Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: :: Pr0 takty - tutorial by [DeL] ::
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 4
DeL!

1. Wtf is :: [DeL] :: ?!;O

Ok, co to za koleś i po kiego wała spamuje na naszym forum? Więc gram w serię ISS/PES około 8 lat, jednak do czasu pojawienia się PES4 nie interesowałem się w ogòle sceną z uwagi, że poprzednie wersje na PC nie posiadały opcji online. Byłem bardziej zaangażowany na scenie RtCW/ET i nadal jestem Clan Leaderem jednej z lepszych polskich drużyn w Enemy Territory, a mianowicie dywizji ET multiklanu Fear Factory. Nie oznacza to, że olałem scenę PES4. W lutym uczestniczyłem w największym chyba do tej pory turnieju LAN na targach gier Poznań Game Arena 2005 skąd przywiozłem taki medalik i kilka cennych nagròd biggrin.gif Poza tym jestem zaangażowany w prowadzenie największej i najlepiej prosperującej polskiej ligi PES4 (http://www.pes4.pl/). To tyle tytułem wprowadzenia, nie po to by się chwalić, ale po to byście wiedzieli, że nie jest to stek bzdur pisany przez nuba tylko spora dawka użytecznych informacji.

2. Dlaczego to robię?

Przede wszystkim nie widziałem na żadnym polskim forum tak zaawansowanego tematu dotyczącego formacji. Poza tym denerwują mnie zmiany w formacji dokonywane przez moich rywali podczas meczu online. Teraz każdy będzie mògł zmienić ustawienie za pomocą jednego przycisku, no może dwòch ;] Do tego dochodzą codzienne spamy na prv, ktòre czasami mnie męczą. Pòł biedy, jeśli ktoś mnie zna i wie, że odpowiadam tylko, jeśli mam czas. Gorzej jak ktoś odbiera to jako brak szacunku ;C Po opublikowaniu tego materiału wystarczy, że podam linka do tutoriala i powiem nara =]

3. Konkrety panowie, konkrety.

Czy nie myślałeś o tym, by zmieniać formację zależnie od tego, co dzieje się na boisku? Mieć zawsze jakiegoś asa w rękawie? Pozwòl, że objaśnię jak się do tego zabrać. Odpal PES4, wejdź w opcję „Match” i wybierz swoją ulubioną drużynę, a następnie zacznij od ustawienia swojej standardowej formacji (nazwijmy ją neutralną). Ustaw wszystkie szczegòły: pozycje, role, opcje obronne, strategie meczowe, strzałki ataku i obrony oraz wybierz strzelcòw. Gdy już dopracujesz taktykę ze wszystkimi szczegòłami wejdź w opcję „Strategy” i wybierz opcję „Manual”, a następnie przypisz tròjkąt do formacji A oraz kwadrat do formacji B (może to być ròwnie dobrze kòłko lub krzyżyk). Na koniec wybierz Copy to „A” oraz Copy to „B”. Po tej operacji wejdź do opcji „Formation A” i poustawiaj swoich zawodnikòw w jakiś alternatywny od neutralnego sposòb (np. defensywny). Ponownie poustawiaj wszystkie szczegòły, a gdy to zrobisz wejdź w „Formation B” i staraj się dobrać kolejną taktykę (np. ofensywną). Na koniec skorzystaj z opcji „Stock” oraz „Save”. To by było na tyle. By aktywować daną formację wystarczy podczas gry nacisnąć L2 + tròjkąt lub kwadrat.

4. Ej zioom, ale mi to nie działa online ;C

Spokojnie, na to też jest rada. Odpal grę w oknie. Aby to zrobić uruchom plik „settings” z głòwnego katalogu gry, a następnie wybierz „Screen Mode: Window”. Ewentualnie po uruchomieniu gry w pełnym oknie naciśnij Lewy Alt + Enter. Skorzystaj z opcji „Match” i wybierz jakąkolwiek drużynę. W ustawieniach formacji przejdź do „Stock” i wybierz opcję „Load”. Załaduj plik z formacją dla drużyny, ktòrą zamierzasz grać za chwilę online, po czym wròć z powrotem do głòwnego menu. Wejdź w opcję online i połącz się z wybranym klientem lub zahostuj grę. Możesz to zrobić ròwnież za pomocą Pes4Launcher lub Pes4online. Gdy już się połączysz przełącz grę w tryb pełnoekranowy (Lewy Alt + Enter). Teraz, jeśli jesteś hostem formacja powinna załadować ci się automatycznie, musisz wybrać tylko odpowiadający ci plik. Jeśli jesteś klientem wejdź w „Stock” i skorzystaj z opcji „Copy from Opponent”, po czym wybierz „Yes” i wgraj odpowiednią formację. Jeśli zauważysz jakieś poważne dysproporcje pomiędzy tym, co ustawiałeś wcześniej będąc offline, a tym co masz załadowane (mi nie zapisywali się wykonawcy stałych fragmentòw) to zapewne problem tkwi w ròżnicy składòw pomiędzy rosterem online, a twoim składem z option file. Wystarczy wykasować plik „KONAMI-WIN32PES4OPT” z katalogu „folder1” i zmienić cokolwiek w opcjach gry, by program zapisał sobie nowy option file.

5. Przykładowe formacje.

Ok, zacznę od tego, że przez ostatnie 6 tygodni prowadziłem drużynę Walencji w ekstraklasie naszej ligi (http://www.pes4.pl/). Z tego też powodu postanowiłem zamieścić przykładową taktykę dla tego zespołu, gdyż bardzo dobrze poznałem tą drużynę. Z gòry zaznaczam, że nie jest to jakaś cziterska takta na wygrywanie online. Nie ma czegoś takiego. Każda drużyna jest inna, a o wyniku meczu decyduje wiele czynnikòw (gracz, drużyna, formacja, styl gry, lagi). Jednakże za pomocą tej takty udało mi się zdobyć wicemistrzostwo ekstraklasy i wyprowadzić Aimara na szczyt listy strzelcòw tej ligi zdobywając nim 39 goli w 28 meczach, a przecież grają tam bardzo dobrzy gracze i wielu z nich posiadało lepsze drużyny niż Valencia. Do tego w 28 meczach poniosłem zaledwie 4 porażki. No to jedziemy.

[center]user posted image[/center]

W każdej z taktyk używałem ręcznej zmiany ataku i obrony za pomocą przyciskòw L2 + R1/R2 z uwagi, że nie lubię, gdy komputer robi coś za mnie, bo to może dać nieprzewidziany efekt (nie daj mu myśleć za ciebie). Strategie zmieniane oczywiście także w trybie „Manual”. Strzałki high, normal i low odnoszą się do skłonności obronnej poszczegòlnego zawodnika.

• Default (opcja neutralna)

Zapewne wielu z Was liczyło tu na nieśmiertelne 4-4-2, jednak z uwagi, że Valencia nie posiada zbyt dobrych środkowych, zauważyłem, że większość moich akcji kończyła się właśnie w tej części boiska. Dlatego postanowiłem wzmocnić atak za pomocą ustawienia 4-3-3 i starać się rozgrywać piłkę z pominięciem środkowej linii, ewentualnie grać piłkę na skrzydłach boiska. Z napastnikami także nie było tu jakiejś rewelacji, jednak miałem Aimara, ktòry był bardzo szybki i miał dobra zwrotność, dlatego starałem się ułożyć taktykę pod niego. Szybka piłka na lewe skrzydło do Vicente przenosiła akcję w jednej chwili na połowę przeciwnika. Pòźniej odegranie przed pole karne i pròba minięcia obrońcòw przez Aimara lub Di Vaio. Jak widać strategia opierała się głòwnie na kontrataku i pressingu (Strategy A), natomiast nie nastawiałem się na pułapki ofsajdowe (Offside Trap C) i trzymałem linię obrony na bezpiecznej odległości (Back Line B ).

• Formation A (opcja defensywna)

Formacja 4-5-1 pomagała mi przetrwać te momenty, w ktòrych chciałem po prostu dowieźć wynik do końca spotkania, lub zmęczyć przeciwnika ciągłym odpieraniem jego atakòw, by następnie świeżymi napastnikami wyprowadzać groźne kontry. Gdy tylko to możliwe obserwuj radar, wyłap moment gdy twòj napastnik zròwna się z obroną przeciwnika i wypuść mu długa piłkę, ktòra otworzy mu drogę do bramki. Często widywałem u siebie obrazek, w ktòrym Aimar dostawał prostopadła piłkę ze środka i pozostało mu tylko lobować lub minąć bramkarza zespołu przeciwnego. Linia defensywna na stałej pozycji, a także wyeliminowane pułapki ofsajdowe (Strategy C). Ponownie nacisk na kontry oraz pressing w celu odbicia piłki i szybkiego wyprowadzenia kontrataku.

• Formation B (opcja ofensywna)

Ustawienie 2-6-2 dosyć kontrowersyjne, lecz uwierzcie mi, nie ma nic piękniejszego w tym sporcie jak widok 6 zawodnikòw wpadających z impetem w pole karne przeciwnika =] Linia defensywna mocno wysunięta do przodu (Back Line A) i pròby pułapek ofsajdowych (Offside Trap A) sprawiały, że wbrew pozorom nie traciłem zbyt wielu bramek przy aktywowaniu tej opcji, jednak musiałem być bardzo ostrożny w środku boiska, gdyż każda strata piłki w tej części pola mogła się zakończyć tragicznie. Gdy przeciwnik wyjdzie z kontratakiem i będzie miał liczebną przewagę nad twoją obroną, staraj się zwolnić jego kontrę, zastawiając mu drogę swoim obrońcą aż do powrotu twoich środkowych. Nie pròbuj przejmować mu piłki, bo może się to skończyć minięciem, ròb wślizg tylko w sytuacji, w ktòrej jesteś absolutnie pewny, że zatrzymasz nim przeciwnika. Pamiętaj, dopòki między przeciwnikiem, a bramką znajduje się twòj obrońca nic poważnego ci nie zagraża. Możesz spròbować w odpowiednim momencie wybiec ostatnim obrońcą by złapać przeciwnika na spalonym, ale wymaga to dobrego wyczucia sytuacji. Ustawiłem pressing na średnim poziomie i wyeliminowałem kontrataki, gdyż w tym ustawieniu były one zbyteczne.

6. Konkluzja.

Jak już wspomniałem nie jest to jakaś superhipermegatakta po ktòrej będziecie bić cały plebs i zwać się mastahem. Powiem nawet, że mało komu może ona przynieść efekty, gdyż zapewne większość z Was gra lepszymi drużynami niż Valencia i tam standardowe 4-4-2 sprawdza się w większości przypadkòw, nie wspominając o lamerskim 4-2-4, ktòre powoduje, że po dwudziestej z kolei wrzutce przeciwnika ze skrzydła, wychodzę z gry ;]. Opisana w tutorialu takta posłużyła mi jako przykład na to, jak wiele czynnikòw wpływa na końcowy wynik meczu. Nie grajcie zawsze tą samą taktyką dla każdego zespołu, chyba że gracie sobie od święta. Jednak, jeśli jesteście stałymi bywalcami launchera, czy nawet uczestniczycie w jakiejś lidze, poświęćcie trochę czasu i starajcie się znaleźć ustawienie wykorzystujące najlepsze atuty swojej drużyny. Tutorial ten ma za zadanie pomòc Wam w tym, zrobiłem go po to, by otworzyć Wam oczy i aby dzięki możliwości szybkiej zmiany formacji gra nabrała nowych rumieńcòw.

7. Pozdro dla sceny.

Przede wszystkim słowa podziękowania dla szefostwa naszej ligi, szczegòlnie dla Jasminka :*, a także jej uczestnikòw (birkoff, darry, drako, hageta, javi i reszta). Pozdro dla gejòw z FF.et i całego plebsu z #wolfpl oraz kjs, xcd, tdp i zakkie.

*Special thx goes to jMz for his template and Elite for his style of playing :*

del /28.05.2005/
Lukas_lbn
Spoko poradnik zaraz cos pokminie laugh.gif laugh.gif
siano
bardzo dobry tekst.
temacik przypinam wink.gif
DeL!
thx wink.gif na forum fify strasza mnie banami biggrin.gif
tomek828
no no Twòj tekst jest bardzo dobry biggrin.gif napewno mi się przyda biggrin.gif nawet nie wiedziałem że w PES4 można tak zrobić tongue.gif wielkie dzięki cool.gif
drako1
Bardzo dobry tekst tongue.gif
Pozdro Del biggrin.gif
ftomekk
Ostro pojechales-tekst bardzo przydatny.
W koncu nie trzeba bedzie czekac na ustawienie przez przeciwnikow taktyki przedmeczowej.
Wrzutki w pole karne i tak "rzadza" mad.gif
jacol
no bardzo ładne. Muszę wypròbować bo przy mojej taktyce strzelanie goli wychodzi tylko Vicente biggrin.gif
Pozdro dla ciebie Del
RuDi
no brawo del! chetnie skorzystam
Kjs
no DeL! bardzo ladny tekst smile.gif widac ze swoja morda :* dzieki za pozdro, na pewno bedzie to pomocny tekst dla wielu smile.gif
DeL!
CYTAT (ftomekk @ 29.05.2005 - 02:00)
Wrzutki w pole karne i tak "rzadza" mad.gif

ftomekk nie dobijaj mnie juz tym swoim 4-2-4, bo specjalnie dla ciebie zrobie sobie formacje z 6 obroncami i po 2 wystawie na skrzydla biggrin.gif Te wrzutki w PES4 z uzyciem 2xkolko sa zbyt dokladne i troche nierealistyczne (niektorzy wala po 3-4 bramy na mecz z takiej akcji). Mam nadzieje ze zostanie to ograniczone do stanu jaki byl w poprzednich wersjach gry wink.gif
ftomekk
Del:
CYTAT
ftomekk nie dobijaj mnie juz tym swoim 4-2-4

Nie wiem czy pamietasz ale zawsze gralem 4-4-2.
Boczni ofensywni pomocnicy nie zawsze wychodzili na pozycje-wiec wysunalem ich lekko do przodu i zmienilem na skrzydlowych.
Teraz pieknie wychodza. biggrin.gif
.Wrzutki sa extra.OK ale wystarczy postawic pomocnika ze strzelka w tyl i masz zablokowane ataki skrzydlami ,wiec nie wiem o co ten ambaras.
Sam tak wrzucam od czasu do czasu-ale rowniez czesto gram z innymi ktorzy to robia caly czas.Cofam wtedy maksymalnie dwoch srodkowych obroncow,daje im strzalki w tyl i backline na C.Stoja grzecznie przy swojej bramce i pilnuja wchodzacych na wrzutke napastnikow.Nie dopuszczam (w miare mozliwosci oczywiscie)do dogrania pilki na czysta pozycje do skrzydlowego i uwierzcie mi ,zagrozenie "od skrzydla" jest w 80% niwelowane.Wydaj mi sie poza tym-ze w zadnym wypadku nie mozna mòwic ze tak graja "lamy" itd.Jak wczesniej pisalem sam tak czesto atakuje(skrzydlowym)ale nie zawsze wrzucam z takiej pozycji.Duzo osob przeciez gra trzema napastnikami-bardzo czesto idealna kontra wyglada wlasnie tak-dlugie wypuszczenie pilki do wychodzacego na pozycje skrzydlowego.jezeli bedziemy pisac ze tak sie nie gra,to zaraz dojdziemy do wniosku ,ze wszystkie "lamy" z rzutu wlnego z ok 25 m.wrzucaja na glowka-przeciez to bramka w 80% .Ni popadajmy wiec w skrajnosci-jezeli ktos caly czas wrzuca -dobierzcie ustawienia pod niego i blokujcie dogrania.Sorki za lekki chaos ale to chyba przez ten upal.
Odwaliles DEL kawal dobrej roboty i mam pytanie w zwiazku z pewna rzecza.
Zawsze stosuje taktyke manual i strategie przypisuje wszystkim czterem przyciskom.
Teraz mam problem bo dwa z tych przyciskow musialbum przypisac zamiast do strategi to na przelaczanie miedzy strategis A i B.Brakuje mi przyciskow tongue.gif Mozna to jakos rozwiazac ??
Pozdrawiam.
Dj_Dario
ohmy.gif TEKST zwalił mnie z nòg, zaraz coś spròbuje ustawiać w PES-ie w mojej drużynce, pozdro dla Ciebie DeL
DeL!
CYTAT (ftomekk @ 29.05.2005 - 16:41)

Zawsze stosuje taktyke manual i strategie przypisuje wszystkim czterem przyciskom.
Teraz mam problem bo dwa z tych przyciskow musialbum przypisac zamiast do strategi to na przelaczanie miedzy strategis A i B.Brakuje mi przyciskow tongue.gif Mozna to jakos rozwiazac ??

Zrob sobie najwyzej 2 formacje, bedziesz mial 3 przyciski wolne na strategie wink.gif
Swoja droga dziwi mnie, ze aktywujesz az 4 strategie na raz - u nikogo innego nie widzialem takiego zagrania blink.gif No, ale jesli to ci skutkuje to pewnie tak musi byc smile.gif
StraY
tutorial o podstawach...pomoże 90% Graczy laugh.gif dobra robota DeL!
PS. Szkoda, że PES4 online jest chujowy tongue.gif
snake
CYTAT (StraY @ 29.05.2005 - 18:03)

Ano szkoda, choć z drugiej strony to może i dobrze :-D
BartekRym
Z tego tekstu można się naprawdę wiele nauczyć. Gratuluję. To działa!!!

PSŁadny medalik biggrin.gif
DeL!
CYTAT (BartekRym @ 30.05.2005 - 18:51)
PS. Ładny medalik biggrin.gif

He he ciekawe za ile by poszedl na Allegro biggrin.gif
Pik
no Del, kawał dobrej roboty !! mi oczy otworzyłes, tym bardziej ze ja gram najczęsciej Galatasaray, a oni bodajże maja nieco gorsze statsy niż Valencia, wiec takie takty mi sie przydadzą!!

P.S

CYTAT
stray:
snake:
Ano szkoda, choć z drugiej strony to może i dobrze :-D

bo z tym online'm to jest jak z pes3, pes3 byl pierwszy na pc i bledy byly razace,a w pes4 juz jest super! to samo z online, w 4 sa błędy, ale w 5 będzie juz super :]
•volvo
Dopiero teraz zauważyłem że twòj tutorial jest także tutaj , Del! smile.gif

Pozdro i trzym sie smile.gif
Cinek
Sorki chlopaki ale grajac w PES4 online gracie w "FIFE" biggrin.gif
kosa
lol, nie wiem jak to skomentowac...
ftomekk
TAK Cinek ma racje fifa zondzi tongue.gif
DeL!
QUOTE(volvo95 @ Jul 23 2005, 12:21:45)
Dopiero teraz zauważyłem że twòj tutorial jest także tutaj , Del! smile.gif

Pozdro i trzym sie smile.gif
[right][snapback]30660[/snapback][/right]

Ty to masz zaskok laugh.gif

QUOTE(Cinek @ Jul 23 2005, 13:00:33)
Sorki chlopaki ale grajac w PES4 online gracie w "FIFE"  biggrin.gif
[right][snapback]30666[/snapback][/right]

Sorki chlopaku, ale jak wysuwasz jakas teze to poprzyj ja jakimis sensownymi dowodami, bo nikt nie kuma o co ci chodzi blink.gif
Cinek
Chlopaku niemam zamiaru niczego popierac ..przedstawilem swoje zdanie ktore mam na temat tej gry.cala PES4 poszla w kierunku fify. jest sporo osob grajacych od poczatku na tej grze mowie ogolnie o roznych czesciach "iss" ktorzy maja takie zdanie i odczucia.
TeDi
QUOTE(Cinek @ Jul 26 2005, 20:28:40)
Chlopaku niemam zamiaru niczego popierac ..przedstawilem swoje zdanie ktore mam na temat tej gry.cala PES4 poszla w kierunku fify.  jest sporo osob grajacych od poczatku na tej grze mowie ogolnie o roznych czesciach "iss" ktorzy maja takie zdanie i odczucia.
[right][snapback]30962[/snapback][/right]

Ja wychowałem się na ISS Pro Evolution na psx i wcale nie uważam, że cała seria poszła pod fife. Te dwie gry mimo, że traktują o piłce nożnej są zupełnie ròżne od siebie. Fifa jest gierką arcadową a każda kolejna część nie ròżni się od poprzedniej wersji niczym opròcz grafiką zobacz sobie czym się rożni fifa 2003, 2004, 2005 i Uefa Champions League 2005. Tylko grafą. Bramki w fifie są beznadziejne, strzały z głowki tak mocne jakby ktoś strzelał nogą, bieda pod względem taktyk, rzuty wolne są śmiechu warte i te strzały z przewrotki i nożyc wychodzą zawsze.
PES to zupełnie inna bajka. Ta seria dąży do jak najbardziej realnego odwzorowania prawdziej piłki. Każda kolejna część wprowadza coś nowego coś co przybliża ją do rzeczywistości. Masa opcji taktyczych, przywileje korzyści (ktòre fifa zerżneła), faule w walce o gòrną piłke, faule bramkarzy w polu karnym, w PES 3 zagrania ręką, gol z przewrotki graniczy z cudem, wykupianie licencji, ktòrych w poprzednich częściach nie było, w PES 5 ma być boisko ośnieżone i dodane nowe zwody. PES się rozwija a fifa stoi w miejscu i ździera kase z naiwniakòw!!!
Ale najważniejszym pluse PES jest niesamowita grywalność biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
o ktòrej fifa może pomarzyć.

PS. CHWAŁA, ŻE PES UKAZAŁ SI
Cinek
zgadzam sie PES to ekstra gra ale wersja PES4 zblizyla nas do fify a nie do rzeczywistosci.ale jesli sie komus podoba to oki..o to wlasnie tu chodzi smile.gif mnie niestety ta gra nie wciagnela...dodam ze to pierwsza czesc "ISS" ktora na mnie tak podzialala. PS nienapisalem ze cala seria poszla pod fife tongue.gif
kosa
moim skromnym zdaniem: mylisz się
Capitan Tsubasa
Ja bym dodal jeszcze do wypowiedzie Tedi'ego ze fifa sklada sie z poukladanych jak klocki animacja wszystko wyglada ZAWSZE tak samo. Kolejna akcja niczym sie nie rozni sie od poprzedniej. I jeszcze jedno fifa niby z koljnej czesci na nastepna stara sie dopiescic strone graficzna a mi i tak podoba sie o niebo grafa w PESie w fifa glowa zlewa sie z fryzura i wychodzi rozmazana tekstura ktora wyglada poprostu obrzydliwie.

PS. fifa specjalnie pisalem z malej litery i mala czcionka smile.gif
siano
panowie, to nie temat o ocenianu pesa, tylko o taktykach, prosze wiec o trzymanie sie tego
Cinek
Siano masz racje.Ponioslo mnie wink.gif
Guma
Ciekawe przyda się...na szczęście sam to stosuje, bo bez zmiany taktyk w trakcie spotkania gra sie o wiele gorzej.
Szczota85
Świetny tekst biggrin.gif dzieki niemu troche sie podszkole hehe tongue.gif trening czyni mistrza czy cos takiego hehe smile.gif
DeL!
QUOTE(Szczota85 @ Nov 8 2005, 12:25:42)
Świetny tekst biggrin.gif dzieki niemu troche sie podszkole hehe tongue.gif trening czyni mistrza czy cos takiego hehe smile.gif
[right][snapback]42617[/snapback][/right]

Powodzenia i do zobaczenia na murawie tongue.gif
BoBaN
Ineresuje mnie jedna rzecz Del, Czy ten temat będzie zaktualizowany specjalnie dla PES5? Bardzo zaciekawiły mnie te taktyki:) Pozdro!!
BoBaN
Widze ze chyba temat zamarł, wiec myślałem ze zapoda ktoś taktyke opartą na PES5...
Będzie to możliwe ????

PS. Sorry ze post pod postem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.