Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Taktyka I Pytanie Dla Początkującego
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
kocurrr
Witam Panowie jestem poczatkujacym graczem, gram i gram, zmieniam rozne opcje i nic :-( pomyslalem, ze zadam kilka pytan:
TEAM STRATEGY - BACK LINE i OFFSIDE TRAP jak macie ustawiony?
ATTACK/DEFENCE - ?
i gdybyscie mieli zagrac Holandią przeciwko Angli jak wygladala by wasza taktyka i pierwszy skład?

pozdrawiam
pffy
Zajrzyj tutaj http://board.issonline.pl/index.php?showtopic=6973, pomimo tego, ze autor pisal to w oparciu o PES 6 jest tam wiele cennych porad. Nie mowie, ze masz grac akurat taka formacja (3-5-2), ale zwroc uwage na zmiane nastawienia druzyny (te kolorowe paski obok nazwiska zawodnika, czerwony - najbardziej ofensywne nastawienie, niebieski - najbardziej defensywne). Nastepna wazna kwestia jest gra w obronie. W "poradniku" autor pisze zeby samemu bronic pomocnikami, a defensywe samymi obroncami zostawic w ostatecznosci (niby komputer lepiej kieruje obrona, trzyma linie itp.) wg mnie to dziala. Osobiscie niewazne jakim gram klubem, zawsze ustawiam formacje 4-3-3, cos a'la Barcelona. Przyzwyczailem sie do takiej formacji, zdobywam przy jej uzyciu duzo bramek. Moim zdaniem nie oplaca sie bawic w jakies szczegolowe ustawienia. Ustaw jakas formacje (najlepiej b. ofensywna), zagraj kilka meczy i ocen jak ci sie gra, a te cale offside trapy i inne pierdoly zostaw w spokoju :]
falcon87pl
CYTAT(kocurrr @ Feb 9 2009, 18:34) *
Witam Panowie jestem poczatkujacym graczem, gram i gram, zmieniam rozne opcje i nic :-( pomyslalem, ze zadam kilka pytan:
TEAM STRATEGY - BACK LINE i OFFSIDE TRAP jak macie ustawiony?
ATTACK/DEFENCE - ?
i gdybyscie mieli zagrac Holandią przeciwko Angli jak wygladala by wasza taktyka i pierwszy skład?

pozdrawiam

BACK LINE i OFFSIDE TRAP - ustawic na B i sie nie przejmowac wink.gif

Jezeli chodzi o ustawienia to kolega powyzej podal Ci linka do bardzo fajnej taktyki (i generalnych wskazowek jak grac) pod warunkiem ze umie sie bronic 3 obroncami (trzeba miec raczej dobrych tych 3 obroncow). Ja gram generalnie dwoma ustawieniami:
- 4-4-2 A1 - zazwyczaj gdy druzyna posiada takiego playmakera jak Kaka/ CR7/ Gerrard ustawionego jako najbardziej ofensywnego pomocnik
- 4-3-3 C2 - bardzo ofensywne ustawienie(ktorym zazwyczaj gram) gdzie atakujesz generalnie 5 zawodnikami (tylko jeden defensywny pomocnik wiec ciezko mowic o bronieniu sie pomocnikami jak przy taktyce 3-5-2 - trzeba miec troche wprawy w obronie szczegolnie bocnymi obroncami, zeby takie dziki jak Eto itp nie robily co im sie podoba). Przy tym ustawieniu mozna bardzo dobrze wykorzystac wypuszczenie pilki gora (L1+wypuszczenie) do bocznych napastnikow. Wg mnie ustawienie sie sprawdza raczej do zespolow z szybkimi ofensywnymi pomocnikami.

Jezeli chodzi o holandie to moje ustawienie by bylo takie:

4-3-3 C2

GK - van der Sar

CB - Ooijer
CB - Mathijsen
RB - Heitinga
LB - van Bronckhorst

CMF - de Jong
RMF - Van Der Vaart
LMF - Robben

RMF - van Persie
LWF - Babel
CF - Kuyt

Tak wiem, brakuje w pomocy Sneijdera, ale przy tym ustawieniu jak mowilem ustawiam raczej szybszych pomocnikow ofensywnych, a ze mam van der vaarta i Robbena wiec oni zagraja. Jezeli chodzi o atak to lewonozny napastnik na prawej flance, a prawonozny na lewej (po zejsciu do srodka mozliwosc oddania dobrego strzalu).

P.S: heh, wlasnie zauwazylem ze mam ostrzeznie na poziomie 10 % za to ze raz napisalem 2 posty pod soba... nie bede tego faktu komentowal bo % moze mi zabraknac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.