Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienia taktyki / Wystawianie się zawodników
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
raducho
Witam forumowiczów.
Gram na poziomie Top Player. Mam problem z moimi napastnikami. Stoją w miejscu. Kiedy jestem przy piłce pomocnikiem cała trójka napastników stoi przy obrońcach przeciwnej drużyny. Wszyscy stoją i patrzą się w stronę piłki ale żaden nie wykona ruchu. Kiedyś jak grałem w fife to można było sobie wystawiać zawodników jeden klawisz i już gostek biegnie do przodu podanie i akcja się kręci. Jestem załamany tym ,że atakując bramkę przeciwnika muszę zawsze zatrzymywać akcje czekać aż więcej pomocników przejdzie do przodu i wtedy dopiero konstruować jakiś atak. Ustawiłem sobie taktykę ,że zawodnicy będą atakować kontrą. Nic nie dało stoją jak wryci . Czasami zdarza się że nawet się cofają do zawodnika z piłką zamiast ruszyć do przodu i spróbować zerwać się obrońcy. Pytanie1: Jak ustawić taktykę, formacje czy co tam jeszcze można żeby łaskawie panowie atakujący wystawiali się?
Druga sprawa. Coś chyba nie tak z prędkością zawodników. Od kiedy włączyłem Top Player żaden z moich zawodników NIGDY jeszcze nie wyprzedził przeciwnika. Odebranie piłki biegnącemu obok zawodnikowi jest niewykonalne. Pytanie2: Czy tak ma być? Pytanie3: Jak wygrać pojedynek główkowy? Pytanie4: Udaje się wam podawać do zawodników do których chcecie? Mi nie zawsze jak jest dwóch niedaleko siebie piłka zawsze wędruje do nie tego co chciałem. Pytanie5: jak puścić piłkę na dobieg ale tak żeby nie prosto pod nogi przeciwnika? Zawsze zamiast podać delikatnie obok przeciwnika piłkę ląduje prosto przy jego nogach. Proszę o wskazówki.
N1KL
CYTAT(raducho @ Jun 20 2010, 15:46) *
Witam forumowiczów.
Gram na poziomie Top Player. Mam problem z moimi napastnikami. Stoją w miejscu. Kiedy jestem przy piłce pomocnikiem cała trójka napastników stoi przy obrońcach przeciwnej drużyny. Wszyscy stoją i patrzą się w stronę piłki ale żaden nie wykona ruchu. Kiedyś jak grałem w fife to można było sobie wystawiać zawodników jeden klawisz i już gostek biegnie do przodu podanie i akcja się kręci. Jestem załamany tym ,że atakując bramkę przeciwnika muszę zawsze zatrzymywać akcje czekać aż więcej pomocników przejdzie do przodu i wtedy dopiero konstruować jakiś atak. Ustawiłem sobie taktykę ,że zawodnicy będą atakować kontrą. Nic nie dało stoją jak wryci . Czasami zdarza się że nawet się cofają do zawodnika z piłką zamiast ruszyć do przodu i spróbować zerwać się obrońcy. Pytanie1: Jak ustawić taktykę, formacje czy co tam jeszcze można żeby łaskawie panowie atakujący wystawiali się?
Druga sprawa. Coś chyba nie tak z prędkością zawodników. Od kiedy włączyłem Top Player żaden z moich zawodników NIGDY jeszcze nie wyprzedził przeciwnika. Odebranie piłki biegnącemu obok zawodnikowi jest niewykonalne. Pytanie2: Czy tak ma być? Pytanie3: Jak wygrać pojedynek główkowy? Pytanie4: Udaje się wam podawać do zawodników do których chcecie? Mi nie zawsze jak jest dwóch niedaleko siebie piłka zawsze wędruje do nie tego co chciałem. Pytanie5: jak puścić piłkę na dobieg ale tak żeby nie prosto pod nogi przeciwnika? Zawsze zamiast podać delikatnie obok przeciwnika piłkę ląduje prosto przy jego nogach. Proszę o wskazówki.

Odpowiedz jest prosta przejdź na łatwiejszy poziom
RedEvil
Według mnie zależy kim grasz, zależy od zawodnika-gracza. Zainstalowałem pesedit patcha + world cup i tam grając w Mistrzostwa Świata Hiszpanią która miała ustawione 4-3-2-1, tak jak naprawdę przegrywałem ze Szwajcarią 0-1, dopiero po ręcznej modyfikacji tej taktyki dobiłem ledwo 2-1 i od tej pory nią gram. Bardzo dobrze się sprawdza grając w ML Lechem Poznań, ale niestety K.Chrapek sobie nie radzi w ogóle- w końcu to nie Villa. Napisałem ten przykład, bo uważam że to zalezy od taktyki, ostatnio pograłem ciut w pes9 tam jeszcze inaczej taktyka działała, kwestia czasu i ustawień w pes10, ja myśle że znalazłem najlepszą- to ta co ma Hiszpania w tym patchu + malutka korekta bo nie lubię grać z 1 FC(napastnikiem) to lewego pomocnika daje jako SS-troszeczkę do środka ustawiony i mentalność FC jak i SS Attacking i prawego pomocnika Attacking, więc grając jak na razie 4 mecze w ML (przeciwko Ajaxowi 3-1) poszło bez problemów i to dzięki szybkiemu rozgrywaniu akcji jak i kontr które są zabójcze. Jak zawodnicy w napadzie domyślnie mieli w taktyce ustawione Balanced to kontr raczej takowych nie było, bardziej prawie cały napad się cofał głęboko, więc korekta była wymuszona i podziałało. żeby nie było zawsze gram na Top Player czy to była wersja pess6 czy ISS2 itp.

Jedynie w fifie się nie mogę przełamać bo tam takich akcji nie potrafie konstruować jak w pesie....Dlatego nie gram. xD I dla mnie się liczy taktyka- coś ala Football Manager, a w fifie nie ma takowych edycji taktyk.

1. Myślę że częściowo odpowiedziałem, Mentalność ustawia się w Formacji/player index. Jeśli zainsteresowany(o ile nie posiadasz tego patcha) mogę jakoś spisać moja taktykę zmienioną dla sprawdzenia.
2. nie mam problemów z zawodnikami kompa, oczywiście nie zawsze wygram pojedynki ale zazwyczaj max 2 bramki na mecz stracę- zależy jaka mam przewagę nad kompem albo czy komp ma lepszy zespół niż ja.
Ciężko ogólnie powiedzieć ale czasem jeśli potrzebna pomoc zwołam przyciskiem/klawiszem strzału pomoc-komp pomaga pressing drugim zawodnikiem, a pressing oczywiście jest robiony podaniem i plus R1-bieg co czasem złapie za koszulkę i przytrzymać może. Ale często pozwalam komputerowi się obrócić i wtedy naciskam podanie by piłkę zabrać, grając przeciwko Villi itp jakimś Tanevskim/Bosackim którzy mają ok 70 speeda to już horror, więc lepiej wolę poczekać i nie pchać się jemu tak. czasem wciskając strzał komputerowi każe atakować zawodnika a sam cofam się lub asekuruje z daleka...
3. hm klawiszem R2 można się przepychać/ustawiać, no i patrzeć na radar i mi to pomaga w ustawieniu się np przy wykopie piłki przez bramkarza. Na polu karnym zależy od dośrodkowania i ustawienia zawodników, ale to można korygować na kilka sposobów. 2x wrzutka=dobieg 3xwrzutka=dośrodkowanie po ziemi. Można też dodać góra lub dół co oznacza dalszy słupek lub na krótki(bliższy) słupek. ale przy rzucie rożnym/wolnym góra i dół już inaczej "działa" .
4. Mi czasem poda do tego co jest na spalonym a miałem zamiar podać temu co jest przy nim, myślę że to zależy od kierunku w którym się wciśnie i może się wydawać że dobry lol. Też zależy od siły przytrzymania podania.
5. Z tym jest w tej edycji najgorzej:/ Mi raz na jakiś czas wyjdzie, czasem w całym meczu bezbłędnie czasem mam problemy. Wydaje mi się że to wygląda podobnie jak strzelanie karnego, zależy od siły i jak długo trzyma się kierunek( w pes9 tak nie było zawsze automatycznie Napastnik dostawał pod nogi piłkę) no i od samego zawodnika-jego statystyk. Bo grając Hiszpania j.w wychodziło dużo takich podań prostopadłych a teraz w ML Lechem już są problemy i bramkarz zdąży złapać bo piłka ląduje aż na polu karnym przeciwnika.

Jeszcze jedno przy kontrach dobrą opcją jest granie L1(zmiana zawodnika)+ podanie wtedy zawodnik leci do przodu ale ja jemu nie odgrywam, a zawsze 1 więcej jest automatycznie- takie zapraszanie do ofensywy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.