Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak tworzyc nowe pilki w nowej technice Ball Rev
board.issonline.pl > Edit Mode: Pro Evolution Soccer 6 > Problemy z edycją
Stron: 1, 2
walczu
Na początek trzeba mieć następujące narzędzia:

- 3d piłki w formacie .o [ściągnij]
- Tekstura piłki w formacie .bmp [ściągnij]
- Tektura z ”numerkami” piłki w formacie .bmp [ściągnij]
- Edytor graficzny (ja używam Adobe Photoshop CS 8.0) [szukaj]
- Program otwierający pliki .o – OEdit [szukaj]
- Program - Graphic Studio v. 04 11 11 [szukaj]

1. Na początek otwieramy OEdit’a. Klikamy file, następnie open i wczytujmy plik o nazwie model.o.
2. Klikamy ”texture/manager textures”, następnie ”load” i wczytujemy teksture z numerkami. Zatwierdzamy klikając ”ok”.
3. Teraz klikamy na piłkę z numerami i naciskamy ctrl+f. Pojawi nam się na całym ekranie piłka z numerami. Możemy ją obracać trzymając naciśnięty lewy klawisz myszy i przeciągając ją. Możemy też przybliżyć lub oddalić piłkę trzymając wciśnięty prawy klawisz myszy i przeciągając ją.

4. Teraz wybieramy sobie numer łaty, od ktòrej zaczniemy edycje piłki. Ja zacznę np. od łaty numer 24.

5. Otwieramy teksturę z numerami za pomocą edytora graficznego i znajdujemy na niej łatę numer 24.

6. Edytujemy daną łatę rysując lub kopiując ze zdjęcia oryginalną łatę piłki. Zapisujemy jako .bmp i sprawdzamy jak wyszło w OEdicie wykonując punkt 2 tutortialu.

7. To samo powtarzamy dopòki nie ”zamalujemy” wszystkich łat.
8. Na koniec nakładamy na piłkę texture piłki i zmieniamy z ”normal” na ”multiply”

9. Teraz usuwamy pierwszą warstwę w menu ”layers”, a pozostałe warstwy łączymy od gòry (ctrl+e w phostoshopie).

10. Teraz jeszcze raz oglądamy naszą piłkę i sprawdzamy, czy nie zawiera błędòw.

11. Teraz już pozostaje tylko wgrać piłkę do gry. W tym celu zapisujemy piłkę jako bmp w kolorach indenowych (imane/mode/indexed collor).
12. Otwieramy za pomocą Graphic Studio plik z katalogu pes4/dat o nazwie 0-text.afs.
13. Znajdujemy plik o nazwie ”ballxxtex.bin” przy czm xx odpowiada za numer piłki ktòrą chcemy podmienić.
14. Teraz wczytujemy na środek nasz ”wyròb”
15. Zmieniamy opacity na 100% (set opague - czy jak to tam sie pisze ;P).
16. Przeciągamy naszą piłkę na dòł za podmienianą piłkę.

17. Zamykamy GS
18. Cieszymy się nową piłką w grze

UWAGA!!!
Aby piłka poprawnie działała musi być poprawnie zainstalowany Ball Revolution 2005 for PES4
kemocik
P@vlo$: Jeśli chodzi o bmp i jpegi to dobrze by bylo wrzucic http://www.imageshack.us/ aby podwyzszyc wygode uzytkowania ;P
walczu
Następnym razem tak będę robił, bo widze że ten nasz lh sie nie sprawdza :/
rogertw
a by mogl ktos zrobic nastepujace pilki :

- adidas roterio (ta w BAll revo jest troche zbyt ciemna i ma zbyt duzo efektwo swietlnych wink.gif

- puma cellerator zero czy jakos tak (nasza reprezentaca ma takie)

- UMBRO micro fibre (chelsea takie posiad)
T-Mac
fotki zapodaj to moze ktos zrobi biggrin.gif
walczu
Daj mi dobre fotki, najlepiej z kilku stron piłki to Ci zrobie. Roteiro nie potrzebuje.
wojtekk68
sad.gif skąd mam wziąć program o edit ????????????
wojtekk68
kurde mam problem bo niemogo zrobić punktu2 :[ jakoś nie widze tej piłki> Prosze o pomoć a tak przy okazji to program znalazłem biggrin.gif biggrin.gif
rogertw
UMBRO MICRO FIBRE

PUMA CELLERATOR

ROTEIRO

nie mam fotki Roteiro

---------------------------------------------------------------------------

wicej fotek nie mam sad.gif
walczu
Ktos na roteiro narzekal, ze za ciemna to troche rozjasnilem:D. O to co mi wyszło. Jak ktos zainteresowany to dam pilke na serwer.

kucharz
jest dobra P@vlo$ mozesz zapodac linka laugh.gif POZDRO
walczu
Pozwoliłem sobie jeszcze zrobić piłke z mundialu 2002 - adidas fevernov'e, ponieważ do ballrevo wyszła mi słaba. Oto screen. Wkròtce zamieszcze pliki potrzebne do wgrania jej. Zamieszcze też pliczki nowej rozjaśnionej Roteiro.
A co do pilki pumy to Ariel wlasnie tak owa robi, a pilke umbro napewno odemnie lub Ariela w niedługim czasie dostaniesz wink.gif

Acha! Postanowiłem sobie, że przykleje ten temat i będziecie mogli w nim pokazywac wasze piłki, oraz dawać zdjęcia piłek ktòre chcecie by ktoś zrobił.

------------------------------------------------------------------------------------
Tu macie screen pilki pumy od Ariela:

Do pobrania na SA!
Raffels
NIKE

PUMA TORCEIRA

Kolejna PUMA

Przynajmniej jedna PUMA z powyższych by się przydała

Nie pisz tyle wiadomosci pod rzad! Masz przeciez przyscisk edytuj i niego urzywaj! - dop - P@vlo$
walczu
Narazie mam dla was screena piłki z mistrzostw świata w 1970 - Adidas Telstar. Teraz pracuje nad tą żòłtą nike.

Screen z oedita nałożony na trawe, dlatego nie ma odblasku słońca tongue.gif
Raffels
UMBRO Copa

Brine Equinox

Adidas Pelias x-treme

kucharz
P@vlo$ piłki są świetne laugh.gif Prosze podaj linka :wink: pozdro
kucharz
ale ja w gorącej wodzie kompany laugh.gif heheh pozdro dla Ciebie P@vlo$
kemot
Kucharz pierwsze ostrzezenie, drugie ban...
walczu
Tu masz screena nike geo merlin brazil, jednak tak jak wyżej z oedita smile.gif

Następną piłką będzie ten Palias xtream czy jakiś tam ;], ale to dopiero w niedzielo bo jutro na sylwka wychodze, no może jeszcze zdąże jedną piłke pokazać, ale nic nie obiecuje. Obiecać mogę, że wszystkie piłki pojawią się w BallRev upade ok 20 w niedzielę u nas na issonline oraz chyba na SoccerAccess.
saper
tu ejst program oedit ale sciagnijce najnowszy bo w starszych niema zakładki manager textures !!!
saper
Cytat
tu ejst program oedit ale sciagnijce najnowszy bo w starszych niema zakładki manager textures !!!

zapomniałem dac linku biggrin.gif http://oedit.nd4spdworld.com/site/index.ph...edit-0.2.38.zip
saper
ej czemu ja tu niemam numerkòw tylko same fioletowe i niewidac numerkòw pomocy a manager to ma ale zadnych numerkòw niewidze ! ! !
T-Mac
edytuj posty bo bede usowal
walczu
W każdym oedicie da sie wczytac texture, tylko w starszych było to troszke inaczej.

------------------------------------------------------------------------------------

Adidas Roteiro Orange with snow on it biggrin.gif
(Adidas Roteiro Pomarańczowa ze śniegiem na niej)

Pilka do gry na stadionie śnieżnym w nowym patchu wolfa. Traktować raczej jako ciekawostkę, bo jej nie wydam 8)

Osobiście sie nie natknąłem na zaśnieżony stadion od wolfa, ale słyszałem taką plotkę, a piłke zrobiłem sobie bo sam se zrobiłem murawe zaśnieżoną biggrin.gif

To tez taka ciekawostka:
rogertw
[quote]Originally posted by FCH

Download Munich Olympiastadium with Snow on Day Rain

Mirror  

I
walczu
O dzieki
Vadim
W poprawce Wolf 3 czyli wolf 3.25 jest własnie ten stadion Bayernu NIE śniezny .wszystko fajne tylko szkoda ze nie ma siatek biało czerownych

P.S Kurde a co do siatek to zrombali troche te siatki na San Siro i na Nou Camp :roll:
walczu
Taka mała niespodzianka na dzisiejszy wieczor. Odwiedzajcie nas czesto bo dzisiaj sie to ukaze:

Autorami pilek są:

GWiDON
P@vlo$
DART WAGNER
Szeryf
Dwa linki ze zdjęciami kozackich piłeczek

http://www.soccerevolution.com/showlist.ph...egory&sv1=balls

http://www.soccercorner.com/category_s/5.htm

Do dzieła piłkarze!
_kamil_
a nie mozna bylo tych nowych pilek wpakowac do .bina?
alex10
czesc mam problem

niechce mi sie otworzyc ta pilki z numerkami w tym programnie co robic???
walczu
Cytat
a nie mozna bylo tych nowych pilek wpakowac do .bina?

Dla ciebie by była może i łatwiejsza instalka, ale moim zdanie zdecydowanie latwiej jest poprostu "przesunąć" bmp w gs.
_kamil_
z poczatku mialem maly problem, bo pilki po wrzuceniu byly niewidzialne. a dlatego ze zapomnialem ustawic opacity na 100% smile.gif .
no i moglibyscie napisac dla mniej zaawansowanych, ze zeby to ustawic wystarzczy kliknac "set colors opaque", a nie bawic sie dla kazdego koloru. pewnie gdybym swego czasu nie majstrowal przy bootpackach to bym sie troche na meczyl
Grom99
Mam pytanko jak sie edytuje ta late bo nie nie wiem jak do tego dojsc!!!!
Raffels
Normalnie
Grom99
Normalnie!!! Ale mi pomogles jeszcze raz dzieki!!! Czy nie mozna atego opisac bo na tym stoje i nie wiem co dalej!!!!
Raffels
TO napisz DOKŁADNIEJ o co ci chodzi!!
Grom99
Chodzi mi o punkt 6 jak mam skopiowac ta latke z oryginalnej pilki??? Z tym mamn najwiekszy problem!!!
Kily
A da się zmienić nazwę piłki w grze? Chodzi mi o to przed meczem przy wyborze piłki (trzeba to wykupić w PES-shop)?
maciek_ssi
dobra, super, ale nie moge sciagnac tych trzech przykladowych tekstu do oedita, interesuja mnie te trzy pliki
- 3d piłki w formacie .o
- Tekstura piłki w formacie .bmp
- Tektura z ”numerkami” piłki w formacie .bmp

jesli jest ktos dobry, to niech mi wysle na mail, z gory dziekuje
Vadim

Pavlos mògł byś taką bale stworzyc ? :wink:
walczu
Coś nam landhel padł więc textury piłek i jej model pobierzecie stąd:

-->KLIK<--
Kamilzolk
Znacie może jakieś dobre stronki z piłkami do Pesa 4
walczu
może to głupio zabrzmi, ale pełno jest na stronach o fifie.

U nas w archiwum newsòw znajdziesz.

I przedewszystkim na pespcfiles.com
saper
jak zwykle P@vlo$ ma racje :wink:
lolo
user posted image

Prosba,czy mogłby ktos zrobic taką piłeczke,sądze ze fajnie by ją było miec w grze
Albo chociaż taką starszą
user posted image

sam pròbowałem zrobic ale była troszke czerstwa
parhi9
Gdzie moge znaleźć do ściągięcia Oedit z gòry dzięki.
sebulba
czemu nie moge zrobic 2 punktu nie pojawia mi sie ta piłka z tymi numerkami na tym zielony wogle tle bo i tak go wogle nie mam :/
pancer
zrobi ktos ta pilke z finalu Ligi Mistrzow? plis http://sport.onet.pl/1668,28,galeria_media.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.