Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Fifa 09
board.issonline.pl > Inne > Gry
Stron: 1, 2
krzychu117
http://www.fifainfo.de/screenshots.php
łapcie screeny z fify 09. fajna grafa nawet nowy gameplay. chyba uwierzyłem w cud z ea.
snake
Fifa 08 już był fajna. Szkoda że nie na PC.

Ten screen wygląda mizernie i nie spodziewam się hitu http://www.fifa4fans.de/pre_network/fifa09...a09_pc_0042.jpg
Matis17
CYTAT(krzychu117 @ Aug 2 2008, 21:31) *
http://www.fifainfo.de/screenshots.php
łapcie screeny z fify 09. fajna grafa nawet nowy gameplay. chyba uwierzyłem w cud z ea.

Na Xbox i PS3 wygląda pięknie, ale na PC to już nie tak fajnie.
Roger
Jak wspomniał poprzednik, gra na Xboxa i PS3 wygląda rewelacyjnie, na PC jest gorzej, ale jak by nie było grafika uległa trochę zmianie, narazie nie ma co dużo gadać, jak wyjdzie demko to się zobaczy jak gra rzeczywiście się prezentuje.
krzychu117
ale przynajmniej widać ,że ea nowy silnik napisało;-)
sedes
CYTAT(snake @ Aug 2 2008, 21:41) *
Fifa 08 już był fajna. Szkoda że nie na PC.

Ten screen wygląda mizernie i nie spodziewam się hitu http://www.fifa4fans.de/pre_network/fifa09...a09_pc_0042.jpg

Please notice that these screenshots have been done of an Alpha version of FIFA 09 - that's why there are used the kits of last season. The included graphics are not final! The game is developped for about 70%, and there will be lots of chances during the next time! ze strony fifa09.de co znaczy ze to dopiero 70%gry jest skonczone wiec maja jeszcze duzo do poprawki bo jak pisze jest to wersja alpha
snake
70% to bardzo dużo, wątpię żeby grafika była lepsza. Możemy liczyć na drobne poprawki jedynie.

Obym się mylił.
krzychu117

kolego porównaj sobie te dwie grafiki^^

pierwsze fifa 08 pc drugie fifa 09 pc
mcraczek
Fifa na PC pomimo ulepszonej grafiki to będzie i tak ten sam syf co zawsze natomiast wersje na Xboxa i PS3 powodują u mnie ślinotok! Naprawdę ta gra na te platformy będzie bić nowego Pesa na głowę. Nawet jeśli poprawią nieco gameplay podług wersji 2008 to i tak patrząc na nowo pokazane screeny szykuje się taka sama kiszka jak Pes 2008. No cóż kolejny rok będę grał w Pes6...
qazwsx
Screeny screenami, pytanie jaki będzie gameplay.
Jak będzie w jakichś sklepach do pogrania Fifa 09 w wersji na X360 to trzeba będzie zobaczyć biggrin.gif
Co roku wrzucają na konsole w sklepach Fify, więc raczej w tym roku nie zrobią wyjątku tongue.gif
Najwyżej trzeba będzie zacząć zbierać na iksa 360 sleep.gif
snake
Demo Fifa 09
kostek
Ściągnąłem demko i takie moje pierwsze wrażenia:
- Jak zawsze całkiem przyjemne menu, ładnie schludnie, kolorowo.
- Kilka fajnych animacji rodem z realnych boisk. Chodzi o to nie wpływające na rozgrywkę (machanie ręką itp), a także o te drugie (kolizje, wywrotki). Niestety najlepiej wygląda to na zbliżeniach.
- Grając na domyślnej kamerze, wygląda to jakoś nieciekawie. Przy przybliżonych animacjach znacznie lepiej.
- Ugięte kolana, krzywe nogi, lekki garb... To samo, co w latach poprzednich.
- Nawet niezła fizyka lotu piłki.
- Kibice na + [podczas śpiewów, czy po strzelonym golu]
- Ronaldinho biega, podaje, drybluje... Niemal tak, jak w realu. Fajnie odwzorowane.

Ogólnie rzecz biorąc modele postaci w PES jednak wciąż przewyższają te z FIFY. Fifiaki wciąż poruszają się trochę sztywno. Niby niektóre elementy wyglądają ładnie, jak np obrót zawodnika o 180 stopni, czy jakiś tam balans i zwód do boku, ale to wciąż wygląda tak... zanadto komputerowo. Widać już jakiś progres względem lat poprzednich, ale z tego co wiem wersja na PC jest traktowana po macoszemu... Dlatego chętnie zagrałbym w wersję konsolową i wówczas pokusił się o ocenę.
kubas1234
SIEMKA

mam xboxa 360 i odrazu scionglem sobie fife 09 no na xboxa jest super pes bedzie mial ciezko bardzo dobra fizyka lotu pilki zwodnicy ruszja sie jak prawdziwi ogulnie zecz biorac duzo poprawi z fify 08 jeżeli chodzi o konsole a jeżeli chodzi o PC to mysle ze pes bedzie bil fife na glowe na pc gdyz fifa na pc jest wedlug mnie daremna
MYSZa7
FIFA 09 na PC to praktycznie to samo co w tamtym roku,jedynie poprawili graficzkę i trochę animację.Najlepiej zagrajcie sobie w wersję na konsolę to szczena opadnie tongue.gif No może nie opadnie,ale zrobi nie małe wrażenie smile.gif
szołpas
no nie wiem,według mnie to jest ogromna róznica w stosunku do fify 08,
mi sie podoba ta nowa fifa i napewno bede w nią grał
kksm
Nirch mi ktoś wytłumaczy jakim cudem ta nowa fifa chodzi mi mulnie na 1280/1024 nawet na minimalnych detalach.
Mój sprzęt to ATI RADEON X1550 256MB DDR2
INTEL CORE2DUO 1,8 GHZ
1 GB RAM DDR2
Dodam, że pes 2008 chodzil mi przy 1024/768 na średnich.
Damian.
CYTAT(kksm @ Sep 12 2008, 13:20) *
Nirch mi ktoś wytłumaczy jakim cudem ta nowa fifa chodzi mi mulnie na 1280/1024 nawet na minimalnych detalach.
Mój sprzęt to ATI RADEON X1550 256MB DDR2
INTEL CORE2DUO 1,8 GHZ
1 GB RAM DDR2
Dodam, że pes 2008 chodzil mi przy 1024/768 na średnich.

No to sobie pograłem..

Ja mam Athlon 2600+
1gb ram, 7300gt ddr3.

Jak animacje bramkarzy? Fajnie prezentuje murawa 3d??

pozdrawiam smile.gif
kksm
Niestety ci nie odpowiem bo gra mi sie bardzo tnie a to dziwne.....
Ma ktos moze podobny sprzet i mu chodzi dobrze:
ATI RADEON X1550 256MB DDR2
INTEL CORE2DUO 1,8 GHZ
1 GB RAM DDR2
P.S Na forum fifaserwis chwala sie ze bez zacinki chodzi na gf 6600 128 1 gb ram i procek 2.9 wiec nie wiem o co biega
kubas1234
Powiem tak fifa 09 na pc to dno co nawet nie oplaca sie kupywac zato fifa 09 na xboxa 360 to chyba najlepsz fifa jaka wyszl poprostu wszystko jets poprawioen fizyka strzalow ruchy zawdnikow inteligencia zawodnikow opanowanie pilki zachowanei na bojsku główi poprostu w tym roku fifa bedzie bic pesa 09 na konsole przynajmniej ja mam takie wrazenie zato na pc to pes bedzie bil fife na glowe takei jest moje odczucie wjec ja polecma fife 09 na konsoel a pes 09 na pc ja tka kupie

ps.aha zpominaiel wspomnac o zwodach to poprosatu jest super nei tak jak fife 08 ze ty naciskales a on robil je jakos tak jak by je 1 raz w rzyciu robil i do tego powli a teraz to zawdoinicy robia je 2 razy szybciej sa ruzne dodane zmiany kierunku latwiej wykonac je podaczas meczu poprostu bardoz je poprawili no szkoda ze pes takichnie mozna robic jak w fife zawesze gralem w pes od 3 do 08 a w fife od 08 to cos czuje ze w tym roku przesiąde sie na fife 09 na xboxa chcialbym jescze dodac ze zawodnik jak wychodzi na pozycie to pokazuje rekami zeby mu grac tak samo jak obrona lapie na spalonego goscia to tez pokazuja zmienili tez strasznie animacie przewracania sie dodali także wykopywania ze wslizgu podania gdy zabardzo na ciebie naciska przeciwnik odpychanie sie w wyskoku do glówki
kusik
za recenzje tej gry starczy to, ze majac reke w gipsie i grajac na klawiaturze strzelam gola juz w 1szej akcji smile.gif
k-ten
Mi chodzi bez zarzutu na najwyższych. Damianie murawka wygląda fajniutko.
bartek-brt
animacje te same od 5 lat tylko grafa sie zmieniła...troszkq sie zawiodłem:(
shady1990
CYTAT(kusik @ Sep 12 2008, 14:39) *
za recenzje tej gry starczy to, ze majac reke w gipsie i grajac na klawiaturze strzelam gola juz w 1szej akcji smile.gif

wez nie przesadzaj dry.gif laugh.gif bo to nie przedszkole biggrin.gif fifa jak dla mnie zrobiła ogromny
mi działapłynnie mecz na nawjyzszych ustawieniach aa menu tnie sie nawet na nakmniejszych;/;/ wie ktos oco chodzi ?
pes 2008 dział mi bez problemów na najwyzszych
coley
CYTAT(kubas1234 @ Sep 12 2008, 13:58) *
Powiem tak fifa 09 na pc to dno co nawet nie oplaca sie kupywac zato fifa 09 na xboxa 360 to chyba najlepsz fifa jaka wyszl poprostu wszystko jets poprawioen fizyka strzalow ruchy zawdnikow inteligencia zawodnikow opanowanie pilki zachowanei na bojsku główi poprostu w tym roku fifa bedzie bic pesa 09 na konsole przynajmniej ja mam takie wrazenie zato na pc to pes bedzie bil fife na glowe takei jest moje odczucie wjec ja polecma fife 09 na konsoel a pes 09 na pc ja tka kupie

ps.aha zpominaiel wspomnac o zwodach to poprosatu jest super nei tak jak fife 08 ze ty naciskales a on robil je jakos tak jak by je 1 raz w rzyciu robil i do tego powli a teraz to zawdoinicy robia je 2 razy szybciej sa ruzne dodane zmiany kierunku latwiej wykonac je podaczas meczu poprostu bardoz je poprawili no szkoda ze pes takichnie mozna robic jak w fife zawesze gralem w pes od 3 do 08 a w fife od 08 to cos czuje ze w tym roku przesiąde sie na fife 09 na xboxa chcialbym jescze dodac ze zawodnik jak wychodzi na pozycie to pokazuje rekami zeby mu grac tak samo jak obrona lapie na spalonego goscia to tez pokazuja zmienili tez strasznie animacie przewracania sie dodali także wykopywania ze wslizgu podania gdy zabardzo na ciebie naciska przeciwnik odpychanie sie w wyskoku do glówki

proponuje zajrzeć najpierw do słownika ortograficznego a potem wypowiadać sie na forum bo sorka ale nie idzie tego zrozumieć
wracając do tematu
ściągam własnie demko na ps3 i nie długo sie wypowiem
a pytanko jest ten tryb w ktorym biega sie jednym zawodnikiem w tym demie ? bo w 2008 był...
pozdr0
MYSZa7
CYTAT(coley @ Sep 12 2008, 16:42) *
proponuje zajrzeć najpierw do słownika ortograficznego a potem wypowiadać sie na forum bo sorka ale nie idzie tego zrozumieć
wracając do tematu
ściągam własnie demko na ps3 i nie długo sie wypowiem
a pytanko jest ten tryb w ktorym biega sie jednym zawodnikiem w tym demie ? bo w 2008 był...
pozdr0

Tak jest wink.gif
kubas1234
CYTAT(kusik @ Sep 12 2008, 13:39) *

Kusik no tak ale tak jak napisalem fifa 09 na PC to Dno wiec pes nie powinien miec problemów jej przebic zato na konsole to raczej nie ma szans pes z fifa

coley sorka ale pisałem to szybko i nie zwracałem uwagi na ortografie
Damian.
na +:
- murawa 3D
- animacja wykopów bramkarza i przerzutów na drugą stronę(A)
- twarze
- wlosy
- stroje
- na skórze widać żyły itd.
- muzyka, menu
- rzuty rożne, rzuty wolne
- kamera telewizyjna(fajnie wygląda)
- ten nowy system, w oparciu na formę graczy w rzeczywistości

na -:
- fizyka piłki
- animacje dolnych podań
- bieg

-----FIFA 09----
-----------PES 6---------
-------------PES2008------------
-------------------PES5----------------
-----------------FIFA 08----------------------
---------------------FIFA 07---------------------------

Ciekawe jak pes2009 , ale IMO będzie gorszy. Fifa w tym roku jest lepsza od Pesa....

aha i ludzie mówią że fifa to "odgrzewany kotlet" od kilku lat.
Zagrajcie w np. FIFE 06 i FIFE 09. Zobaczycie jaka różnica. Pes nie ulepsza gry, wręcz ją "osłabia" zabierając pewne opcje
norek
Jedyne co moge powiedziec o nowej odslonie Fify na PC to to ze EA robi z roku na rok ogromny postep chcac przegonic pesa co jest bardzo dobra sprawa. Po drugie nie ma co porownywac wersji ta ktora otrzymalismy na PC do tych ktore EA przedstawilo konsolowcom. Jednak nawet wersja na pieca wzbudzila we mnie sporo pozytywnych odczuc. Nowa grafika, realistyczne zachowania pilkarzy, random w strzalach ( co drugi strzal nie jest strzalem w okienko ), przepiekne animacje po strzeleniu gola (brak przenikania modeli) i jeszcze kilka drobnych szczegolow ktore sprawiaja ze moze byc to gra ciekawa. Dla osob ktore nieco bardziej chca sie wglebic w zwody w nowej fifie polecam ten oto filmik, ktory po obejrzeniu wprawil mnie w oslupienie. Zreszta sami zobaczcie.
CLICK
Tomak
CYTAT(norek @ Sep 13 2008, 13:19) *

Poezja,
Na nową Fifę napaliłem się bardziej niż na nowego PESa.. Pozostaje cierpliwie czekać, czy Fifa zaskoczy nas pozytywnie.
Właśnie pobieram demko, zagram parę razy to może napiszę coś więcej.
Raffels
Ja tam sie nie wypowiem na temat tej gry, bo widzialem tylko screeny od whana i treilery. Ale jesli ktos na plus zalicza wyglad twarzy, to chyba ma cos ze wzrokiem. :]
MYSZa7
norek Tylko,że takie triki będą mogli wykonać tylko użytkownicy konsol wink.gif Więc PC-towcy mogą obejść się smakiem wink.gif
Mój pierwszy trick w meczu smile.gif
k-ten
Mnie Fifa 09 bardzo pozytywnie zaskoczyła. Czekam na premierę pełnej wersji i kupuje. Well, nie spodziewałem się, że na Fifę będe bardziej czekał niż na Pesa. 
perONE
Zacząłem pobierać demo, tricki wyglądają bardzo imponująco choć zapewne nie wszystkie zostały pokazane, wiec spodziewam się jeszcze więcej, szkoda ze KONAMI nie wpadnie na taki pomysł bo FIFA przebija trickami PES, ale to jedyna rzecz...
snok3r
CYTAT(perONE @ Sep 13 2008, 14:39) *
FIFA przebija trickami PES, ale to jedyna rzecz...

i tu sie grubo mylisz...animacje...przemodelowany system podan...brak przenikanie...swietny model kolizji...czy pelna kontrola nad zmiana zawodnikow to rylko niektore z rzeczy, ktorymi FIFA 09 góruje nad PESem (na razie porownywac jest nam dane tylko do 2008...). Z dodatkowych atrakcji nie moge sie juz doczekac zwlaszcza mozliwosci grania 10v10 (sic!) i calej zwoazanej z tym otoczki (mozliwosc tworzenia druzyn, ligi, rankingi etc.). Ogolne wrazenie troche psuje olanie (po raz kolejny) wersji na PC ale to juz nie pierwszy przyklad gdy wydawcy pokazuja nam, ze do grania sluza konsole...
kostek
Ten filmik też miażdży. Animacja miazga, modele świetne... Aż mi żal dupę ściska, że nie mam next-genowej konsoli.
http://www.youtube.com/watch?v=KOnrUUmzBYw
MYSZa7
CYTAT(kostek @ Sep 13 2008, 15:11) *
Ten filmik też miażdży. Animacja miazga, modele świetne... Aż mi żal dupę ściska, że nie mam next-genowej konsoli.
http://www.youtube.com/watch?v=KOnrUUmzBYw

blink.gif Gościu ma skilla blink.gif
mogwil
ja czekam na demo pes 2009 ale jest duza mozliwosc ze po tym co zobaczylem w demie fify kupie wlasnie ja zamiast pes w tym roku bo po prostu jak narazie jest lepsza
qazwsx
Zassałem demko i zagrałem parę meczy. Gierka całkiem fajna, bardziej mi się podoba niż PES 2008.
"Wady i minusy" xD :
In plus:
Rozpychanie się przy główkach (Perfect! tongue.gif ), murawy, niektóre animacje, gameplay (ogromnie rozwinął się od 07 czy 08), Menu (Przejrzyste, fajna muza), wślizgi ( kolega niżej właśnie przypomniał mi o tym )
In minus:
Szmaty bramkarzy(!), niektóre przekombinowane zwody, parę animacji, fizyka (Choć to żadna nowość w Fifie tongue.gif ).
Jak to mówią : "Jeszcze się nie narodził, który by wszystkim dogodził" (Może prócz WE 2002) biggrin.gif Ale ogólnie gierkę oceniam dosyć pozytywnie, idzie pograć w weekend smile.gif
perONE
Mi natomiast podobają się wślizgi oraz zwroty piłkarzy, minusem jest zbyt duża IMO szybkość piłkarzy
mibats
A ja zassalem tę FIFĘ09, załadowałem DEMOraptora i gram po 30min, żeby ją dobrze ogarnąć smile.gif
I jestem pod wrazeniem, pierwsze mecze to dno, strasznie się irytowałem, że to wszystko takie drewniane, ale teraz (grając na klawiaturę i mysz, padzicho bez którego PESa nie tykam poszło w kąt!) zabawę mam przednią!
sterowanie myszką daje ogromne możliwości, jedyne czego nie mogę opanować to wyczucie dośrodkowań i podań górą, ale i to przyjdzie z czasem pewnie.
Gram milanem, gdzie koniu i kaka ze swoimi skillami brylują jeśli chodzi o drybling, więc spokojnie wciskam rolkę na myszy i tańczę z piłką, a wszystko jest naturalne i "od razu wiem co i jak zrobić"

Fajna zabawa, ale nie jestem pewien czy da radę przebić pesa ze swoimi ustawieniami taktycznymi itd.
Bo to rzecz która najbardziej mnie w tych grach cieszy, nie tysiące zwodów i innych udziwnien...
coley
CYTAT(mibats @ Sep 27 2008, 09:42) *
A ja zassalem tę FIFĘ09, załadowałem DEMOraptora i gram po 30min, żeby ją dobrze ogarnąć smile.gif
I jestem pod wrazeniem, pierwsze mecze to dno, strasznie się irytowałem, że to wszystko takie drewniane, ale teraz (grając na klawiaturę i mysz, padzicho bez którego PESa nie tykam poszło w kąt!) zabawę mam przednią!
sterowanie myszką daje ogromne możliwości, jedyne czego nie mogę opanować to wyczucie dośrodkowań i podań górą, ale i to przyjdzie z czasem pewnie.
Gram milanem, gdzie koniu i kaka ze swoimi skillami brylują jeśli chodzi o drybling, więc spokojnie wciskam rolkę na myszy i tańczę z piłką, a wszystko jest naturalne i "od razu wiem co i jak zrobić"

o bosh klawiature jeszcze jestem w stanie zrozumiec ale myszka ? O.o
jak dla mnie czarna magia...
CYTAT(mibats @ Sep 27 2008, 09:42) *
Fajna zabawa, ale nie jestem pewien czy da radę przebić pesa ze swoimi ustawieniami taktycznymi itd.
Bo to rzecz która najbardziej mnie w tych grach cieszy, nie tysiące zwodów i innych udziwnien...

ta szczegolnie pesa 2008 i ustawienia taktyczne ktore na nic sie nie zdaja gdyz latwiej jest przejsc jedynym zawodnikiem pol boiska niz pokonac je przy pomocy podan czy jakiejs ciekawej druzynowej akcji

chyba w tym roku (po raz pierwszy od powstania serii iss/pes) mamy zmiane na tronie futbolowego króla
i dobrze moze konami wreszcie przestanie zbijac kase i wezmie sie za robote
pozdr0
mibats
No i tu zaczynają się schody, bo w PES2008 nie korzystalem z takich rzeczy jak przebieganie przez całe boisko itp.
Do grania ze znajomymi- rewelacja, gdy ziomek gral bardzo szeroko i ofensywnie skrzydłami, to pogrzebałem w taktyce, cofnąłem bocznych obrońców i... zadziałało smile.gif
W FIFA tego nie uświadczyłem...
Gra myszką? Kurczę, wystarczy chwilkę posiedzieć i się wymiata smile.gif
biegasz WSADem a czarujesz myszą- podaję tam gdzie chcę, nie ma problemu z podaniami w uliczkę, bo sam decyduję gdzie ta piłka ma lecieć.
Po prostu polecam przetestować i ocenić wink.gif
krzychu117
w fife 09 uświadczymy ustawianie własnej taktyki jak w pes:)

edit

co do wyglądu twarzy

KLIK
KLIK
duży + dla fify
M19
Zassałem te demo bo duzo osob chwali ta nowa fife iiii..........jak to fifa mnie zawodzila tak i teraz mnie zawodzi.Moze na zblizeniach wszystko wyglada super(lepiej niz w pesie 09)ale ten gameplay ;(( Jak dla mnie to fifa 09 ssie pauke
MaTi10
No nowa fifka wyszła pełna póki co grałem w demko i nie nie wiem czy ją kupować bo pesa napewno kupię wink.gif to się pytam o fifke czy warto? bo sam już nie wiem ; D
czubinho
CYTAT(MaTi10 @ Oct 9 2008, 12:08) *
No nowa fifka wyszła pełna póki co grałem w demko i nie nie wiem czy ją kupować bo pesa napewno kupię wink.gif to się pytam o fifke czy warto? bo sam już nie wiem ; D

wg mnie nie warto wydawac forsy na fifke, bo moze i na gameplayach wyglada cud miod, to jakos to demo z fifa 09 nie przekonalo mnie do jej kupna.
Kubbas
Też Wam FIFA chodzi tak słabo w porównaniu z PES'em? Mi FIFA na low lekko muli bez żadnych specjalnych efektów...a PES na medium i high elegancko łazi...
Roger
Kubbas ja tak mam, Fifa 09 tnie mi się na najwyższych ustawieniach, jeśli chodzi o Pesa 2009 to gierka działa płynnie na full detalach i przyjemnie się w nią gra wink.gif a tak co do Fify, gra nie przekonała mnie, panowie z EA poprawili tylko grafikę i nic pozatym, gameplay ten sam co w zeszłym roku, jak dla mnie PES 2009 zdecydowanie lepszy wink.gif
Kubbas
Śmiech na sali, żeby next gen chodził na High, a FIFA na starym silniku nawet na low cieła...
Credt
CYTAT(Kubbas @ Oct 9 2008, 18:02) *
Śmiech na sali, żeby next gen chodził na High, a FIFA na starym silniku nawet na low cieła...

Bo Fifa jest zrobiona na odwal - gracze marudzili, że grafika już nie na te czasy to wstawili nowe tekstury, a olali optymalizację gry. Przez to Fifa ma koszmarne wymagania zupełnie nieadekwatne do możliwości graficznych.
Do płynności w PESie 2008 też można było mieć parę zastrzeżeń (przynajmniej dopóki nie wydano patcha), a PES 2009 jest pod tym względem bardzo dopracowany - chodzi dużo płynniej niż Fifa, a graficznie jej nie ustępuje. TFU! Bije ją na łeb na szyję!
PES rządzi! biggrin.gif
Fifa to - moim zdaniem - niewart zakupu gadżet. Jeśli wam zależy na Fifie, to sobie kupcie (żeby nie pisać o nielegalu) Fifę 06, pościągajcie jakieś patche i macie Fifę 09 z ciut słabszą grafą. I tyle.
PESa 2009 kupuję na mur-beton, bo doceniam pracę panów z Konami - napocili się chłopaki więc zasłużyli na trochę grosza wink.gif A sępy z EA Sports powinni albo wycofać swój denny produkt, albo porządnie wziąć się do roboty, zamiast żerować na portfelach (rodziców) naiwnych 10-12 latków.
Tako rzecze ja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.