KSG1946
Jan 25 2008, 14:10
Ostatnio usłyszałem o tym, że jak się posłusha kawałka "Plus i minus" K44, słychać inne słowa i treść wskazującą na to że Magik jakby zaplanował swoją śmierć. Postanowiłem to sprawdzić, bo troche nie chciało mi się w to wierzyć. Odsłuchałem kilka razy i uwierzyłem... Na początku wydaje się, że to zwykły bełkot ale za pierwszym razem wyraźnie usłyszałem: "Jeszcze cztery" (cztery lata po tym Magik skoczył z okna), "Rymy snu", "Ach te ciało, ach ta dama ... w Marty ramieniach", "Tam mam grób". Później znalazłem film z tekstem i naprawdę nie wierze w to że to są jakieś urojenia fanów Magika. Link do filmu:
LINK. Jednak polecam wsłuchanie się bez patrzenia w tekst.
Ronald
Jan 25 2008, 15:26
Wiem, wiem. Powiem Ci, że niemal każdy kawałek ma "ukrytą", drugą treść. Tak jakby "przekaz". Inaczej to się zwie "podprogowa mowa" czy coś. Jest to najprawdopodobniej wywołane tym co tkwi w naszej poświadomości. Nie umiem tłumaczyć ale też inne wyjaśnienie:
"Dlaczego odwrócona mowa ma takie znaczenie? Postaram się przybliżyć jej znaczenie. [/color] Została nazwana odkryciem siódmego zmysłu. Badania tego fenomenu zostały opisane jako badania kalibru "Nagrody Nobla". Była ona przedstawiona w wielu publikacjach na całym świecie w późnych latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Tak zwana "odwrócona mowa", czyli fenomen ukrytego przekazu w odwróconych wiadomościach. Uzyskała światową sławę we wczesnych latach 80' jako tajemnicze przesłania rockowych piosenek. Od tego czasu badania nad nią znacznie się posunęły. Jeżeli ludzka mowa zostanie nagrana i odtworzona od tyłu, pomiędzy bełkotem w regularnych interwałach słychać bardzo wyraźne oświadczenia. Oświadczenia te zazwyczaj ograniczają się do krótkich zdań i prawie zawsze są powiązane z tym, co jest mówione normalnie "do przodu", jest to fakt i najprawdopodobniej jest to naturalna część naszego procesu mówienia.. Pionier i od dwudziestu lat weteran na tym polu, David John Oates, australijczyk, opisuje wsteczną mowę, jako inną formę międzyludzkich interakcji. Utrzymuje, że język ludzki jest dwupoziomowy, w przód i w tył. Ludzki mózg konstruuje dźwięki mowy, formuje je w taki sposób, że można odebrać dwie wiadomości naraz. Jedną "do przodu", która jest wynikiem mowy świadomej i drugą "od tyłu", co z kolei, jest wynikiem podświadomości. Odkrycie tego niesie ze sobą wielką korzyść. Mowa może być wykorzystana jako swego rodzaju wykrywacz kłamstw. Gdy mówi się normalnie i zostanie wypowiedziane kłamstwo, w mowie odwróconej zostanie wypowiedziana prawda przez podświadomość. [color="#0000ff"]Zaznaczę jeszcze, że w Stanach Zjednoczonych zdarzały się przypadki wykorzystania odwróconej mowy w dochodzeniach kryminalnych."
Jest to cytat z pewnego forum jeśli chcesz więcej napisza n PW to dam Ci link do całego kilkunastostronnicowego tematu.
KSG1946
Jan 25 2008, 15:40
Z tego wynika, że Magik jakby podświadomie wiedział że za cztery lata się zabije i być może szukał pomocy. A tak teraz myślę co musiała czuć ta Marta gdy tego słuchała...
Ronald
Jan 25 2008, 15:41
Tego to ja nie wiem.
Mortin
Jan 25 2008, 19:06
nadal nie moge rozgrysc tego jak to sie dzieje, ze jest ta ukryta tresc od tylu w kawalku.. jest to niewatpliwie ciekawe i faktycznie wszystko slychac, co chce przekazac
Ronald
Jan 25 2008, 19:11
Chcecie link do temtu o tym zjawisku? Ja jak się naczytałem to przez pewien czas nie mogłem słuchać muzyki, w której są jakieś słowa...
KSG1946
Jan 25 2008, 20:18
możesz dać ten link bo ciekawi mnie jak to sie dzieje
Ronald
Jan 25 2008, 20:42
Michae(L) 1916
Feb 5 2008, 18:06
Magik szukał pomocy widać to po nr 34 jak tam jest podasz dłoń. To nie przypadek, tylko szkoda, że teraz to odgrywamy, a nie po nagraniu. Magik mógł by jeszcze żyć. Mag Magik zawsze pozostanie w naszej pamięci.
Pierwszy raz o tym czytam

Naprawdę bardzo intrygujące. Sam muszę posłuchać kilku nut i sie przekonac
sorry ze odswiezam ale jest to bardzo ciekawy temat
to tak
postanowilem ze poslucham sobie troszke tego kawalka bo jest to tak naprawde fajna nutka
i jak sie wsluchalem(normalnie lecialo nie od tylu)to uslyszalem "o matko"i jakies inne gadanie ale "o matko" slychac najlepiej
uslyszec to mozna jak jest 2min 19sec
wiecie moze co to moze oznaczac?
bo raczej nie przypadkowo zostalo to tam umieszczone
pozdrawiam
celowe umieszczenie ukrytej tresci w piosence jest rzeczą niemożliwą
troche poczytałem na ten temat i tu chodzi o podświadome umieszczenie ukrytej treści w tym co mówimy
naprzyklad rozmawiasz z kims i klamiesz, ale jakby puscic to od tyłu to tam byla by ukryta prawda
podochodze do tego z dystansem, ale temat do dyskusji jest ciekawy
ZGRywus
Mar 5 2008, 20:05
I wałkować ten sam temat od nowa... To było chyba porusznae na każdym forum kilka razy! Ale z 2 strony powiem wam co słyszłem. Podobno jakiś tam prezydent zapytany jak uczci jakąś okoliczność(nie pamiętam jaką) odpowiedział "Wypije pare filiżanek dobrej herbaty" a puszczone od tyłu brzmiało mniej więcej tak
"Zapalę pożądnego blanta marihuany". heh ale jaja
ide dzisiaj na randke z fajną laską
od tyłu: bede walił konia całą noc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.