Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czemu Epsxe 1.52 A Nie 1.6.0?
board.issonline.pl > Śmieciareczka > /dev/null > Winning Eleven 2002 > Liga WE2002 online > Liga ISSONLINE
humanista
Chętnie wziąłbym udział w lidze, ale po przetestowaniu gry z kolegą okazało się, że kiedy uruchamiam ją przez epsxe w wersji 1.5.2 czasem okropnie laguje, tnie się tak, że nie da się grać, a mamy całkiem porządne łącza (1 Mbit/s i 512 kbit/s). Używam kaillerasrv, więc nie jest to wina jakiegoś przeciążęnia zewnętrznego serwera. Przetestowałem więc nowszą wersję epsxe, czyli wspomniane w temacie 1.6.0. Dołożyłem do tego CyberPad 1.4 i Pete's D3D Driver 1.76. W tej konfiguracji gra chodzi o niebo lepiej. Czemu do gry w lidze używacie starszych wersji?
BartekRym
Nie uważasz, że koniecznośc zmiany tych wszystkich dupereli byłaby dla szerokiego grona graczy w WE2002 trochę irytująca?

humanista
Nie wiem, mi zajęło 10 minut ściągnięcie wszystkiego i skonfigurowanie. Jakbym złożył z tego archiwum i plik modyfikujący rejestr to komuś kto by to ściągnął odpalenie gry nie zajęloby nawet minuty.

Sugerujesz że lepiej używać gorszego rozwiązania, bo wszyscy tak robią? W takim razie ciekawe po co autor plugina służącego do gry po sieci wypuszcza nowe wersje...
lazy_bum
QUOTE(humanista @ Sep 30 2006, 23:05:46) [snapback]91208[/snapback]

Chętnie wziąłbym udział w lidze, ale po przetestowaniu gry z kolegą okazało się, że kiedy uruchamiam ją przez epsxe w wersji 1.5.2 czasem okropnie laguje, tnie się tak, że nie da się grać, a mamy całkiem porządne łącza (1 Mbit/s i 512 kbit/s). Używam kaillerasrv, więc nie jest to wina jakiegoś przeciążęnia zewnętrznego serwera. Przetestowałem więc nowszą wersję epsxe, czyli wspomniane w temacie 1.6.0. Dołożyłem do tego CyberPad 1.4 i Pete's D3D Driver 1.76. W tej konfiguracji gra chodzi o niebo lepiej. Czemu do gry w lidze używacie starszych wersji?

Wersja 1.6.0 jest zabugowana i, niestety, gorsza niż jej poprzedniczka.
A lagi... czyżby PJPKAK*? (-;

* PJPKAK -- Problem Jest Pomiędzy Klawiaturą A Krzesłem
humanista
Ale fachowe wyjaśnienie. Pewnie trzeba sporo umieć żeby móc wyjaśniać rzeczy tak klarownie. Mógłbyś wyjaśnić jakie to bugi ma wersja epsxe 1.6.0 i czemu jest gorsza od poprzedniczki?

Użyłem obu instalek dostępnych w tym dziale powyżej, użyłem również własnej konfiguracji i czasem chodzi dobrze, czasem nie, zależy od nie wiadomo czego. Natomiast "zabugowana" i "gorsza" wersja epsxe nie ma żadnych problemów, choć to może nie być wina samego emulatora, ale np plugina do gry sieciowej, który również jest w innej wersji, bądź plugina do grafiki, który także zaktualizowałem.
lazy_bum
Ostatnia wersja tak Kaillery jak i ePSXe wyszła baaaaaaardzo dawno temu. Jeżeli dobrze pamiętam to wersja 1.6.0 była wypuszczana na szybko i 'bylejak' aby ją tylko wypuścić. Zapewnie jest to związane z tajemniczym zniknięciem dalszego rozwoju emulatora, a za to nie jest tajemnicą, że Sony zaciekle zwalczało tą formę rozrywki (iirc to np. producenta Bleem! po prostu wykupili).
Ze swojej strony powiem tyle, że wersja 1.5.2 jest dużo lepsza dla mnie, bo sprawia o wiele mniej problemów niż 1.6.0. Albo jeszcze inaczej: Wiele problemów znikło wraz z downgrade'em do niższej wersji.

Pytanie zasadnicze: Dlaczego cała liga i ranking gra bez problemów na 'tym złym, starym', a akurat tobie nie działa?

Jeszcze dam przykład z życia, co by urealnić tą moją wymyśloną na poczekaniu bajkę (-;
Linux, ePSXe 1.6.0, plugin do obslugi pada za cholere nie chce skonfigurować dwóch padów. Zawsze działa tylko jeden. Co więcej, sam autor pluginu (swoją drogą bardzo miły człowiek) twierdzi, że jego plugin owszem _ma_ obsługię dwóch padów, ale ona nie działa. Rozwiązanie problemu okazało się banalne, downgrade do wersji 1.5.2 i "włala", dwa pady działają bez problemu. Autor był conajmniej zaskoczony, jak mu o tym napisałem. (-:
humanista
Nadal żadnych konkretów nie podajesz... jakie problemy znikły, jakie były?

Nie dopuszczasz do siebie myśli, że może to Ty skonfigurowałeś źle wersję 1.6.0, a nie ja 1.5.2? Ja nie piszę, że 1.5.2 nie działa, tylko że się tnie i w moim odczuciu nie da się grać. Może to co dla mnie tnie się tak że nie da się grać dla Ciebie chodzi bez problemu i stąd to nieporozumienie?

Ja piszę wyraźnie co mi nie pasuje w 1.5.2, a Ty piszesz że Tobie w 1.6.0 nie pasuje to że jest "zabugowana", "gorsza" i "są z nią problemy"...

No i nie należy zapominać że z pewnością mamy różne karty graficzne, różnie skonfigurowane systemy, więc przyczyna tego, że mi gorzej chodzi starsza konfiguracja od nowszej może wynikać nie tylko z tego, że używam epsxe 1.6.0, ale również z tego, że używam nowszej wersji sterowników Pete'a obsługujących grafikę właśnie. Nie wiem tego, próbuję się dowiedzieć, a Ty zdecydowanie nie pomagasz.
whan
wgraj tego cyberpada 1.4 do wersji 1.5.2 ustaw wszystkie najnowsze wersje pluginow i zobaczysz ze nie ma różnicy. A jeśli ci coś tnie to tylko kwestia pingów. wink.gif chyba ze twój komp to stumegahercowy złom.

PS
Weź sciągnij skonfigurowaną już instalkę z downloadu
humanista
Próbowałem już instalek, obu, pisałem już o tym...

Gram z tym samym człowiekiem, pingi poniżej 50, więc to nie to.

Mój komputer jest wystarczająco mocny, żeby uciągnąć PES 5, więc z we2002 też sobie powinien poradzić. I sobie radzi, co udowadnia to, jak działa z nowszą konfiguracją.

Być może faktycznie nie będzie różnicy jeśli ustawię epsxe 1.5.2 z najnowszym cyberpadem i pluginem graficznym. Jednak cyberpad jest zdaje się niekompatybilny ze starszymi wersjami, więc raczej nic z tego, w lidze sobie nie pogram z wersją 1.4.
lazy_bum
QUOTE(humanista @ Oct 1 2006, 01:36:41) [snapback]91234[/snapback]

Nadal żadnych konkretów nie podajesz... jakie problemy znikły, jakie były?

Nie dopuszczasz do siebie myśli, że może to Ty skonfigurowałeś źle wersję 1.6.0, a nie ja 1.5.2? Ja nie piszę, że 1.5.2 nie działa, tylko że się tnie i w moim odczuciu nie da się grać. Może to co dla mnie tnie się tak że nie da się grać dla Ciebie chodzi bez problemu i stąd to nieporozumienie?

A w moim i nie tylko odczuciu, nowsza wersja jest, niestety gorsza. Powody zabugowania masz powyżej, była to wersja robiona na szybko przed tajemniczym 'zniknięciem' dalszego rozwoju emulatora. Niestety konkretów nie podam w ogóle i mam ku temu dwa główne powody:
1) Nie pamiętam co dokładnie sprawiało problemy, bo było to dawno temu. W czasach kiedy królowały komputery niewiele szybsze niż 600-800 mhz, a ja grywałem w gry. (-;
2) Większość problemów 'magicznie' znikła po zastosowaniu starszej wersji emulatora. Skoro to rozwiązało problem, nigdy nie wracałem do dłubania w wersji nowszej, bo i po co?

QUOTE(humanista @ Oct 1 2006, 01:36:41) [snapback]91234[/snapback]

Ja piszę wyraźnie co mi nie pasuje w 1.5.2, a Ty piszesz że Tobie w 1.6.0 nie pasuje to że jest "zabugowana", "gorsza" i "są z nią problemy"...

No i nie należy zapominać że z pewnością mamy różne karty graficzne, różnie skonfigurowane systemy, więc przyczyna tego, że mi gorzej chodzi starsza konfiguracja od nowszej może wynikać nie tylko z tego, że używam epsxe 1.6.0, ale również z tego, że używam nowszej wersji sterowników Pete'a obsługujących grafikę właśnie. Nie wiem tego, próbuję się dowiedzieć, a Ty zdecydowanie nie pomagasz.

Raz już zadałem pytanie odnośnie tego, że wszystkim w lidze/rankingu działa wersja starsza, a tobie nie. Dlatego też zasugerowałem 'gdzie' może leżeć problem (oczywiście trzeba na to patrzeć ;-) )
humanista
Ty masz zdaje się problem z rozumieniem tekstu pisanego. Pisałem już, że to co dla mnie nie działa, dla Ciebie może działać, choć wygląda tak samo. W końcu to kwestia podejścia. Być może ja wymagam od gry większej płynności niż Ty. epsxe 1.6.0 daje mi lepszą płynność niż wersja 1.5.2, która mnie co prawda nie do końca satysfakcjonuje, ale da się grać.

Piszesz ciągle o jakichś problemach, które były, które zniknęły... nie pamiętasz jakie były, a pamiętasz że zniknęły? Może w takim razie spróbuj konfiguracji którą opisałem i wyjdzie Ci jednak na to, że chodzi lepiej od 1.5.2, a problemów już nie ma? Jeśli chcesz to mogę nawet wrzucić odpowiednie pliki na rapida, żebyś to sprawdził, może Cię mile zaskoczy, że gra może tak płynnie chodzić? A jeśli nie to zrewanżujesz się tym samym i wyślesz mi swoją konfigurację? Czy może jednak wolisz pisać o problemach, o których nie pamiętasz?
lazy_bum
Przepraszam bardzo, że nie pamiętam z czym miałem problem dwa czy trzy lata temu... Naprawdę, normalnie to najważniejsze i najbardziej priorytetowe w moim życiu jest pamiętanie 'co nie działało/było nie tak z wersją 1.6.0'....

Za to przy okazji wpadłem na podobną dyskusję EPSXe 1.5.2 vs. 1.6.0?, a jak można przeczytać tutaj powód zgubienia kodu jest dość naciągany. Zacytuję nawet kawałek, który może rozjaśni twoje "koniecznie podaj przykłady": Most of the solutions are littered with posts that read "USE 1.5.2!!" like a booming voice from above. It's everywhere.. W wątku przewija się też motyw powolnego działania 1.6.0 na starszych maszynach.

PS. jeden przykład, dość wyraźny podałem, przeczytaj jeszcze raz, może zobaczysz. (-;
humanista
Chwilę po tym jak napisałem o tym że mam mocny komp piszesz mi o tym że epsxe 1.6.0 działa gorzej na słabszych maszynach...

Zrozum, że mi nie zależy na tym żeby udowodnić że epsxe 1.6.0 jest lepsze. Chcę żeby mi działała wersja używana przez ligę tak, jak mi teraz działą wersja 1.6.0 albo i lepiej. Więc jeśłi nie potrafisz mi pomóc to proszę nie odzywaj się. Jest oczywiście wolność słowa i możesz robić co chcesz, mogę Cię tylko prosić, bo założyłem ten temat nie po to żeby kłócić się o pierdoły z cżłowiekiem który ma jakiś uraz do programu komputerowego.
whan
nie działa ci na 1.5.2 to sobie używaj 1.6.0 i po kłopocie. Innym chodzi dobrze na starej wersji więc nie widze powodu dlaczego mielibyśmy coś w tej kwestii zmieniać.
humanista
Pisałem już o tym, że wersja programu którego używam wraz z wersjami pluginów nie jest kompatyblina z tymi ligowymi. Czy ja piszę jakoś niewyraźnie czy jak?
whan
dokładnie = masz pecha, widocznie nie dane ci jest pograć w we2002.
humanista
Jest mi dane, tylko nie z Wami i w gruncie rzeczy po takiej dyskusji jakoś mniej mi szkoda.
siano
Jeju, co za bzdury....

Drogi humanisto:

* uzywamy 1.5.2, bo jest mniej zabugowana, wiec poczatkujacy maja mniej problemow, a My mniej roboty.
* jezeli masz z nia problem, wina lezy po stronie konfiguracji (najpewniej)
* nie zanosi sie na zmiane wersji, jakiej uzywamy

Trzy proste punkty, a wszystko wyjasnione.

Jesli, humanisto, chcialbys grac w lidze, musisz sie niestety dostosowac.

lazy_bum
Może więc podziel się z nami jakimiś ustawieniami? Nie szukając daleko masz poradnik jak usunąć lagi.

QUOTE(humanista @ Sep 30 2006, 23:05:46) [snapback]91208[/snapback]

Używam kaillerasrv, więc nie jest to wina jakiegoś przeciążęnia zewnętrznego serwera.

Szczerze mówiąc od początku mnie zastanawiało co to znaczy... czyli sam stawiasz server? Jeżeli do tego stawiasz go na swoim komputerze to lagów nie masz, bo 'ping' wynosi 0.
humanista
QUOTE(siano @ Oct 1 2006, 11:28:37) [snapback]91269[/snapback]

Jeju, co za bzdury....
Drogi humanisto:

* uzywamy 1.5.2, bo jest mniej zabugowana, wiec poczatkujacy maja mniej problemow, a My mniej roboty.
* jezeli masz z nia problem, wina lezy po stronie konfiguracji (najpewniej)
* nie zanosi sie na zmiane wersji, jakiej uzywamy

Trzy proste punkty, a wszystko wyjasnione.

Jesli, humanisto, chcialbys grac w lidze, musisz sie niestety dostosowac.

Jeju, co za bzdury...
Drogi siano:

* z mojego doświadczenia wynika, że dla grupy dwóch osób 1.6.0 jest mniej zabugowana i nie sprawia żadnych problemów, podczas gdy 1.5.2 sprawia, choć jak już pisałem kilka razy nie musi być to wina emulatora, bo wymieniłem również pluginy, jakie i na jakie to czytaj wyżej
* najpewniej tak, tyle to i ja umiem stwiedzić, w takim razie pytanie leży co konkretnie trzeba inaczej skonfigurować, skoro korzystałem już z obu instalek, konfiguracji bazowanej na tutorialu zamieszczonym na tej stronie i ostatecznie zupełnie własnej konfiguracji ustalonej metodą prób i błędów?
* nawet jeśli okaże się że poprawnie skonfigurowana 1.6.0 z najnowszymi pluginami chodzi lepiej niż 1.5.2? można spytać czemu?

Trzy proste punkty, a wszystko wyjaśnione.

Chciałbym grać w lidzę, chcę się dostosować, ale Wy zamiast pisać mi jak się dostosować piszecie jakieś, za przeproszeniem, pierdoły, z których nic nie wynika, a potem piszecie że wszystko jest wyjaśnione...

QUOTE(lazy_bum @ Oct 1 2006, 11:47:02) [snapback]91272[/snapback]

Może więc podziel się z nami jakimiś ustawieniami? Nie szukając daleko masz poradnik jak usunąć lagi.
Szczerze mówiąc od początku mnie zastanawiało co to znaczy... czyli sam stawiasz server? Jeżeli do tego stawiasz go na swoim komputerze to lagów nie masz, bo 'ping' wynosi 0.

Dziękuję że w końcu ktoś czyta to co piszę, to zdecydowanie pomaga w odpowiedzi. Masz rację, mój ping do serwera jest równy 0, bo serwer stoi u mnie (przyznasz, że ten sposób zapewnia najszybsze możliwe połączenie, czyli p2p), ale myślałem że jest to na tyle oczywiste, że pytanie dotyczyło pingów, jakie ma mój rywal podłączając się do mnie i o tych pisałem, że są poniżej 50.

Co do podzielenia się ustawieniami to wrzucę dziś plik na rapida ze spakowanym katalogiem epsxe i ustawienia.reg plus jakaś krótka instrukcja. Z tym że najpierw pytanie: jeśli okaże się że ta konfiguracja działa Wam lepiej niż obecna to nadal trwać będziecie przy 1.5.2? Bo jeśli tak to chyba nie ma sensu żebym się trudził.

Sytuacja wygląda tak: jestem sobie użytkownikiem internetu, chcę pograć w Waszej lidze. Wchodzę na stronę issonline.pl, znajduję tutorial krok po kroku z obrazkami. Robię wszystko jak należy, mój znajomy też, próbujemy. Gra chodzi podczas pierwszej gry średnio, ale podczas drugiej już gorzej i uznajemy że poszukamy lepszego rozwiązania. Przekopuję forum, znajduję dwie gotowe instalki. Zastanawiam się czemu nie ma ich na stronie, przecież to prostsze niż tutorial, ale co tam, ściągam i testujemy. Efekt w przypadku obu dokładnie ten sam. Siedzimy z godzinę grzebiąc w ustawieniach i nie udaje się osiągnąć czegoś, co by nas w pełni satysfakcjonowało, ale jest już nieco lepiej. Ostatecznie szukam po sieci, znajduję nowsze wersje od tych używanych przez Was pluginów i epsxe. Ściągam je, nic nie konfiguruję (poza grafiką, którą ustawiam na fast i zmieniam tylko FPS limit i rozdzielczość) i chodzi w porównaniu do poprzednich wersji cudnie.

Daję posta na forum i spotykam się z informacją że starsze wersje są lepsze tylko ja nie umiem skonfigurować jak należy. Żadnych konkretów, nic, tylko napisanie że jestem jakiś niedorobiony i że we mnie leży problem, że się nie znam, bo wszystkim chodzi tylko mi nie. Można się trochę zdenerwować, prawda?
whan
ech... a wejdz na ewro i zagraj na instalce snake'a z kimś innym.

PS
nie zmienimy na epsxe'a 1.6.0 bo i po co? każdy musiałby sciagać gre jeszcze raz.
humanista
Nie, grę nie, tylko emulator i pluginy, sam ROM przecież może zostać taki jaki był. Problem tkwi w pliku cpka.dll, który dla CyberPad 1.3 jest chyba inny niż dla CyberPad 1.4, a Wy zdaje się coś w tym pliku mieszacie, choć specyfikacji nie znam i nic pewnego w tej kwestii powiedzieć nie mogę.

Spróbuję pograć z innymi na instalce snake'a, bo faktycznie być może problem leży po stronie człowieka, z którym grałem. Jednak jeśli nawet to wciąż nie jestem przekonany czy takich ludzi jak on nie będzie więcej. Szanse na to że nie będzie są statystycznie rzecz biorąc raczej małe.

Dopisane: póki co nie mogę się połączyć z ewro, spróbuję później. Chyba jest przeciążony, bo z kilkoma innymi łączy bez problemu.
siano
QUOTE(humanista @ Oct 1 2006, 16:57:34) [snapback]91310[/snapback]

Jeju, co za bzdury...
Drogi siano:

* z mojego doświadczenia wynika, że dla grupy dwóch osób 1.6.0 jest mniej zabugowana i nie sprawia żadnych problemów, podczas gdy 1.5.2 sprawia, choć jak już pisałem kilka razy nie musi być to wina emulatora, bo wymieniłem również pluginy, jakie i na jakie to czytaj wyżej
* najpewniej tak, tyle to i ja umiem stwiedzić, w takim razie pytanie leży co konkretnie trzeba inaczej skonfigurować, skoro korzystałem już z obu instalek, konfiguracji bazowanej na tutorialu zamieszczonym na tej stronie i ostatecznie zupełnie własnej konfiguracji ustalonej metodą prób i błędów?
* nawet jeśli okaże się że poprawnie skonfigurowana 1.6.0 z najnowszymi pluginami chodzi lepiej niż 1.5.2? można spytać czemu?

Trzy proste punkty, a wszystko wyjaśnione.

Rozumiem, ze Twoje doswiadczenia z ePSXe sa znacznie bogatsze, niz nasze, to milo.

Liga/ranking jednak rozgrywane nadal beda na wersji 1.5.2, wiec pozostaje Ci jedynie znizenie sie do naszego poziomu.

ps. eWro nie zawsze jest zbyt fajne.
Sprawdz aep, czy Arcadezentrum.
Aktualna liste serwerow znajdziesz tutaj.
humanista
Napisałem, że moje doświadczenie obejmuje dwie osoby, wyraźnie to napisałem. Piszesz że moje doświadczenia są większe od Waszych. Czy to znaczy, że Wasze obejmują jedną osobę? Nie? To po co to napisałeś? Żeby być fajnym? Jesteś fajny, brawo!

Co do zniżania się do waszego poziomu, to znowu pewnie chciałeś osiągnąć jakiś określony efekt budowania własnego image, ale pomijając to, nadal nie wiem jak mam się, używając Twojej terminologii, "zniżyć", żeby mi to jako tako chodziło. Czyli kolejne zdanie zupełnie bez sensu, znowu brawo...

Co do serwerów, to mam tę listę, popróbuję w wolnym czasie i dzięki za jakąś w końcu radę pozbawioną ironii i cynizmu, zupełnie bezzasadnego z resztą.

P.S. Czemu piszesz boldem? To też jest fajne czy jak?
whan
czy ty masz jakiś problem?? zrozum IO to banda chamów i prostaków nikt ci tu nie pomoże, musisz walczyć i myśleć nad swoim problemami sam...albo szukać, szukać i jeszcze raz szukać wink.gif . Jeśli używamy wersji 1.5.2 to znaczy, że tak musi być i już! Zmian nie będzie.

PS
Siano masz złe informacje. Ewro od czasu przeniesienia z kaillery na emulinkera działa bez większych zarzutów.

PS2
Napisałem boldem bo też chce być fajny laugh.gif
humanista
Pytasz czy mam problem!? Piszę tutaj o swoim problemie od wczoraj, a Ty pytasz czy mam jakiś problem? No bez komentarza po prostu.

To o bandzie chamów i prostaków to celowa przesada z Twojej strony, ale fakt faktem że zbyt pomocni nie jesteście. Próbowałem poradzić sobie sam i mi się nie udało. Nie pytam bez uprzedniego poszukania na forum, spełniam w sumie wszystkie warunki, żeby móc oczekiwać pomocy ze strony ludzi, którzy znają odpowiedzi na moje pytania, a zamiast pomocy dostaję jakieś dyrdymały.

Co do ewro to ja ze swojej strony napiszę tylko, że mi nie działa, a wszystkie serwery które wymienił siano chodzą bez zarzutu. Ale co ja tam wiem, na pewno kłamię albo jestem w mniejszości i przez to nie mam racji.

O tym boldzie to poważnie pytam, a Ty się silisz na jakąs ironię. Ironia nie służy tylko, wbrew powszechnemu przekonaniu, do stwierdzania rzeczy oczywistych. Służy też do maskowania niewiedzy. Jak nie wiesz czemu ktoś używa bolda to używasz ironii żeby stworzyć wrażenie, że przecież wszyscy wiedzą. Niezbyt wyszukany zabieg psychologiczny, ale używany nie wiedzieć czemu strasznie często. Choć w sumie może dlatego tak często, że działa na idiotów, a tych nie brakuje.
siano

OK, wrocmy do punktu wyjscia.

Dlaczego 1.5.2, a nie 1.6.0?

W trakcie ostatnich 7 sezonow ligi ISSOnline przekonalismy sie niejednokrotnie, iz proby uzywania nowszego emulatora powoduja pewne problemy. Zazwyczaj gracze doznawali utraty synchronizacji (OOS), co uniemozliwialo dalsza gre.

Wybor ten nie jest wiec przypadkowy, to efekt kilku lat doswiadczen.

Piszesz, ze grajac z kolega miales problem.
To mogla byc wina wielu czynnikow:

* aktualna kondycja serwera (obladowanie etc)
* firewall
* zajete lacze

Zapewniam Cie, ze wina nie lezy po stronie emulatora, jako takiego.
1.5.2 nie jest gorsze w netplayu od 1.6.0.
Mysle, ze najlepiej bedzie, jesli wejdziesz np na AEP i sprobujesz tam z kims zagrac.
Jesli problemy nadal beda sie pojawialy, wpadnij na #polevo, gdzie bedziemy mogli komunikowac sie szybciej, dzieki czemu rozwiazemy Twoj problem sprawniej, chyba.

ps. Piszac o bzdurach, mialem na mysli kierunek, w jakim podazyla dyskusja, nie zas Twoje slowa.
Chyba zbyt ofensywnie odbierasz to, co psizemy wink.gif
humanista
Ofensywnie odbieram, bo fakt że dyskusja podążyła w tym kierunku to nie moja wina, więc jestem raczej rozdrażniony, bo użeram się z tym problemem od dłuższego czasu i jak w końcu proszę o pomoc to dostaję bzdury właśnie.

Nie czytałeś co pisałem - serwer postawiłem sam, używając kailerasvr, właśnie po to żeby wyeliminować inne czynniki mogące być przyczyną problemu. Firewalla nie mam ani ja, ani kolega. Również łącza mieliśmy nieobciążone, ale to już wszystko pisałem. Jaki jest sens opisywania problemu, skoro nikt tego nie czyta, a mimo to odpowiada?

Pomysł z IRC jest niezgorszy, jak znajdę chwilę to wpadnę, bo tutaj faktycznie nic nie zdziałamy chyba.
lazy_bum
QUOTE(humanista @ Oct 1 2006, 20:38:22) [snapback]91339[/snapback]

Nie czytałeś co pisałem - serwer postawiłem sam, używając kailerasvr, właśnie po to żeby wyeliminować inne czynniki mogące być przyczyną problemu. Firewalla nie mam ani ja, ani kolega. Również łącza mieliśmy nieobciążone, ale to już wszystko pisałem. Jaki jest sens opisywania problemu, skoro nikt tego nie czyta, a mimo to odpowiada?

To, że ktoś nie ma firewall'a, nie jest równoznaczne z 'wyeliminowaniem innych czynników'.
Co więcej powiedzenie o łączach tak naprawdę niewiele dało, bo nie sprecyzowałeś _co_ to za łącza. Ja swego czasu miałem łącze 4 mbit, chociaż dzielone na sieć lokalną. Co innego np. Chello Light z jednym podłączonym komputerem, a co innego Neostrada 256 dzielona na 4 kompy. (-;
halladin
hahahhahaa..... ja oczywiscie nie wiem ktory jest lepszy, umiem jedynie konfigurowac < instalki wydaja mi sie byc glupkowate dosyc >. Ale wiem, ze kolega humanista jest bardzo cierpliwy, a Whan sili się zeby dorównac błyskotliwością lazy emu:) i siankowi...buhaha...

p.s humanista ,, z checia zagram z toba na 1.6 <z ciekawosci chociazby>

ale nie wiem czy mam wierzyc humanisci ebo si ezarejestrowal 1 kwietnia...
whan
QUOTE(halladin @ Oct 4 2006, 18:47:07) [snapback]91646[/snapback]
hahahhahaa..... ja oczywiscie nie wiem ktory jest lepszy, umiem jedynie konfigurowac < instalki wydaja mi sie byc glupkowate dosyc >. Ale wiem, ze kolega humanista jest bardzo cierpliwy, a Whan sili się zeby dorównac błyskotliwością lazy emu:) i siankowi...buhaha...

p.s humanista ,, z checia zagram z toba na 1.6 <z ciekawosci chociazby>

ale nie wiem czy mam wierzyc humanisci ebo si ezarejestrowal 1 kwietnia...

stul dziób idioto i nie zaczynaj jeśli nikt cie nie prosił żebyś się wypowiadał... zwłaszcza na mój temat (kolejny raz szukasz ze mną zaczepki). Jak masz jakieś problemy emocjonalne to istnieją ludzie którzy mogą ci pomóc... Zresztą nie od dziś da sie zauważyć że prezentujesz poziom dwulicowego gbura, który z uwagi na swoje jakieś tam sukcesy, uważa się za kogoś wyższego i mądrzejszego od innych a tak na prawde tylko zawracasz dupę innym wink.gif

halladin
podrzędny reakcjonistyczny małostkowy słabiaczku.
Bakel
QUOTE(lazy_bum @ Oct 3 2006, 20:27:54) [snapback]91556[/snapback]

To, że ktoś nie ma firewall'a, nie jest równoznaczne z 'wyeliminowaniem innych czynników'.
Co więcej powiedzenie o łączach tak naprawdę niewiele dało, bo nie sprecyzowałeś _co_ to za łącza. Ja swego czasu miałem łącze 4 mbit, chociaż dzielone na sieć lokalną. Co innego np. Chello Light z jednym podłączonym komputerem, a co innego Neostrada 256 dzielona na 4 kompy. (-;

bum_bum, przecież kolega napisał, iż problem występuje na 1.5.2, a praktycznie znika przy użyciu 1.6, dlatego kwestia jakości połączenia jest raczej sprawą drugoplanową.
Powiem szczerze, że ostatnio też miałem problemy z płynnością działania WE2002. Gra nawet w singlu chodziła mi w 45-50FPSach, podczas gdy powinna pomykać w 60. Pomogło dopiero ustawienie rozdzielczości na 640x480 i wyłączenie prawie wszystkich wspomagających efektów graficznych. Jest to o tyle dziwne, że na moim sprzęcie spokojnie mogę grać w PES5 w 60fpsach (Athlon1600+, R9550@R9600Pro 512MB DDRAM). W chwli obecnej gra śmiga w 60 klatkach.
Nie próbowałem jeszcze Twojej konfiguracji, ale jeżeli tylko jesteś zainteresowany to możemy stestować.
lazy_bum
Właśnie niekoniecznie, bo nowsza wersja pluginu do sieci może lepiej (i/lub gorzej) wykorzystywać 'bandwicz'. Powiedziałbym, że trzeba popatrzeć w logi, ale.... (-;
Co do płynności to, jak powszechnie wiadomo, z czasem support dla starszych modeli kart graficznych się kończy i im nowsze sterowniki tym działa gorzej. Tyle, że patrząc w ten sposób można co najwyżej wyprodukować milion hipotez, a problemu się nie znajdzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.