Dziesiąty, jubileuszowy sezon będzie bardzo ciekawy. Po składzie II. Ligi widać, że rywalizacja będzie zacięta. Moimi faworytami do awansu są tacy gracze jak:
GooFy - Jak zwykle przeprowadził fajne transfery. Nie postawił tylko i wyłącznie za znanych piłkarzy takich jak Douglas Costa czy Faye. Ten zespół może namieszać i spokojnie powalczyć o Mistrza. Mam nadzieję, że GooFy nie będzie za dużo mieszać przy taktyce. Zawsze gra ładnie dla oka. Oby nie zabrakło szczęścia oraz dobrych wyników.
Sylwek - 2 transfery, które mnie zaciekawiły, czyli pozyskanie Benayouna i Pawła Brożka mogą okazać się strzałami w "10". Poza tym Sylwek ma aspiracje do tego, aby powalczyć o Majstra.
T-Mac - Ciekawe transfery przeprowadzone przez Aptekarzy. Sprzedanie Renato Augusto, a pozyskanie m.in. Trzech ofensywnych zawodników. Zeballos, na którego sam miałem chrapkę może namieszać, gdy zgra się z Rodallegą, Ljuboją oraz resztą zespołu, może zostać odkryciem sezonu. T-Mac pewnie da z siebie wszystko. Ma ciekawy zespół i będzie silny.
Filips - Jedne z najciekawszych transferów w całej świcie MLO. Downing, Afellay czy Fucile to duże nazwiska. Oprócz ich pozyskał jeszcze kilku wartych uwagi zawodników. Turcy będą bardzo silnym zespołem, który będzie mógł namieszać w lidze.
Domino - Jego PSG zrobiło równie "głośne" transfery, co prawdziwy zespół ze stolicy Francji. Guti, Deco czy Recoba to stare wygi wciąż głodne sukcesów. Ciekawa ekipa doświadczonych grajków. Potencjał ogromny. Patrząc po transferach, zespół Domina jest jednym z kandydatów do walki o awans.
Radek - Ponownie postanowił zatrudnić zawodników grających w polskiej Ekstraklasie. Zobaczymy jak nasi ligowcy poradzą sobie w 2. Lidze.
Nachos - Kolejny turecki zespół w moim zestawieniu. Sprowadzenie takich piłkarzy jak Shaun Wright-Phillips, Abiatti oraz Flamini robi wrażenie. To dobrze piłkarze. Besiktas to fajny zespół, który ma potencjał.
Zibii - Zespół Bragi zawsze miewa wysokie aspiracje, ale do tej pory z wynikami bywało różnie. Teraz Zibii przeprowadził niezłe transfery. Milner i Krasic to dobrzy skrzydłowi. Do tego dodać także pozyskanego Enrique i resztę zespołu. Solidny zespół z potencjałem. Tylko trzeba go wykorzystać.
Stuart - Był bardzo aktywny na rynku transferowym. Kupił piłkarzy, którzy są już dobrze znani w świecie Master League. Kupno Kerzhakova, który być może włączy się do walki o koronę króla strzelców może dać mu dużo pożytku. Caceres to także ograny zawodnik. Może być silnym punktem linii obrony. Przy odrobinie szczęścia Stuart może powalczyć o awans.
Outqer - Piłkarze z Birmingham mogą być czarnym koniem zaplecza I. Ligi. Knight to świetny stoper, a oprócz niego do zespołu Aston Villi dołączyli byli zawodnicy pierwszego składu Bordoeaux:) Bakari Kone oraz Berezucki. Do tego dodać byłego gracza Twente, Frederica Kanoute. Fajny zespół z dobrymi zawodnikami. Angielski team może namieszać w lidze.
Teraz coś o swoim zespole. Wracam do gry i mam ogromne chęci do gry. Mam nadzieję, że zespół, który został wzmocniony kilkoma naprawdę solidnymi piłkarzami może być tak jak dwa sezony temu w czołówce. Lekkie cięcia budżetowe spowodowały, że z drużyną pożegnali się Elmander, Adam i inni. Niektórzy się nie sprawdzili, inni byli drodzy w utrzymaniu. Przykład Clichy'ego, który zarabiał najwięcej, bo 1,3 mln. Warto odnotować powrót na stare śmieci Gio dos Santosa, który kiedyś grał w składzie z m.in. Klose. Cel jest prosty. Wrócić do Pierwszej Ligi i to z pierwszego miejsca:)
Życzę wszystkim powodzenia w nadchodzących rozgrywkach. Nie wymieniłem wszystkich transferów, bo nie uczyłem się listy na pamięć. To, że ktoś nie znalazł się na tej liście wcale nie znaczy, że jest gorszy - broń Boże. Wymieniłem tych, którzy przeprowadzili transfery, które mi się spodobały i zapadły w pamięci. Ta liga będzie bardzo wyrównana, tak jak pisałem na początku. Nie wiem kto zawiedzie. Nie chcę pisać, bo to zweryfikuje boisko. Mam nadzieję, że stoczę z wszystkimi bardzo fajne, wyrównane mecze w pełnej kulturze, bez chamskiej gry. Pamiętajmy, że to zabawa, w którą mamy się dobrze bawić. Jeszcze raz Powodzenia!
Tomek93
Aug 27 2012, 07:17
II liga będzie bardzo wyrównana i nie ma zdecydowanego faworyta do awansu. Wygra ją ten, kto utrzyma stabilną formę i będzie systematycznie punktował.
Jest kilku debiutantów, jest paru "wyjadaczy", zabrakło Just'a - szkoda
Liga na pewno będzie ciekawa

. Miejmy nadzieje, że każdy będzie starał się grać nieszablonowo, tak aby mecze nie były zlepkiem znanych już nam schematów oraz aby każdy mecz sprawiał nam radość

Moim celem jest przekroczenie granicy 60 pkt i zgarnięcie pełnej puli punktowej z graczami poniżej 10 miejsca. W poprzednich sezonach właśnie z tymi graczami traciłem najwięcej punktów, a sprawiałem niespodzianki graczom z czołówki. Cel jak najbardziej do osiągnięcia, aczkolwiek łatwo nie będzie

To tyle ode mnie, życzę każdemu radości z gry i skuteczności, żeby nasze mecze obfitowały w piękne gole

Pozdro!
Filips
Aug 27 2012, 10:40
Ciężko oceniać kto jakie zajmie miejsce, ponieważ ze sporą ilością graczy się nie znamy i nie wiemy co sobą reprezentują. Jednak zwykle jest tak, że spadkowicze są faworytami do awansu, w szczególności gdy nie spadają sportowo przez ilość oczek w rubryce punkty a poprzez inne aspekty. Nowi gracze musieli ostrożnie dysponować swoją gotówką na transfery. Po niektórych klubach widać jednak, że nawet z większą gotówką nie dokonuje się zakupów na siłę. Zakupy nowych graczy mogły stać się atrakcyjne dla zespołów które nie są tu pierwszy sezon. Mogli oni uszczuplić swoją kadrę wzmacniając przy tym w jakiś sposób siebie gotówką, miejscem w zespole ale i rywali. Było to atrakcyjniejsze moim zdaniem wyjście z sytuacji niż rozwiązywanie kontraktów. Swoimi transferami dziwił radek93, który bacznie przygląda się Polskiej Ekstraklasie i tam wypatruje swoje talenty. Fredrick Kanoute będzie teraz strzelał dla Aston Villi i to na pewno poważne wzmocnienie linii ataku. Shaun Wright-Phillips będzie teraz siał postrach na skrzydłach Besiktasu - to bardzo dobry transfer po nie dużych kosztach. Jose Enriue - sam miałem chrapkę, jednak nie udało się i wydałem pieniądze na inne wzmocnienia. Zibii... chyba będę w meczu z Tobą atakował lewą stroną - tą bez Jose

( sprawdzę jeszcze kogo tam masz

) . Można tak wymieniać transfery i wymieniać... Jeśli mam oceniać swoje dokonania na rynku to cieszę się, że udało mi się sprzedać kilku graczy, co z nowymi, jak to się opłaci dowiemy się wkrótce. Wydałem sporą sumkę i mam nadzieję, że się zwróci.
sylwek12b
Aug 28 2012, 17:23
Patrząc realnie na mój sklad wydaje mi sie ze szanse na awans są ale nauczony poprzednim sezonem nie napalam sie na awans. Zrobione transfery pokazą sile zepsolu w poczatkowych kolejkach. Jest sporo nowych ludzi, nowe zespoly, wreszcie calkiem ciekawie wygladaja zestawienia personalne poszczegolnych ekip. Zawiedli mie Heitinga i Turan - ich pozegnałem za godną cene. Zakupiłem Pawła B., Viviano (zobacyzmy jak sie spisze), Benayouna (w sparingach gral na srodku i lewej pomocy a o dziwo na prawej stornie lepiej mu idzie). Transferem 'last-minute' bylo sprowadzenie po dobrej cenie Belamy'ego, zobaczymy jak sie spisze narazie w 2 sparingach 6 bramek. Tłoczno sie robi w linii ataku (Miccoli, Bellamy, Brozek, Helmes, Emenike, Jelavic, Nuno Gomes) bedzie naprawde ciekawie, widac ze atak jest mocny, zapewne poskutkuje to zmiana systemu gry na 2 napastnikow. Patrzac na liczbe nowych graczy i ich umiejetnosci wydaje mi sie ze zdobycie duzej liczby punktow w 1 rundzie bedzie kluczem do awansu. Wg mnie awansuja Nalep, Rybson, zibi i jeszcze ktos (ciezko wskazac bo stawka jest naprawde wyrownana)
Rybson
Aug 28 2012, 20:05
szczerze nie mam pojęcia jak rozstrzygnie się obecna liga, ale jedno jest pewne:) nie poddam się, i postaram sie z każdym powalczyć, zobaczymy co tam sobie pokupowaliście... ale sam fakt jak sobie spoglądnę na Transfermarkt.de i porównam sobie wartości poszczególnych druzyn z 2 ligi to aż strach się bac... bez transferów będzie ciężko, chociaz lubię swój skład nie powinienem narzekać, bo zawsze może być gorzej.
Ciężko napisać kto może awansować, kto może wygrać ligę wszystko wyjdzie w praniu.
powodzenia! GL&HF
Tobinho
Aug 31 2012, 19:49
Witam na początku chciałbym życzyć wszystkim jak najlepszych wynikow w lidze:) Jezeli chodzi o typowanie to trudno, wszystko zalezy od dnia kazdego z graczy itd. Jezeli chodzi o mnie to niestety nie zrobiłem żadnych transferow ponieważ nie dodałem do arkusza kasiorki na pensje graczy. Miałem kilka fajnych wzmocnien ale skonczylo sie na tym, że grac bede stara gwardia:D Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:)

Wierze w swoją ekipę i jeżeli zagramy jak kilka fajnych meczów w tamtym sezonie to pogramy na najwyzszym poziomie:)