"West Ham będzie najbardziej kompletną i ułożoną drużyną jaką miałem okazję trenować"- WKS już w Londynie!
Jeden z trenerów najstarszych stażem w ISSOnline zmienił ekipe! Z Doniecka, który co chwile podbijał rynek transferowy przeszedł do West Ham'u. Trener WKS już miał okazję obracać się w okół Angielskich drużyn. Debiutował w Fulham Londyn oraz miał okazję poprowadzić Wigan Athletic. Trener z Polski już wcześniej podpisał kontrakt, jednak dopiero dzisiaj powrócił z urlopu i zabiera się ostro do pracy, jednak przed tem konferencja. O to krótki zapis.
Jordi Gomez(Marca): Witam, wiele osób ze świata sportu twierdziło, że Szachtar podpisał z panem kolejny kontrakt. Dlaczego pan go ostatecznie nie zaakceptował i dlaczego akurat West Ham ?
WKSRKS: Zajeliśmy 10 miejsce. To nie była wina zawodników tylko moja. To ja ustalam taktykę, to ja decyduje kto gra i ostatecznie to ja odpowiadam za wyniki. Byłem tym faktem rozczarowany i stwierdziłem, że już nic pożytecznego nie mogę oddać tej ekipie. Na pewno Szachtar jakoś się zapisał w moje "cv" i zawsze będę kibicował temu klubowi. Chciałbym podziękować Rinatowi Achmetowi, że zrozumiał moją sytuacje i nie robił problemów z odejściem. Współpraca między trenerem a głową klubu musi być wzorowa jeśli każdy marzy o zdrowym funkcjonowaniu klubu.
Christy Ramires(AS): Jakie ma Pan pierwsze wrażenia związane z West Hamem ? Spotkał Pan się już z zarządem, zawodnikami i zwiedził pan Budynek klubu ?
WKSRKS: Tak oczywiście! Z zarządem widziałem się już tydzień temu. Musiałem się z nimi spotkać. Brak spotkania z nimi oznaczałby brak szacunku. A tego dla klubu z taką historią mam bardzo dużo. Wiem już czego oni ode mnie oczekują a zarząd wie czego ja oczekuje od nich. Myślę, że wszyscy wszysli szczęśliwi ze spotkania.
Jim Jonhson(Sky Sports): Hi! Dzisiaj kończy się okienko transferowe. Warto przypomnieć, że jest jeden gracz którego zakupiłeś ponownie.
WKSRKS: Tak, uważam iż Fabio jest graczem na tą chwile niezbędnym dla mnie. Jest wielkim profesjonalistą i sumiennie pracuje aby zyskać poziom "top" w tej lidze. W Shakhtarze fantastycznie rozumieliśmy się i myślę iż przełoży się to tutaj w Anglii na wyniki. Oczywiście nie można też umniejszać innych graczy. Wszyscy którzy zostali pozyskani są piłkarzami z których się niezmiernie ciesze!
James Tomson (WestHamUnited.com): Jaki styl gry będzie pan preferował w nowej drużynie? Kto będzie kluczowym zawodnikiem w Pańskiej układance?
WKSRKS: Staram się postawić na siłę i technikę. Bardzo trudno wymieszać to i to. Zwykle bezpieczniej albo iść w jeden kierunek albo w drugi. Mimo wszystko myślę, iż potencjał jakim tkwi w West Hamie i moje doświadczenie doprowadzą do tego, że budowa przełoży się na mecze przez efektywność i efektowność. Kluczowi Zawodnicy ? Myślę, że za wcześnie o tym mówić. Zawodnicy nie znają pracy ze mną, ja nie znam z nimi. Każdy ma czyste konto i myślę, że przy sumienności i dużej ambicji każdy może zostać kluczowym zawodnikiem.
Antonio Angelo:(La Gazzeta Dello Sport): Witam, mam pytanie. Czy West Ham ma szanse bić się o mistrza ? Czy już wspośród drużyn i ich trenerów można wyznaczyć faworyta ?
WKSRKS: Skoro mnie o to pytasz to uważasz, że West Ham nie ma szans. A skoro nie ma Szans to czego pytasz o to mnie ? Spytaj faworytów. Moja drużyna będzie najbardziej kompletną i ułożoną jaką miałem okazje kiedykolwiek trenować. Obiecuje to zarządowi, kibicom oraz wszystkim ludziom związanym z West Hamem.
Helmut Levy(Kicker): Czy spotkałeś się już z kibicami ? Czy uważasz, że bedą oni dwunastym zawodnikiem ? Jak radzisz sobie z uwielbieniem jak i nienawiścią ?
WKS: Kibice to kibice. Uważam, że West Ham ma świetnych fanów. Potrafią jeździć za drużyną na wyjazdy gdzie kolwiek by nie grali. Cieszy to, że mecze u siebie bedziemy grali z tak wielką przewagą. Może Wam wszystkim sie wydaje, że to tylko doping ale motywacja jaka sie budzi w zawodnikach jest nie do ocenienia. Mam nadzieje, że mimo wszystko kibice bedą ze mną. W końcu ja ich reprezentuje, jeżeli im sie nie będe podobać jako trener...cóż, nawet Bóg nie potrafił zadowolić wszystkich to jak ja mam to osiągnąć ?