Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Revievs By Ktr Lab
board.issonline.pl > Inne > Gry
Kettger
FIFA 09 X360

...czyli totalny czochracz zwieracza odbytnicy.

11 września, godzina 12:20. Na Marketplace pojawia się długo oczekiwane demo najnowszej części FIFY. Bez dłuższego zastanawiania, odpalam ściąganie. Prawie 800MB - trochę to zajmie. Idę więc odprężyć się na siłownię, zostawiając konsolę w stanie spoczynkowo-ściąganiowym (jakby ktoś nie wiedział nowe sformułowanie w J. polskim). W drodze powrotnej kupuję sobie jeszcze skrzynkę z tajną zawartością, i coraz szybszym krokiem zmierzam ku HDD konsoli, na której zapewne czeka już na mnie świeżutka FIFA 09 w wersji demonstracyjnej. Otwieram drzwi, wchodzę - jest ! W końcu ! Biorę dwa płyny zmiękczające do pokoju, wybieram demo, wciskam START.

Gra wstępna

Po uruchomieniu gry pojawia się (podobnie jak w części poprzedniej na konsole) trening z Ronaldinho, w którym możemy poćwiczyć różne sztuczki, czy zagrania, postrzelać na bramkę, popróbować szczęścia w rzutach wolnych, rożnych... możliwości jest mnóstwo. Bramka bynajmniej pusta nie jest - ćwiczy na niej umiejętności bezimienny bramkarz , ubrany w żółtą koszulkę, a z tyłu nakleił sobie numer 99. Chyba za dwóch, bo poziom umiejętności tego goalkeepera pozostawia nieco do życzenia...

Ty weź to, a Ty tamto...

Gdy uznamy, że jesteśmy już wystarczająco wyćwiczeni w świecie FIFY, wciskamy ponownie START, i przechodzimy do menu głównego. Tutaj na początku pojawiają nam się do wyboru 3 rzeczy. Poziom trudności, uzależniony od naszego poziomu zaawansowania (są trzy poziomy do wyboru), rodzaj sterowania, oraz ulubiona drużyna. Jeśli chodzi o to ostatnie, to zespołów do wyboru mamy sześć - AC Milan, Chelsea, Marsylia, Real Madryt, Schalke 04 oraz Toronto FC. Wybieramy jeszcze taktykę, ustalamy wyjściową jedenastkę, i do boju! W trakcie ładowania możemy jeszcze raz poćwiczyć we wspomnianym treningu - w tym przypadku zawodnik, którego będziemy kontrolować, wybierany jest z puli piłkarzy drużyny, którą wybraliśmy. Przykładowo, jeśli spróbujemy sił Chelsea, to możemy przez tę chwilę ładowania poćwiczyć Terrym lub Drogbą.

Real Life, czy różowe okulary?

Po pierwszym kontakcie z grą, możemy być w realnym szoku - grafika jest po prostu świetna, tak dobrej oprawy nie widziałem jeszcze w żadnej grze sportowej, o animacjach nie mówiąc. Zresztą gameplay gorszy nie jest - świetne akcje oskrzydlające, świetne strzały, piękne parady, kiwki... czegóż chcieć więcej? W czasie gry możemy podziwiać nowe zegary, scoreboardy, sędziów (zarówno głównego, jak i liniowych), którzy pokazują co i jak. Świetnie wyglądają zawodnicy defensywni , którzy podczas pogoni za uciekającym im rywalem, czasem pokazują sędziemu ręką, iż powinien być spalony. Gameplay powala, jest nieporównywalnie lepszy, niż ten z PC.

Coś mi tu śmierdzi...

Podczas gry natrafiłem chyba na jeden zgrzyt. Być może zostanie to poprawione do wersji finalnej, ale zamiast boiska, mamy niekiedy cyrk, a w roli klaunów występują sędziowie. Kilka razy arbiter nie reagował w ewidentnych przypadkach fauli na żółtą kartkę, a niekiedy za czyste wejście dyktował rzut wolny. Jednak jedna sytuacja doprowadziła mnie do szczerego rżenia przez dobre kilka minut. Wychodziłem z kolejną kontrą, van Nistelrooy był sam na sam z bramkarzem. Podchodzę na odległość ok. 2 metrów, chcąc wypróbować kiwkę. Niestety... bramkarz złapał piłkę w ręce. Niezadowolony z takiego obrotu sprawy, zacząłem kląć, a tu nagle... gwizdek! Przez chwilę pomyślałem, że mam chorą wyobraźnię w trakcie nerwów, ale gdy zobaczyłem sędziego biegnącego w moją stronę, i wskazującego palcem na jedenasty metr, realnie spadłem z krzesła. Cała sytuacja była tak zabawna, iż ją nagrałem... niestety nie miałem wtedy przy sobie kamery, więc musiałem nagrać komórką... cóż - jakość jest słaba, ale coś tam da się zobaczyć.

http://pl.youtube.com/watch?v=sV18rrw2qQc

Panie doktorze, proszę o diagnozę!

Jeśli miałbym oceniać FIFĘ 09 Demo w wersji na XboXa 360, z czystym sumieniem dałbym nawet ponad 90%. Ocenę niestety zaniżyło totalnie spierdzielone sędziowanie, które czasem potrafi przechylić szalę zwycięstwa na niezasłużoną stronę. Daję więc uczciwe 85% , jednocześnie licząc na to, iż do premiery pełnej wersji zmieni się to na lepsze.

100% - w każdej mojej recenzji będę odejmował od pełnej puli stu procent określoną ilość procentów, za punkty gry, które nie przypadły mi do gustu. Ilość odjętych procentów zależy od stopnia wady.

-4% za... stosunkowo niezbyt dużą ilość zmian w stosunku do EURO 2008
-4% za... troszkę słabsze audio, niż w poprzednich częściach
-7% za... totalnie skopane sędziowanie

Łączna ocena -
85%

Największa zaleta: Grywalność i grafika

Największa wada: Sędziowanie

Jeśli spodobała Wam się owa recenzja, mogę napisać kolejne - na ten tydzień mam jeszcze zaplanowaną recenzję FIFY 09 Demo na PC.

Pozdrawiam.
Bardock
True man, true.

Dobra robota. Czekam na reckę FIFA 09 demo PC.
Vadiim
Super recenzja, super się czytało, oby więcej takich opinii na temat gier ;-)
Oczywiście jak najbardziej jestem za tym, abyś napisał kolejną recenzje, tym razem dotyczącą FIFY na platformę PC..
Oczywiscie wszyscy, którzy już grali w DEMO mają nałożoną swoją opinie na temat tego, co w tym roku przedstawiło EA, ale oczywiscie nie przeszkodzi to w tym, aby również przeczytac opinię innych graczy, piszesz ciekawie, mądrze; moim zdaniem na tej jednej recenzji nie powinieneś zapoprzestawac!
Super, pozdrawiam serdecznie!:))
NoisE
Świetna recenzja. biggrin.gif
Pozdro. smile.gif
MYSZa7
Fajna recka wink.gif Audio jak i sędziowanie pewnie zostanie poprawione o to można być spokojnym...chyba.
Mortin
recenzja jak najbardziej przypadla mi do gustu, jednak grajac osobiscie mam zupelnie inne zdanie na temat tej gry. Niestety jakos nie potrafie sie przestawic na fife po tylu latach gry w pesa. Coz moze grajac wiecej meczy, wkoncu dostrzege piekno tej gry.
pozdrawiam
Kettger
Z powodu braku czasu, recenzję napiszę w przyszłym tygodniu. Przepraszam za problemy. Pozdrawiam. smile.gif
Kettger
Taki duży, taki mały może świętym być?

Jak dobrze wiemy, FIFA 09 na platformę PC została nieco okrojona, względem jej potężniejszej technologicznie gry na next-gen. Przed premierą fora aż wrzały na wieści o ulepszonej grafice, większej liczbie nowości w gameplayu oraz innych zmianach. Wszystko wskazywało na to, iż w tym roku ujrzymy już nowogeneracyjną FIFĘ. Niestety, tak się nie stało - choć zmiany są. Ale czy to wystarczy, by wydoić nienasycone cielęcia, wyczekujące od krowy nowego produktu?

Maximus prowadzi...

Jeśli chodzi o ilość zmian w stosunku do poprzedniczki, o co akurat nie było specjalnie trudno, gdyż poprzednia wersja FIFY była spóźniona o kilka dobrych lat... Zmiany widać przede wszystkim w grafice - prezentuje się ona niewiele gorzej, niż wersja next-genowa. Największe wrażenie robią shadery oraz twarze zawodników, które wyglądają fantastycznie. Autorzy pokusili się także o wprowadzenie nowej, trójwymiarowej trawy. Rzekłbym nawet, że wygląda ona identycznie, jak ta z X360 i PS3. Nieco gorzej prezentują się stadiony, i ogólnie wszystko, co znajduje się na nich. Nie wydaje mi się żeby poczyniono tu jakiekolwiek postępy. Grafika jest niezła, ale jak wiadomo najważniejsza jest grywalność, a z tą w ostatnich odsłonach elektroników bywało kiepsko... jak jest tym razem?

No to wpuszczamy tygrysy!

Niestety, zmiany grywalności są śladowe. Kilka nowych animacji, zwodów i upadków to zdecydowanie za mało, by zrekompensować słabe tempo gry, kiepskie strzały oraz karygodne sędziowanie. O tym ostatnim nie warto się nawet rozpisywać, gdyż w poprzedniej recenzji opisałem to doszczętnie. Dziury w gameplayu od zawsze były piętą achillesową EA Sports - wygląda na to, iż Kanadyjczycy nie potrafią sobie z tym poradzić.

Ładne ubranie, mistrzu!

Nowa FIFA ma bardzo dużo smaczków 'pozagrowych' , które mogą się podobać. Na wszystkie nie ma miejsca, wypiszę więc te najlepsze i najważniejsze.

Pierwsza (po grafice) wielka nowość, to sterowanie myszką. Opanowanie gryzonia do najłatwiejszych nie należy, ale warto się go nauczyć, by móc konstruować ładne (choć schematyczne) akcje.

Drugą z nowości jest tzw. tryb widgets, dzięki któremu mamy możliwość dowiedzieć się o ciekawostkach z prawdziwego futbolu, oraz na bieżąco śledzić tabelę i wszystkie wyniki.

Trzecia nowość dotyczy aktualizacji składów. Na początku gry wybieramy jedną (więcej za dod. opłatą) ligę. Podczas całego sezonu (dokładnie co tydzień) składy drużyn z realnego świata, ich formacje, forma itp. będą przenoszone do świata gry. Jest to idealny sposób na nieprzerwalną aktualizację gry, w/g świata prawdziwego.

Darujemy mu życie, Cezarze?

FIFA 09 na PC to nadal kiepska gra, na starym engine. Ulepszona grafika nie zmieniła oblicza serii - PC zasługuje na znacznine lepsze, pod względem gameplayu, produkcje, i jeśli za rok ujrzymy kolejną FIFĘ na starym silniku, na pewno nie sprawdzę - nawet dema.

-6% wykonanie stadionów
-7% sędziowanie
-10% śladowe zmiany w gameplayu

Łączna ocena - 77%

Największa zaleta: Otoczka

Największa wada: Stary engine
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.