócić się i na prawdę chyba to jedno wychodzi nam naj lepiej smile.gif
Może jest teraz właśnie ta chwila aby razem porozmawiać, jedni dają projekt serw, drudzy system rozgrywek +patch- e.
Wszystko się połączy i można stworzyć na prawdę silną grupę pasjonatów Pes-6. Dla czego wypala to na Pes6j a u nas nie umie, wydaje mi się iż polowa ludzi tam jest naszej narodowości i jakoś dają radę. Ani pesland ani Pes6j nie pobierają opłat... więc kto to finansuje ????

Finansują nas gracze i to jest de facto ich serwer a nie peslandowy. Nie mamy reklam (oprócz pajacyka) ani klików, między innymi po to gromadzimy kasę aby w razie trudnej sytuacji mieć na to aby problem rozwiązać. Jako strona jesteśmy niemal 7 lat, właściwie tylko dzięki pewnej konsekwencji której się trzymamy i jak widać mimo nieaktualnych patchy wciąż ludzie chcą grac i wpłacać kasę.

CYTAT(donkryst @ Mar 15 2013, 23:12) *
Przyznam się, że jeszcze nie grałem na tej nowej metodzie, ale Goof, myślę, że można się jeszcze trochę wstrzymać z ligą, już sobie wyobrażam te komentarze w opisach "Jakość łącza pozostawała wiele do życzenia..." albo milion próśb o przeniesienie meczów, bo "nie udało się połączyć". Jest sens zaczynać taką ligę? Ja myślę że nie.

Druga sprawa, myślę, że nie zaszkodzi się zapytać o koszty serwera. Gdybanie możemy sobie odpuścić. Jeśli wychodziłoby to po przystępnej cenie, to myślę, że zdałoby to egzamin. Kiedyś składaliśmy się na nagrody i wychodziło nam to w miarę płynnie. Nie zaprzeczam Twojej teorii, może faktycznie jest tak jak piszesz z tymi kosztami. Ale zasięgnąć informacji nigdy nie zaszkodzi wink.gif

A może faktycznie uda nam się dogadać z Peslandem? Tyle lat są toczone te "wielkie wojny", a graczy ubywa. Może czas wreszcie zakopać topory wojenne i przestać zachowywać się jak małolaty, a zacząć myśleć poważnie i spróbować zrobić coś wspólnie? Podobnie jak w drugim punkcie, spróbować nigdy nie zaszkodzi wink.gif

Tak Zibi, kojarzę ich, tyle że kontaktu z nimi nie miałem już z dobre 4 lata. Wątpię, żeby któryś z nich jeszcze gdzieś grał.

Nie ma wojen, po prostu nie wchodzimy sobie w drogę. Tak jak kiedyś wspomniałem propozycja z naszej strony była, jednak moim zdaniem zwyciężyła duma i chęć rywalizacji.

Co do naszego serwera. Działa jeden dzień, rozegraliśmy kilka turów testowych plus oficjalny, to za mało aby wypuścić go jako serwer dla wszystkich mimo iż wszystko działa niemal idealnie. Osobiście chciałbym aby powstał jeden serwer pes6 dla graczy tylko i wyłącznie z polskich lig i mam nadzieję że to nastąpi.
zibii75
Konto na tym dupstwie mam założone, jednak jak do tej pory nie dostałem emaila zwrotnego potrzebnego aby dokończyć rejestracje.
Poczekam jeszcze do jutra ale chyba wychodzi na to iż będę musiał zrezygnować z rozgrywek z powodu właśnie tego systemu p2p.
Jak na razie same kłopoty i żadnej przyjemności.

PS
Nie wiem kiedy ale jakoś chyba wzrosło mi do 60% ostrzeżenia, za co nie wiem może ktoś mnie oświeci.
Outqer
Stawiam że dostałeś maila tylko go nie widzisz - na początku miałem to samo, wygląda jak zwykły spam.
% masz napisane przecież za co dostałes.
Witu
Ktoś oprócz mnie i kksm sprawdził czy na tym serwerze p2p da się grać ?
T-Mac
mi nie widzi dodatkowego polaczenia sieciowego
wiec dupa z testow
zibii75
Widzę iż bardzo zależy komuś abym szybko zarobił 100% i dostał bana, więc Goof wyprzedzając twój niesamowity zapał w tym dążeniu wole sam zrezygnować z gry na scenie ISS. Twoja odpowiedź na moje zapytanie przeważyła i gratuluje dobrego humory przy dzieleniu %.

regulamin to regulamin
jak nie potrafisz sie dostosowac to twoj problem
hehehe

Jeśli sam jesteś taki akuratny co do regulaminu to chyba ze 50% sam powinieneś mieć po jazdach z graczami w poprzednim sezonie ale jak widać immunitet działa.
Normalny admin może zwykłemu graczowi zwrócić uwagę, tym bardziej iż zdjęcie w podpisie to chyba nie zbrodnia i po krótkim info od kogoś zaraz bym usunął.
Więc dziękuje Panowie za kilka sezonów, jeśli kogoś kiedyś uraziłem to Przepraszam.
Trzymajcie się ciepło i do zobaczenia.
Pozdrawiam
Zibii75

Jak już podajesz archiwum to podaj pełne. Siema.

zibii75 XXX
nie szło napisać abym zmienił podpis lub jakieś info, widze spieszno ci abym nałapał 100% hehehe, może nie potrzebnie
GooFy
Nie muszę Ci się tłumaczyć. Tak jak powiedziałem, regulamin to regulamin. Nic to panowie, spróbujcie zagrać na tej becie i opisujcie wrażenia.
T-Mac
nowy serwer FS juz jest

http://www.evo-web.co.uk/forums/showthread.php?t=70641

zaraz zaczne testowac

Oryginalny post z evo
tak samo postepujemy jak ze starym FS

Easy to start playing in three steps:

1. Register an account here: http://62.173.140.63:8190/

2. Modify your system's hosts file (usually located in C :/ WINDOWS/system32/drivers/etc): add these two lines at the end:

62.173.140.63 pes6gate-ec.winning-eleven.net
94.79.54.208 we9stun.winning-eleven.net

3. Start the game, go to "NETWORK" mode. When entering "Password", you need to enter both your username (that you chosen in step 1), and your password, separated by the dash ("-") character. For example, if your username is "Test", and your password is "123", then you should enter: Test-123. (It is advised that you only use Latin symbols and digits for your usernames and passwords)

The server is currently open to everyone, and you can play with any roster you like. The only requirement is that the roster of your opponent (s) in the match room is the same, otherwise you won't be able to connect to each other and start the match.
CREDITS:
Development Server - Juce, reddwarf
Setup and installation - ZL @ T @ N.

EDIT

testowalismy wlasnie z Outqerem
wsio smiga jak stare dobre FS
Szopa1910
Więc nie zostaje nic innego jak ruszać z ligą laugh.gif Czekam z niecierpliwością
Yankes.
Serwer chyba padł bo nie mogę wgl się zalogować, a dziś rano jeszcze grałem.
przemosekk
CYTAT(Yankes. @ Mar 23 2013, 15:22) *
Serwer chyba padł bo nie mogę wgl się zalogować, a dziś rano jeszcze grałem.

Server Yankes dziala bo gralem ligowca z jednym graczem.
Yankes.
Tak teraz już działa, potwierdzam : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.