Ian Bankier, prezes klubu Celtic FC przedstawia nowego szkoleniowca!

Nadciąga kolejny sezon, sezon wielkich zmian dla drużyny ze Szkocji. Pierwszą z nich będzie nowy trener - znany przede wszystkim ze swojego udziału w Aston Villi. Jest nim oczywiście Outqer!

Logan (Glasgow Herald): Witam panie Outqer! Niedawno przyleciał pan do Szkocji. Jak mija Panu pobyt w Glasgow?

Outqer: No cóż, muszę przyznać że po angielskiej pogodzie myślałem że nic mnie nie może zaskoczyć. A jednak! Teraz rozumiem skąd u was przysłowie "If you don't like the weather, wait a minute"

Logan: Tak, pogoda u nas potrafi być bardzo kapryśna. Od dawna w prasie mówi się o nowym trenerze Celticu, jednak nigdzie nie było podanego żadnego nazwiska. Czy miało to służyć wzbudzeniu jeszcze większej ciekawości?

Outqer: Nie, nie było podanego żadnego nazwiska zapewne dlatego, że nikt nie widział kto tym trenerem zostanie. Jeżeli mam być szczery, sam dowiedziałem się o tym niedawno.

Logan: To znaczy że decyzja aby Pan prowadził Celtic była spontaniczna?

Outqer: Może spontaniczna nie jest tu do końca trafnym słowem, jednak nie była to na pewno długoterminowa decyzja.

Logan: Rozmawiał Pan już z piłkarzami?

Outqer: Głupie pytanie, oczywiście że tak. Pierwsze co po przylocie do Glasgow to było przywitanie i rozmowa z piłkarzami.

Logan: Jakie ma Pan plany wobec swojego klubu? Pierwsze miejsce w tabeli?

Outqer: (śmiech) Nie, to raczej nie tak działa. Jak zawsze pierwszy sezon jest to zapoznanie się z drużyną, poznawanie jej mocnych i słabych stron, opracowanie najlepszej możliwej taktyki. Dopiero wtedy możemy o takich rzeczach rozmawiać.

Logan: W okienku transferowym które własnie dzisiaj się zakończyło sprowadził Pan aż 3 zawodników nad którymi już Pan sprawował opiekę. Jest to Fabio Quagliarella, Zat Knight oraz Bakari Kone, prawda?

Outqer: Tak, do tej trójki jestem szczególnie przywiązany i chciałem ją mieć za wszelką cenę. Właściwie to do czwórki, niestety Zelijko Brkic wybrał jednak inną ścieżkę.

Logan: Zaskoczył Pan również kupnem aż 5 juniorów! Jakie ma Pan wobec nich plany? Nie jest to zbytnie ryzyko?

Outqer: Niektórzy nazywają mnie szaleńcem który chcę z Celticu zrobić jedną wielką szkółkę młodzieży (śmiech). Jednak moim zdaniem młodzi są przyszłością, w którą naprawdę warto zainwestować. Między innymi dlatego też sprowadziłem doświadczonych, sprawdzonych piłkarzy, którzy pomogą młodym w wejściu do wielkiego świata footballu.

Logan: Nie obawia się Pan że takie odważne kroki mogą za sobą przynieść przykre konsekwencje?

Outqer: Rozmawiałem z Prezesem na ten temat. Powiedziałem mu o swoich planach, celach oraz priorytetach, a on je uszanował. Pierwszy sezon mam całkowicie wolną rękę, aby stworzyć zespół który w niedalekiej przyszłości będzie się starał o wysokie miejsca w lidze.

Logan: Życzę zatem Panu owocnej pracy, oraz sukcesów w nadchodzącym sezonie. Dziękuje za wywiad i życzę miłego dnia.

Outqer: Również dziękuje.