Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ekstraklasa Patch 09/10 FAQ
board.issonline.pl > Edit Mode: Polish Evolution > PolEvo > PES6 - Ekstraklasa Patch
torin
W tym temacie postaramy się odpowiedzieć na te najczęstsze, jak i najtrudniejsze pytania dotyczące naszej ostatniej produkcji.

Dlaczego po uruchomieniu gry nie pojawia się intro/mam obraz nie mam dźwięku/mam dźwięk nie mam obrazu?

Do prawidłowego działania intro potrzebny jest następujący zestaw kodeków:
Video: MPEG-1
Audio: MPEG-1 Layer 3
Polecam zestaw kodeków K-Lite Mega Codec Pack. Pamiętajcie, że przed instalacja takiego pakietu należy odinstalować poprzednie, uruchomić ponownie komputer i dopiero zacząć instalacje nowych. Jeśli mimo instalacji w/w pakietu kodeków nie udało wam się uruchomić intro, pobierzcie omawiane kodeki pojedyńczo używając google.

torin
Dlaczego kolor kibiców nie jest zgodny z barwami wybranego zespołu?

Kolory kibiców są powiązane z flagami rozwieszanymi na stadionie. Chcąc zachować poprawne ustawienie flag dla każdej z drużyn musieliśmy zrezygnować z ustawienia autentycznych barw dla kibiców i zostawić je tak jak ułożyło to Konami.
torin
Gdzie znajdę pliki odpowiedzialne za przyśpiewki dla wybranego klubu?

Pliki dźwiękowe odpowiedzialne za przyśpiewki znajdują się dwóch głównych plikach gry z katalogu dat: 0_sound.afs i p_sound.afs. Oto pełna lista zamieszczonych przyśpiewek:

torin
Dlaczego nie mam przyśpiewek wybranego klubu grając w trybie Master League?

Zarówno w trybie ML jak i Liga przyśpiewki nie są odczytywane ze slotów klubu, który faktycznie wybraliśmy. Dlatego grając np. Arsenalem nie będziemy słyszeć okrzyków charakterystycznych dla kibiców tego klubu. W 0_sound.afs pliki o nr 310-314, 340-349 odpowiadają za przyśpiewki klubu wybranego do gry w wymienionych trybach. Idąc dalej na przykładzie Arsenalu, musimy odnaleźć dzwięki tego klubu na podstawie listy przyśpiewek i wrzucić je w miejsce tych omawianych. Czyli:
Przyśpiewki Arsenalu to pliki o nr 250-254. Należy je wyeksportować za pomocą DKZ Studio a następnie zaimportowąc w miejsce 310-314, 340-344 i 345-349. Dużo łatwiej można to zrobić korzystając z wersji 6.6.4 Kitservera, który posiada opcje afs folders (odsyłam do manuala kitservera).
torin
Dlaczego zawodnicy nie mają włosów podczas gry?

Cała sprawa rozbija się tutaj o konfigurację kitservera, a dokładnie pliku lodcfg.exe. Optymalna ale też najbardziej obciążająca naszą maszynę konfiguracja to ustawienie wszystkich opcji LOD na 1 : .
W tym przypadku wszystkie drobne elementy takie jak np. włosy będą widoczne nawet na kamerze typu wide.
torin
W jaki sposób ustawić przyśpiewki wybranej drużyny korzystając z kitservera?

Alternatywą dla podmiany plików bezpośrednio w 0_sound.afs(co było opisywane poprzednio tutaj) jest kitserver w wersji 6.6.4 pobierz. Niestety nie dołączony do naszego patcha, nadrobimy to przy update wink.gif Oczywiście rozpakowujemy i wrzucamy w miejsce starego, nie podmieniamy folderu GDB!!!. Instalujemy używając setup.exe. Wyszukujemy plik afs2fs.cfg, który otwieramy dowolnym edytorem tekstu, wystarczy klasyczny Notepad. W drugiej linii dopisujemy scieżkę dostępu do katalogu dat znajdującego się w naszym kitserverze, powinno wyglądać to tak:
CODE
# AFS2FS configuration
afs.root = "dat"

WAŻNE! Na końcu pliku musi znajdować się pusta linia, czyli po wpisaniu ścieżki dajemy Enter.
Oczywiście ścieżka ta jest prawidłowa jeśli katalog dat znajduje się w katalogu kitserver, w innym przypadku musimy podać pełną ścieżkę.
W katalogu dat tworzymy katalog 0_sound.afs, koniecznie z końcówką .afs!.
Załóżmy znowu, że chcemy grać Arsenalem. Otwieramy DKZ Studio a w nim plik 0_sound.afs wyszukujemy pliki 250-254, zaznaczamy wszystkie i eksportujemy w dowolne miejsce, możemy też eksportować je pojedynczo. Otwieramy katalog, do którego wyeksportowaliśmy pliki i kopiujemy je do wcześniej utworzonego katalogu 0_sound.afs czyli do ..\kitserver\dat\0_sound.afs\. Zmieniamy numery skopiowanych plików na 310 do 314. Ponownie wklejamy wyeksportowane pliki i zmieniamy numery tym razem na 340-344. Jeszcze raz wklejamy i zmieniamy numery na 345-349. W rezultacie w katalogu ..\kitserver\dat\0_sound.afs\ powinniśmy mieć 15 plików ponumerowanych 310-314 i 340-349.

Na tym koniec odpalamy grę i cieszymy się okrzykami kibiców Arsenalu w ML\Lidze rolleyes.gif
Jeśli znudzi nam się gra daną drużyną powtarzamy całą operację od wyeksportowania konkretnych przyśpiewek i skopiowaniu ich we właściwe miejsce do odpowiedniej zmiany numerów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.