Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tricki I Strzały Na Klawiaturze
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008
Hitmanek
Witam, zastanawiam sie czy to prawda iż granie na klawiaturze jest aż takie złe? Ilu z was gra na klawiaturze? Zdaje sobie sprawę, że wykonywanie tricków może być uciążliwe, ale chyba można się przyzwyczaić. Aktualnie straciłem pada i nie wiem czy kupować nowego czy podszkolić się na klawie

A jeśli chodzi o strzały to tak się zastanawiam jak wchodzą te "okienkowe" bramki? po prostu trzeba mieć farta czy macie jakieś pozycje, z których strzały wchodzą lepiej?

P.S. Jak uderzyć z woleja? zawsze mam takie szczęście, że jak piłka spada zawodnikowi na nogę to on uderza zewnętrzną częścią stopy blink.gif
Jacmen
Kup pada tak ci radzę, i nawet się nie zastanawiaj by grać na klawce wink.gif
marcin_p
Ja gram na kalwie i bardzo dobrze mi sie gra. Jesli chodzi o tricki to nie wukonuje ich za duzo bo nawet na top player sa niepotrzebne, ale jak chcesz sie pobawic to wystarczy klawisz Q no i strzałki. A jesli chodzi o strzały to zawodnicy czasem sami wykonuje jakies ekstawaganskie. Quaresma ostanio strzelilem z krzyżaka gola xD. Pozdrawiam
baski18
Gram na klawiaturze i potrafię wykonać wszystkie tricki jakie wykonują osoby grające na padzie. Nie sprawia mi to żadnego problemu. Uderzenie z woleja czy w same okienko jest w dużej mierze przypadkiem, ale ma także znaczenie w jakiej pozycji jesteś do piłki. Możesz także dusić C (na klawie) czyli techniczne uderzenie i próbować odkręcać/dokręcać piłkę do okienka.

Edit: Jedynie czego nie będziesz wstanie zrobić to "jaskółki" ponieważ taka kombinacja klawiszy jest nieodczytywana przez klawe.
Hitmanek
No to świetnie, właśnie się dowiedziałem, że to ja daje dupy a nie urządzenie sterujące xD

Btw. a w jakich cenach chodzą pady, takie lepsze? Raczej nie kupię ale kto wie smile.gif
RaaDeeK
ja tez gram na klawie bo na padzie nie potrafie tongue.gif (nie robie trickow na klaiwe bo wystarczy dobre operowanie strzalkami tongue.gif). teraz pytania... co zrobic zeby pilkarze (napastnicy) nie schodzili na bok w kontrataku tylko biegli srodkiem?? PES 2008 to super gierka ale moim zdaniem jest 0 sztucnej inteligencji... wciskam podanie... typ podaje do tego kto jest najdalej (jest najbardziej kryty), 2 m obok nigo jest typek troszke blizej niz ten drugi (ten jest wcale nie kryty), ale podanie jest do tego krytego .... tak mnie to dobija ze zal. Mało tego.. jest inna sytuacja.. podaje.... typ sie patrzy na pilke i czeka az przeciwnik "przetnie" to podanie... no zal.pl. Czemu ci pilkarze wogole nie mysla?? Ta gra jest tak niedopracowana pod tym wzgledem ze szczęka opada (mimo ze to najlepsza pilka nozna na pc w historii). Ponadto na trudnosci zawodowiec i mistrz rzuty wolne wykonywane przez komuter ktore sa 3-4 metry przed polem karnym w 95% konczą sie golem... ja oczywiscie terz czasem strzelam, ale nie tak czesto jak komuter. Mialem raz 2 mecze pod rzad kiedy komputer strzelil mi z wolnego... zal.pl

a tak btw. na kalwiaturze nie dziala mi symulowanie faulu ;/ wciskam z+q+e (czyli l2, l1, r1) i nic sie nie dzieje... zal.pl :/ Do tego dochodzą jeszcze te wskazniki formy... (strzalki w gore i w dol)... mam czasem takie akcje ze Rooney ma strzalke w dol (niebieska) i strzela ekstra.. a jak ma czasem strzalke do gory (zolta a nawet czerwona) to gra tak zalowo ze szkoda gadac... Do tego jeszcze dochodzi jedna sprawa.... na trudnosciachzawodowiec/mistrz nie jest wcale trudno, tylko ze komuter gra tak po woli ze czlowieka krew zalewa.... podaje do tylu i tak prezz 30 minut meczu... na normalu gra jak człowiek, a na tych trudniejszych to skoda gadac. Jeszcze jedna sprawa... podaje bramkarzem z ręki (bliskie podanie) on mi gdzies podaje na srodek boiska... podanie zostaje przerwane... zanim bramkarz sie cownie do bramki pada strzal i gol...ŻĄL... 0 sztucznej inteligencji... mogli to lepiej dopracowac :| Jeszcze jedna sprawa. Skad moge sciagnac super twarze wszystkich z manchesteru??? (cala druzyna) i jak te twarze wrzucic do gry... jakims programikiem (probowalem juz ale z tym chyba jest duzo roboty... czy sie myle??) [Jak mi jakis mod/admin usunie posta to sie wkurze :] ]
marcin_p
Cytat(RaaDeeK @ Mar 23 2008, 16:58:08) *
ja tez gram na klawie bo na padzie nie potrafie tongue.gif (nie robie trickow na klaiwe bo wystarczy dobre operowanie strzalkami tongue.gif). teraz pytania... co zrobic zeby pilkarze (napastnicy) nie schodzili na bok w kontrataku tylko biegli srodkiem?? PES 2008 to super gierka ale moim zdaniem jest 0 sztucnej inteligencji... wciskam podanie... typ podaje do tego kto jest najdalej (jest najbardziej kryty), 2 m obok nigo jest typek troszke blizej niz ten drugi (ten jest wcale nie kryty), ale podanie jest do tego krytego .... tak mnie to dobija ze zal. Mało tego.. jest inna sytuacja.. podaje.... typ sie patrzy na pilke i czeka az przeciwnik "przetnie" to podanie... no zal.pl. Czemu ci pilkarze wogole nie mysla?? Ta gra jest tak niedopracowana pod tym wzgledem ze szczęka opada (mimo ze to najlepsza pilka nozna na pc w historii). Ponadto na trudnosci zawodowiec i mistrz rzuty wolne wykonywane przez komuter ktore sa 3-4 metry przed polem karnym w 95% konczą sie golem... ja oczywiscie terz czasem strzelam, ale nie tak czesto jak komuter. Mialem raz 2 mecze pod rzad kiedy komputer strzelil mi z wolnego... zal.pl

a tak btw. na kalwiaturze nie dziala mi symulowanie faulu ;/ wciskam z+q+e (czyli l2, l1, r1) i nic sie nie dzieje... zal.pl :/ Do tego dochodzą jeszcze te wskazniki formy... (strzalki w gore i w dol)... mam czasem takie akcje ze Rooney ma strzalke w dol (niebieska) i strzela ekstra.. a jak ma czasem strzalke do gory (zolta a nawet czerwona) to gra tak zalowo ze szkoda gadac... Do tego jeszcze dochodzi jedna sprawa.... na trudnosciachzawodowiec/mistrz nie jest wcale trudno, tylko ze komuter gra tak po woli ze czlowieka krew zalewa.... podaje do tylu i tak prezz 30 minut meczu... na normalu gra jak człowiek, a na tych trudniejszych to skoda gadac. Jeszcze jedna sprawa... podaje bramkarzem z ręki (bliskie podanie) on mi gdzies podaje na srodek boiska... podanie zostaje przerwane... zanim bramkarz sie cownie do bramki pada strzal i gol...ŻĄL... 0 sztucznej inteligencji... mogli to lepiej dopracowac :| Jeszcze jedna sprawa. Skad moge sciagnac super twarze wszystkich z manchesteru??? (cala druzyna) i jak te twarze wrzucic do gry... jakims programikiem (probowalem juz ale z tym chyba jest duzo roboty... czy sie myle??) [Jak mi jakis mod/admin usunie posta to sie wkurze :] ]

Masz racje, ze zawodnicy często nie myślą na boisku no ale coż w nowym dziele konami jest duzo nie dopracowanych rzeczy. Dla mnie jednak najbardzej chore jest sędziowanie(chociaz w pes 6 tez tak bylo), dzisiaj np gralem mecz i w 90 min strzelilem gola z rogu i tu nagle sedzia gwizdze faul..na obroncy, albo czysto odbieram pilke stoperowi i chce juz biec sam na sam i tu nagle gwizdek...gdyby w prawdziwym swiecie sedziowie tak gwizdali to to co 30 sec bylby faul albo cos takiego. Zenada... Jednak nadal pozostaje przy PES 2008 bo jak dla mnie jest to najlepsza gra piłkarska na pc tak jak juz mówiles.
Ps. skoncz z tym haselkiem "zal" bo to jest wnerwiające i strasznie dziecinne.
RaaDeeK
a co z tym schodzeniem napastnikow na boki zamiast na pole karne?? wie ktos co z tym zrobic??
jk strzelic zprzewrotki?? wiem ze to zalezy jak ktos jest ustawiony itd. ale jak sie strzela?? trzymac strzał czy wcisnac 2 razy?? czytalem gdzeis ze wciskasz 2 razy strzal i do tgo trzymasz kierunek z ktorego leci pilka. to prawda?? (bo nie dziala tongue.gif)

da sie przeskonczyc z pilką nad pzreciwnikiem (np bramkarzem albo nad wślizgiem)?? Tak jak to bylo np w fifie 98 taki podskok z piłką (robilo sie to ctrlem chyba smile.gif )

co do sedziow to sie zgadzam tongue.gif Lubie grac z ludzmi (na 2 graczy) bo wiem ze nie oszukują, a komputer na top player(mistrz) moim zdaniem oszukuje jak siemasz. Sedzia nie gwizdze fauli na moich typach tylko na przeciwnika. Komputer latwiej odbiera pilki, lepiej podaje itd. Z czlowiekiem szanse sa wyrownane tongue.gif
Hitmanek
No ja powiem tak, nie mogę grać z ludźmi bo ekhm, zgubiłem cd-key....xD

Gra samymi strzałkami chyba wygląda nawet lepiej efektownie, oczywiście gdy umie się grać ;>

Co do głupoty IQ to najbardziej ciekawi mnie, że dwóch graczy schodzi na Boguskiego a Zieńczuk stoi sobie w rogu boiska i czeka na płaską piłkę po ziemi tongue.gif

Ogólnie uważam, że mamy ten sam gameplay, "skosmetyzowany" co w PES 6, ale jest jeden plus, nie wiem czym to jest spowodowane, silnikiem graficzym czy może innymi animacjami-PES2008 nie wygląda aż tak irytująco i tak żałośnie. Faule przypominają wejście z bara a nie podstawienie linki, wreszcie wygląda to naturalnie. Nawet sobie nieraz lubie wyciąć tak dla zabawy C. Ronaldo w moimpolu karnym...xD
RaaDeeK
mistrzu... mozesz z kumplami grac na 2 graczy na jednym kompie (jeden na kalwie drugi na padzie lub oboje na padzie smile.gif ). Jezeli ktos moze to niech odpowie na moje pytania z mojego ostatniego posta
Hitmanek
Cytat(RaaDeeK @ Mar 23 2008, 20:39:47) *
mistrzu... mozesz z kumplami grac na 2 graczy na jednym kompie (jeden na kalwie drugi na padzie lub oboje na padzie smile.gif ). Jezeli ktos moze to niech odpowie na moje pytania z mojego ostatniego posta

Mistrzu...przecie ja mówię o graniu przez internet smile.gif
RaaDeeK
nie mozesz grac z ludzmi?? Mozesz pzreciez tongue.gif ja tak gram z kumplami smile.gif A tak na marginesie to przy tej grze zabawa jest lepsza niz przy css itd. Moim zdaniem to najlepsza gra w ktora mozna pograc z kumplami smile.gif Takiej zabawy jak przy pesie to przy niczym nie ma
Hitmanek
Cytat(RaaDeeK @ Mar 23 2008, 23:34:19) *
nie mozesz grac z ludzmi?? Mozesz pzreciez tongue.gif ja tak gram z kumplami smile.gif A tak na marginesie to przy tej grze zabawa jest lepsza niz przy css itd. Moim zdaniem to najlepsza gra w ktora mozna pograc z kumplami smile.gif Takiej zabawy jak przy pesie to przy niczym nie ma

No nie powiem, nawet gdy grałem z kumplem w fife na jednym kompie to było świetnie. Były radości, smutki, żale, bluzgi i siniaki no i pad się rozpadł....xD Największe emocje budziło wyrywanie kontrolera podczas sytuacji sam na sam! xDD
sorex
Jezeli chcesz podac do zawodnika, ktory jest dalej "przytrzymaj" dluzej klawisz podania x, /\.
Kto raz zagral w pesa na padzie, nigdy wiecej na klawiaturze nie zagra biggrin.gif

Kolo 30zl, juz mozna kupic dobra zabawke :

http://www.allegro.pl/item327536592_gamepa...ot_2_in_1_.html

Natomiast polecam pady, apollo,. sa troche drozsze ale naprawde dobre.
Najlepsze sa logitechy,. ale cena jest zaporowa biggrin.gif
RaaDeeK
tylko ze na padzie strasznie trudno robic zwody a do tego jest nieprecyzyjny ;/ Ja nie raz probowalem sie nauczyc na padzie i wybralem klwiature.
artysta germanista
Cytat(RaaDeeK @ Mar 24 2008, 10:59:05) *
tylko ze na padzie strasznie trudno robic zwody a do tego jest nieprecyzyjny ;/ Ja nie raz probowalem sie nauczyc na padzie i wybralem klwiature.

ja też na padzie nie umiem zbytnio grać ale co gadasz że jest nieprecyzyjny? wlasnie fajnie się obkręca grzybkami biggrin.gif a po za tym klawiatura może być nieszczęśliwa bo można niechcąy power wcisnąć i ... koniec biggrin.gif
Murat
Ja tam aż tak bardzo nie narzekam na żekomą bezmyślność AI. W końcu gra człowiek i ma wybór do kogo podaje i równie dobrze może wyjść do piłki, zamiast na nią czekać. Jedyne co może wkurzać to rzeczywiście sędzia.
Co do strzałów to jest kilka rodzajów:
-strzał zwykły, czyli po prostu naciśnięcie D
-silny strzał, po załadowaniu pasku mocy naciskasz i trzymasz W(podanie na dobieg) strzał zdecydowanie mocniejszy, trudny do złapania, ale za to mniej celny
-strzał techniczny, uderzenie wewnetrzna strona stopy, po załadowaniu pasku mocy naciskasz RT(u mnie C)
-lob wysoki naciskasz i trzymasz jednocześnie LT( u mnie q) i przycisk strzału(D)
-lob niski, bardzo skuteczny, podcina piłke tuż nad bramkarzem, po załadowaniu paska mocy(najlepiej na full) naciskasz przycisk sprintu(u mnie E).

Co do pada to za jakieś 50 dych masz porządnego logitecha. Dodam że ja nie widzę znaczącej różnicy w grze na padzie i klawie.
falcon87pl
CYTAT(RaaDeeK @ Mar 24 2008, 11:59) *

trudno zwody robic? nieprecyzyjny ? chyba zarty sobie stroisz wink.gif ja gralem ponad rok na klawie w pes'a a potem na pada sie przerzucilem. Pierwszy tydzien ciezko bylo ale potem wg mnie znacznie lepiej sie gra na padzie (zwlaszcza w obronie lepiej mozna balansowac zawodnikiem). Jezeli chodzi o kumpli moich ktorzy graja na klawie to tylko jeden, moze dwoch, sa w stanie powalczyc jak rowny z rownym (na klawie tez mozna dobrze grac).

Jezeli chodzi o pady to polecam Logitech'a. Podstawowego pada bez analogow mozna za 40 zl kupic w Media Markt czy Electro World i naprawde fajnie sie gra. Ja posiadam Logitech Cordless Rumble Pad (bezprzewodowy) - ok. 140 zł. Ale pad jest niesamowity. Mam go od roku, jedyne co musialem przy nim robic to wymienic baterie alkaliczne TYLKO RAZ!! przyciski chodza idealnie, zadnych odciskow czy bólu kciuka po 4-5 godzinach grania. Jezeli ktos gra prawie codziennie to mysle ze warto zainwestowac (taki sam jak moj tylko przewodowy 110-120 zl kosztuje chyba).
cypress.amaru
CYTAT(Hitmanek @ Mar 23 2008, 21:33) *
Nawet sobie nieraz lubie wyciąć tak dla zabawy C. Ronaldo w moimpolu karnym...xD

hehehe
mistrz jestes smile.gif

a jesli chodzi o pada to nie pierdolcie sie z jakmis przeszczepami

SONY SONY i jeszcze raz SONY
kupujecie za 15 zł przejściówke
kupujecie DUALA.. moze byc stary... te pady sa neiśmiertelne uwierzcie
są nie do zajebania... tyle ile upadków przezyly... ostrych pociagniec za kabel!
dla porównania fajnego logitecha zajezdzilismy w pol roku
a dual i drugi zwykly soniak z PS1 juz hulaja trzeci rok i nic
a trzeba wziasc pod uwage ze wczesnije jeszcze kilka lat sluzyly na PS

zaloze sie ze masa ludzi ma stare neiuzywane duale ktore walaja sie im po domach
brqsl
Podłączę się pod temat klawiaturowy smile.gif
Osobiście nigdy nie grałem na padzie - od 10 lat gram w kopane na PC i po prostu... za leniwy jestem, żeby się uczyć nowej techniki smile.gif

Co do PES'a to mam pytanie odnośnie odbierania piłki. Krew mnie zalewa gdy gram z drużyną o podobnych statystykach, a % skuteczność odbioru piłki jest 10:90 (na oko). W moim przypadku 5/10 dodatkowo kończy się faulem wink.gif
Poprawcie mnie jeżeli robie coś źle: gdy chcę odebrać piłkę wciskam przycisk strzału - u mnie ustawiony jako "delikatny" odbiór piłki - i tak latam (czasem dodatkowo ze sprintem) na zawodnika z piłką. Trzeba może jakoś inaczej? Pulsacyjnie? Naciskać odbiór zaraz przy zawodniku?
W przypadku gdy akcja jest dosyć blisko mojego pola karnego wtedy wołam wsparcie (podanie), ale napastnik przeciwnika z reguły jednego omija... na drugim się przewraca... i jest faul sad.gif

Generalnie: jaki macie patent na odbiór piłki?

Pozdrawiam

edit: literówki smile.gif
wanted92
Ja najczęściej biegam za zawodnikiem trzymając sprint ,a w momencie kiedy jestem blisko trzymam - krótkie podanie + sprint (w moim przypadku x+e) co wywołuje pressing czasami jednak gdy w kółko lata się trzymając te przyciski dochodzi do fauli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.