Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w doborze taktyki przeciw kumplowi!:)
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
p_narozny
Witam, gram z kumplem i nie moge poradzic sobie z jego taktyka.
Wyglada to tak:
Podaje pilke do rooneya, idzie im az do rogu (ma dobra stamine nie moge mu zabrac pilki wiec idzie tam bezkarnie), i robi wrzutke w pole karne
tam giggs oraz ronaldo juz czekaja, jest glowka i gol, prawie co akcje robi mi taki numer. nie wiem jak ustawic obroncow albo taktyke zeby temu zapobiec.
Bardzo prosze o jakies przydatne porady, gdzie ustawic obroncow oraz jakich (gram barcelona), oraz jak zmienic taktyke zeby temu zapobiec chociaz w czesci.
Z gory dziekuje za podpowiedzi, pozdrawiam.
W linku znajduje sie obrazek, jak moj ziomal ma ustawiony atak, dla lepszego zobrazowania sytuacji. Pozdrawiam

http://www.speedyshare.com/532822390.html
Ernesto
Bocznych obrońców sobie ustaw troszkę wysuniętych w stosunku do środkowcyh.I jak Rooney będzie w rogu to jednym obrońcą do niego dojdź a drugim zabloguj dośrodkowanie.
Vadiim
Ustaw na przełączanie zawodników jako MANUAL i po wrzutce Rooneya szybko przełącz się na obrońce, który kryje zawodników MU i trzymajac L2 wyprzedź Kryske albo Rajana i wypie*(#&(& piłe byle dalej i krzyknij wyjazd wink.gif
p_narozny
Ernesto: Tak rozumiem, tylko ze on to wszystko robi z kontry, gdzie oba sklady sie przesuwaja, rooney jest szybki i dobrze sie przepycha, wiec zadko kiedy da rade to zablokowac. Czasem czeka troche na napastnikow gdzies w glebi pola i jak juz oni biegna na moje pole karne to dzida przy linni i z rogu wrzutka, w biegu. Myslalem ze raczej cos ze srodkowymi obroncami trzeba poustawiac. Bo samo powstrzymanie rooneya przed dosrodkowaniem to watpliwa sprawa.

Vadiim: Dzieki za podpowiedz, pocwicze to sobie.. cos jeszcze polecisz? Im wiecje info tym lepiej, bede w grze sprawdzal co jest najbardziej przydatne:) Musze to powstrzymac, wtedy nie wbije zadnego gola, gra jak osiol uparty tym sposobem..;/ aha... L2? a nie R2???smile.gif
Vadiim
L lub R2, sam zapomnialem bo nie gram juz w PESA troche czasu, ale chodzi mi tak czy siak o wcisniecie przycisku, za ktorego pomocą przejmujemy większa wladze nad poruszaniem sie zawodnika po boisku, jestesmy w stanie się nim robic wszystko gdy nie ma on przy nodze piłki wink.gif WIem, ze to zawsze dzialalo bo mialem ten sam problem z ludzmi, ktorzy grali schematycznie i powtarzali do znudzenia ten sam system rozgrywanych akcji, dlatego tez manualem i sterowanie pojedynczym graczem wyprzedzalem zamiary rywala wink.gif

Polecam również ewentualnie podwoić krycie Rooneya, z ktorym masz te problemy na prawej france.. Może to pomóc w uniemozliwieniu dosrodkowania, wysoki presing ze strony obroncow i ustawienie w taktyce przed meczowej dwoch graczy, ktorzy beda sie troskliwie opiekowac Shrekiem z creamsfield smile.gif

Nie polecam natomiast kombinowania w stylu zakładnia pułapek ofsajdowych, bo w PESIE niestety ta funkcja zbyt czesto zawodzi z racji takiej, iz jeszcze mamy maly wplyw na to jak porusza się linia obrony i zazywczaj do komputer o wszystkim decyduje a jesli jest próba zlapania na pulapce zawodnika ktory ma dosc wysokiego skillsa, to najczesciej konczy sie to niepowodzeniem wink.gif

Jak pisalem, moze pomoc albo podwojenie krycia, albo sterowanie obronca za pomoca trzymania przycisku L lub R2 (zapomnialem wink.gif ) i wyprzedzenie zamiarow rywala moze stac sie skuteczne smile.gif
Choc tak czy siak mnie powiem szczerze znudzila by gra z kims, kto gra tak schematycznie i tylko jednym sposobem probuje przedostac sie pod bramke rywala i ukąsić z adidasa; )
pozdrawiam
p_narozny
Dzieki Vadiim za podpowiedzi, sprubuje i tego i tego, mam nadzieje ze sie sprawdzi:)

Wystarczy ze ogranicze te wrzutki o 50% i bedzie si, zniecheci sie.
Ano nie mam innego wyjscia jesli chodzi o graczy, nikt inny z moich znajomych tutaj w uk nie gra w to;/ amatorzy!;/ wink.gif

Tamten guziczek to raczej R2:)

Manual mam wlaczone u mnie na kompie, musze zobaczyc jak to jest na jego konsoli (ma x360). Czy jak mam ustawiony manual to komp mi nie bedzie przelaczal gracza na innego nigdy nigdy? Bo jak gram z kompem na moim lapie to jednak mi przelacza na innego mimo, ze mam ust manual...

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
p_narozny
Wskazowki daly rade! Byl lomot dzis, wszystko wrocilo do normalnosci, dzieki za porady;)
Bodzioszenko
Z dośrodkowaniem jeszcze mozna sobie poradzić ale najgorsze jest jak koleś biega przez cale boisko c.ronaldo,messi itd
falcon87pl
CYTAT(p_narozny @ Mar 24 2009, 23:54) *
Wskazowki daly rade! Byl lomot dzis, wszystko wrocilo do normalnosci, dzieki za porady;)

Nie wiem czy uzywasz pressingu (kwadrat - strzal) zawodnikiem ktorym nie sterujesz. Jezeli nie to gonisz kumpla zawodnikiem ktory mnie sterujesz (poprzez trzymanie strzalu caly czas) a w tym czasie np Ferdinandem ustawiasz sie w srodku zeby wybic dosrodkowanie smile.gif
EvilBart
Witam

zaczalem grac w PESa 09.przychodzi do mnie kumpel ktory gra troche dluzej i ogolnie jest wyrownanie.Dopoki nie bedzie kontry.on Gra zawsze MU a ja Barcelona.Jakie ustawienie najlepiej?da sie ustawic aby pomocnicy cofali sie szybciej do obrony?albo obroncy nie podchodzili tak blisko polowy?
bummbummbamm
Ja rozumiem ze Kryska albo Messi sa troche IMBA ale kuuuuurcze smile.gif jest presing jest podwajanie sa wslizgi,no kurde trzeba sie nauczyc grac a nie pytac "co zrobic bo kolega robi wrzutke w pole karne" smile.gif)))) poza tym nie ma nic gorszego w pesie niz oklepane schematy ktore bardzo latwo sie przeciez rozbija....bardzo dobrze napisal ktorys kolega ponizej,jesli widzisz ze juz nie zdarzysz zapobiec dosrodkowaniu to przelacz na obronce w polu karnym i czekaj na to dosrodkowanie - reszta to juz umiejetnosci smile.gif))

Evil - dla mnie to ze obroncy podchodza do polowy to jest wlasnie czynnik ktory powoduje ze kontry rozbija sie z latwoscia,wystarczy szybko przelanczac zawodnikow i troche sie w czuc w Pesa jak w normalny mecz (nie wiem czy grasz) mam na mysli ze nie zawsze sie biega za pilka bo czasem dobrze jest poblokowac podajacego tak zeby podal tam gdzie chcemy zeby podal a potem pressing pilka nasza i lecim z kontra he he he he
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.