I SPARING

Dziś na stadionie Signal Iduna Park podejmowała I-ligowy Ajax Amsterdam. Był to pierwszy oficjalny mecz pod wodzą nowego szkoleniowca chelsonika.

Screeny z meczu:

Po meczu trener chelsonik podsumował spotkanie na krótkiej konferencji prasowej:

Jestem bardzo zadowolony z przebiegu meczu i gry naszego zespołu. Kilku nowych zawodników pokazało się naprawdę ze znakomitej strony, przede wszystkim Mounir, który zdobył dwie bramki. Był to dopiero pierwszy sparing i było widać, że nasi piłkarze mają jeszcze 'ciężkie nogi', gdyż jesteśmy w trakcie okresu przygotowawczego. Mogę teraz powiedzieć, że zagramy jeszcze około 4-5 sparingów, w tym weźmiemy udział w turnieju Armenia Cup i zagramy kilka sparingów z zaprzyjaźnioną Malagą. Dziś graliśmy dobrą, szybką piłkę i rywal często miał problem z swobodną grą. Straciliśmy aż 7 bramek, choć nie graliśmy źle w formacji defensywnej, lecz martwi mnie taka skuteczność rywali. Tak jak już powiedziałem zagrało dziś sporo nowych twarzy w zespole. Wszystkie bramki zdobyli nowi zawodnicy, a bramka Usamiego może z pewnością kandydować do najpiękniejszej bramki w historii BVB. W następnych meczach dalej chcemy grać ofensywną i szybką piłkę tak jak dzisiaj. Mam już w głowie szkielet drużyny i dalej będę dokładał kolejne ogniwa do tej drużyny.

II SPARING

W drugim sparingu Borussia Dortmund podejmowała Espanyol Barcelona.

Screeny z meczu:

Trener chelsonik powiedział kilka słów po meczu:

Dziś pokazaliśmy dobrą piłkę, która mogła nas doprowadzić do zwycięstwa z I-ligowym zespołem. Cieszy mnie przede wszystkim gra w formacji defensywnej, a w szczególnie świetna dyspozycja drugiego bramkarza Tolgi Zengina, który udowodnił, że potrafi zastąpić Gomesa i może na stałe zagościć w pierwszej 11. Martwi mnie zbyt duża ilość spowodowanych przez nas rzutów karnych, po których padają bramki, musimy uspokoić swoje postępowanie w naszym polu karnym. W dzisiejszym meczu pokazaliśmy walkę i charakter i nie odstawaliśmy od Espanyolu, co jest dobrym prognostykiem przed rozpoczęciem ligi.

III SPARING

W kolejnym, już trzecim meczu kontrolnym drużyna z Signal Iduna Park podjęła swojego rywala zza miedzy, czyli Bayer Leverkusen.

Screeny z meczu:

Po meczu chelsonik spotkał się z dziennikarzami:

W dzisiejszym meczu sparingowym faworytem był Bayer, ale my pokazaliśmy po raz kolejny dobrą i szybką grę, lecz na tym etapie przygotowań wymagam więcej dokładnych i celnych podań, a tego nam dziś zabrakło, aby odnieść zwycięstwo. Po raz kolejny świetnie zagrał Takashi Usami, który swoimi akcjami wiele zdziałał na placu gry, lecz musi on dalej się angażować w treningi, a utrzyma świetną dyspozycję.

IV SPARING

Kolejnym rywalem BVB było PSG. Trenerzy obu drużyn uzgodnili, że zagrają mecz i rewanż.

Po I meczu (przegranym przez BVB 0-5) chelsonik nie wyszedł do dziennikarzy.

Po II meczu (przegranym przez BVB 1-3) chelsonik udzielił krótkiego wywiadu:

Jestem trochę zmartwiony naszą postawą, a przede wszystkim liczbą niedokładnych podań naszego zespołu. Gra nie wyglądała źle, ale byliśmy bardzo nie skuteczni. Po trzech dobrych meczach w naszym wykonaniu dostaliśmy zimny prysznic i musimy wziąć się w garść i ładować akumulatory na rozgrywki ligowe.