Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chcęmieszkać.pl
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
siano
Jakoś w wakacje 2008 szukałem mieszkania do wynajęcia. Było to moje pierwsze poważne zetknięcie z tą tematyką i od razu przeżyłem swoisty szok. Tempo, w jakim oferty stają się nieaktualne jest zabójcze!
Żeby znaleźć mieszkanie, musiałbym śledzić z pięć serwisów na raz, plus gazety i ogłoszenia na przystankach.
Poszło mi jednak dość gładko. Udało mi się trafić w pięciominutowy cykl życia jednego z ogłoszeń i już niedługo potem mogłem się wprowadzać.
Dziwny splot wypadków spowodował, że już w listopadzie musieliśmy szukać nowego lokum. Chcąc ułatwić sobie życie, stworzyłem prostą wyszukiwarkę, która zbierała oferty z popularnych serwisów i prezentowała w czytelnej dla mnie formie.

Od tamtego czasu projekt (bo taki status chyba już zyskał) powoli się rozwijał, zmieniał, ewoluował. Zyskał podtytuł portalu bezdomnych studentów i to z myśla o nim od czasu do czasu klepnąłem odrobinę kodu.
Do dłubania dołączył drugi znudzony zapaleniec i kodu się namnożyło.
Dołączyliśmy nowe serwisy (na początku były tylko dwa) i więcej miast.

W ostatnich dniach zmieniła się nieco filozofia serwisu. Oferty nie są już zbierane na żywo - napisałem do tego skrypty w Pythonie. Obecnie w bazie są jedynie oferty z gumtree. Dziś dołączy gratka, może więcej.
Do końca tygodnia powstanie system komentarzy i oceniania aktualności oferty (w zasadzie to miało być kluczową funkcjonalnością).

Efekt dostępny na chcemieszkac.pl.

Jesli macie jakieś opinie, sugestie. Chętnie wysłucham ;p
Pelas
rozumiem, że nie pochodzisz tych regionów ale gdzie jest Olsztyn??:>
poza tym stronka mogła by być bardziej czytelna:D
ale pomysł jak najbardziej trafny;)
siano
Będzie Trójmiasto!:))

A zmiana wyglądu już wkrótce ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.