Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z grafika na radeonie x1600xt
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
tominho
Witam. Otóż mam taki problemik który wystąpił stosunkowo niedawno - wcześniej nie było żadnych problemów ( przynajmniej jeżeli chodzi o to ). Więc przeinstalowałem system, wszystko pięknie ładnie odpalam PES`A chwilkę pogram i mi zaczynają jakby takie przeskoki w grafice występować, to białe, to czarne kwadraciki w różnych pktach ekranu po czym za chwile łapie zwiechę i trzeba restartować komputer. Stery mam najnowsze, mój sprzęt p 4 3.2 ghz, 1024 ram, ati radeon x1600xt 256mb i wszystko ładnie śmigało na HIGH. Miał ktoś może taki problem?? Z góry dzięki za odp.

A i zapomniałem że dopóki mi się komputer nie zawieszał to gdy wywalało do WINa wyskakiwał błąd z ATI bez żadnego określonego opisu tego błędu.. można było tylko wyklikać 'send raport to ati'
tominho
Nikt naprawde nie miał takiego problemu albo nie wie jak go rozwiązać?? Pomóżcie..
ShockER
Te kwadraciki to tzw. artefakty. Powstaja na wskutek przegrzania gpu na karcie graficznej wink.gif Kręciłeś ją? Może masz zasyfiony wiatraczek?
tominho
Kręcić co prawda nie kręciłem a wiatraczek troche zasyfiony był ale właśnie po jego wyczyszczeniu ten problem zaczął występować.. da się jakoś temu zaradzić? Jakiś program or something? mellow.gif
cialo7
Może po przeinstalowaniu systemu nie zainstalowałeś właściwych sterów do karty? Jeśli zainstalowałeś dobre, to karta nie powinna robić takich rzeczy. A w innych grach nie masz podobnego problemu?
tominho
Stery są dobre. W innych grach niestety też występuje ten problem.. wiatraczek się skiepścił i nie śmiga :/ Można wymienić sam wiatraczek do karty? Bo z kartą wszystko wporządku.
messjash
CYTAT(tominho @ Jul 27 2009, 08:20) *
Stery są dobre. W innych grach niestety też występuje ten problem.. wiatraczek się skiepścił i nie śmiga :/ Można wymienić sam wiatraczek do karty? Bo z kartą wszystko wporządku.

Jeśli wiatrak się nie kręci to może to być powodem bo karta się grzeje. Ale jest też szansa że jak grzebałeś przy karcie to sam ją uszkodziłeś i raczej trzeba będzie wymienić na nową. Jeśli w innych grach to się dzieje to na pewno wina karty. Wiatrak oczywiście można wymienić na większy, mniejszy jaki Ci pasuje. Ale jeśli karta jeszcze na gwarancji to po takiej wymianie mogą jej nie uznać więc jak masz to reklamuj.
tominho
Właśnie nie występuje we wszystkich grach. Problem widnieje w PESie i CSie naprzykład a już przy Dungeon Siege 2 na full detalach śmiga aż miło, więc chyba jednak tylko wiatraczek do wymiany.. orientuje się ktoś w cenach do tej karty co do w miare dobrego wiatraczka?? happy.gif
cialo7
To najprawdopodobniej wina karty. DS2 nie wymaga od karty tak wiele pracy jak w przypadku CS'a czy Pesa. Zapewne gdybyś miał inną grę potrzebującą sporo z karty, błąd powieliłby się. Tak więc wymień wiatraczek. A jeśli nie chcesz ryzykowac samodzielnej zamiany, spróbuj może u jakiegoś kolegi podpiąć swoją kartę i włączyć jakąś grę, w której występuje problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.