Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Sprzętu Komputerowego.
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Stron: 1, 2
kksm
Witam. Kupiłem pół roku temu komputer, ale nie jestem z niego zadowolony mam zamiar kupić 2 GB RAM i KARTE GRAFICZNĄ.
Pomóżcie mi zdecydować się jaka to ma być karta(max. 250-300zł). Aha co najważnuiejsze prosze o linki do sklepów z nie używanymi rzeczami(o allegro nie ma mowy). Składajcie swoje propozycje. Poniżej specyfikacja mojego sprzętu teraz:
*Płyta główna: GA-945GCMX-S2 s.774, i945GC, VGA, PCI-E x16, GLAN (wejścia na RAM 2(DDR2) i max pojemność 2GB)
*Procesor: PENTIUM DUAL CORE 1.8Ghz "E2160" FSB:800MHz
*Pamięć 2 x 512MB DDR2 CL5 667MHz (te 2 bloki mam zamiar własnie wymienić na 2 x 1GB DDR2 CL5 667MHz)
*Karta PCI-E 256MB RADEON X1550 128bit TV/DVI (i tu składajcie wasze propozycje na co to gówno wymienić, pamiętajcie o funduszach 250-300zł i ani grosza więcej)
Karta ma być zakupem na którym wraz z 2GB RAMU powinny ruszyć na detalach max takie gry jak: ASSASSINS CREED, PES 2008, COD 4, WIEDŹMIN
Składajcie propozycje co do karty grafiki. Ja sie na tym nie znam ale proponuje GeForce 8500 GT Palit 1GB HDTV & DVI (PCI-E) bulk za 229zł. Z góry dzięki za pomoc.
qazwsx
Moim zdaniem powinieneś rozglądać się za kartą graficzną na DDR3 i raczej z 512MB + Obsługa DX10
Może coś takiego:
Galaxy GF 8600GT - 265zł na dziś

Na twoim miejscu poczekałbym na wypowiedzi innych albo samemu rozejrzał się na stronie podanej wyżej.
Jeśli się mylę, drodzy forumowicze, to zignorujcie tą wypowiedź. Nie jestem jakimś wielkim znawcą, więc jakby co to oświećcie mnie wink.gif
kksm
No niezbyt mnie interesuje ta karta bo jak patrzalem testy to ta co ja wymieniłem ten GeForce 8500 GT Palit 1GB HDTV & DVI (PCI-E) bulk za 229zł był nawet lepszy a jest tanszy i ma 1 GB pamięci chociaż znowu ddr2 a nie 3, ale słucham innych propozycji. Pomóżcie.
Kriss91
Dozbieraj trochę i kup Radeona 3850 lub GeForce'a 9600GT. W okolicach 400zł powinieneś znaleźć model jakiegoś producenta. Wg mnie nic tańszego nie opłaca się kupować.
kksm
Nie no niestety aż takich funduszy nie mam stary powiedział, że mam się zmieścić w 400 stówach 2GB RAM + Karta, a więc karta musi kosztować do 300 zł nie wiecej. Podsuwajcie pomysły.
Beto
Kupisz jakąś za 250zł~ i za pół roku znowu będziesz chciał wymienić.

A może byś sprzedał swoją kartę i byś miał troche więcej kasy. wink.gif
Orange_91
Cytat(Beto @ Apr 20 2008, 13:38:12) *
Kupisz jakąś za 250zł~ i za pół roku znowu będziesz chciał wymienić.

A może byś sprzedał swoją kartę i byś miał troche więcej kasy. wink.gif

I to jest bardzo dobre rozwiązanie. Na pewno zaproponowany przez ciebie Geforc 8500 odpada bo to słaba karta, poza tym za tyle kasy nie kupisz dobrej karty i co znowu będziesz za pół roku ją wymieniał?
Swoją drogą kupowałeś komputer ledwie pól roku temu i już Ci coś nie pasuje. Lepiej było na początku uzbierać trochę kasy i przemyśleć zakup a nie teraz robić zmiany.
simian raticus
Powiedzcie ile taki Galaxy GF 8600GT prądu pojada?
Damian.
Tutaj myślę , że znajdziesz

http://www.gph.benchmark.pl/

Pozdr wink.gif
kksm
Dobra wybrałem 4 kandydatki mówcie co wy byście wzieli(czy pes by ruszył max na któreś):

1.Palit GeForce 8600GT Super 512MB DDRIII /128bit/ HDTV 2xDVI
Cena: 250zł

2.Asus Radeon HD3650 512MB DDR3 /128bit/ 2xDVI
[EAH3650 SILENT/THDI/512]
Cena: 270zł

3.GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H GDDR3
Cena: 249zł

4.GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Sonic+ GDDR3
Cena: 259zł

Beto
CYTAT(kksm @ May 15 2008, 14:18:05) *
Dobra wybrałem 4 kandydatki mówcie co wy byście wzieli(czy pes by ruszył max na któreś):

1.Palit GeForce 8600GT Super 512MB DDRIII /128bit/ HDTV 2xDVI
Cena: 250zł

2.Asus Radeon HD3650 512MB DDR3 /128bit/ 2xDVI
[EAH3650 SILENT/THDI/512]
Cena: 270zł

3.GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H GDDR3
Cena: 249zł

4.GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Sonic+ GDDR3
Cena: 259zł

Jeśli 4 karta to nie Sonic to kupuj HD3650.
PES myśle, że spokojnie ruszy na high.
kksm
Ok, ktoś ma inne pomysły? Można zaproponować samemu karte do 299.99zł.
Beto
Osobiście proponuję Palit GeForce 8600GT 256MB Sonic+.
256MB dlatego, że to DDR3, 512MB mają DDR2.
W 300zł powinieneś się zmieścić, ewentualnie + koszt przesyłki. (Chyba, że masz sklep na miejscu rolleyes.gif )
juniorsen
Siema wszystkim;] Ja za niedlugo planuje kupic nowy sprzecior... i nie mam pojecia co wziac moze moglibyscie mi cos poradzic tak do 1500?;]
Aha no i oczywiscie pes 2008 ma na tym smigac laugh.gif
markiz25
atari
JuveR
No więc ja też mam pytanko tongue.gif Aktualnie mam kartę: nVidia GeForce 7600GT 128MB. I planuje w najbliższym czasie dokupić drugą kartę smile.gif I teraz pytanie, może to być obojętnie jaka karta nVidia GeForce? Czy muszą być spełnione jakieś warunki? Czekam na odpowiedź biggrin.gif
d-note
Musisz mieć tą samą markę czyli 7600GT 128MB tongue.gif A i nie opłaca się robić SLI. Lepiej sprzedać tą, i dołożyć do dobrej tak za 500 zł tongue.gif Na przykład ta.
p@blo
Ja mam do was takie pytanko. A mianowicie czy ta karta http://www.twenga.pl/cena-RADEON-X1300-PRO...aficzna-54619-0 pojdzie mi na zasilaczu 300W?? Aha i jeszcze jedno. Czy zlacze agp 4 rozni sie od agp 8??
Kriss91
CYTAT(p@blo @ Aug 22 2008, 13:55) *
Ja mam do was takie pytanko. A mianowicie czy ta karta http://www.twenga.pl/cena-RADEON-X1300-PRO...aficzna-54619-0 pojdzie mi na zasilaczu 300W?? Aha i jeszcze jedno. Czy zlacze agp 4 rozni sie od agp 8??

Nie jestem pewien na 100%, ale chyba mogą być problemy na 300W (zależy jeszcze jaka firma).
Co do różnicy AGP 4x/8x to chodzi o szybkość przesyłu danych itp. Dwoma słowami: "większa wydajność" (na 8x oczywiście).
Co do tej karty, to chyba nie masz zamiaru jej kupić (a zwłaszcza za taką cenę)?? biggrin.gif

PZDR
p@blo
CYTAT(Kriss91 @ Aug 23 2008, 22:08) *
Nie jestem pewien na 100%, ale chyba mogą być problemy na 300W (zależy jeszcze jaka firma).
Co do różnicy AGP 4x/8x to chodzi o szybkość przesyłu danych itp. Dwoma słowami: "większa wydajność" (na 8x oczywiście).
Co do tej karty, to chyba nie masz zamiaru jej kupić (a zwłaszcza za taką cenę)?? biggrin.gif

PZDR

Dzieki kriss. Za taka cene nie za 100 zl ja kupie jak juz
JuveR
Dałem już sobie spokój z wymianą karty graficznej. Po 'głębszych przemyśleniach' doszedłem do wniosku że to nie ma sensu tongue.gif Bo po co wykładać 400zł na kartę, a za jakiś czas jeszcze trzeba by dokupić RAMu itd. itp. Coraz bardziej myślę o zakupie konsoli smile.gif Będzie to zapewne XBox bo po prostu PS3 to jednak zbyt duży wydatek. No więc wszedłem na allegro, a tam widzę kilka wersji tej konsoli: Arcade, Premium, Pro i jeszcze była chyba Elite. No i teraz mam prośbę. Czym się różni jedna od drugiej? Od razu zauważyłem że Elite od tych innych różni się ceną rolleyes.gif Arcade to chyba jest bez dysku twardego, tak?
Co byście powiedzieli o tej?
Od razu mówię że nie chcę wydawać powyżej 900zł wink.gif
qazwsx
Aż tak X-kloce staniały ?!
> Tu < masz podane różnice wink.gif
Jakbym miał kupować X'a to bym brał Premiuma. PS3 lepsze chociażby z powodu napędu blu-ray ale znowu do tanich nie należy biggrin.gif
Fajną i ekonomiczną opcją jest mieć słaby komp do neta, programów itp. i konsolę do grania wink.gif Teraz wg mnie konsole to dobry wybór - to, jak teraz traktują kompy najwięksi producenci gier to parodia. Weź sobie np. Fifę - na X360 i PS3 gierka o wiele lepsza niż na blaszaki. Jako drugi przykład warto przytoczyć GTA 4, nie dość, że wyszło o wiele wcześniej na konsole to jeszcze PeCetowcy prawdopodobnie dostaną niedopracowaną konwersję ( Patrz targi Games Convention w Lipsku ). sleep.gif
Przemyśl tę decyzję, a najlepiej poczekaj na opinie innych wink.gif
JuveR
Nom, FIFA na PeCeta to totalna porażka. Ahh.. gdyby tak jeszcze był Gothic na konsole happy.gif
Dla mnie w grę wchodzi tylko wersja Premium. Elite mi jest po prostu nie potrzebna, bo mam kompa, a znowu w Arcade brakuje jednak tego dysku...
No nic póki co czekam, może jeszcze ceny pójdą w dół biggrin.gif Ale ta konsola do której podałem link wygląda na całkiem dobrą oferte?
qazwsx
Nie orientuję się w tak bardzo w cenach konsol ale jak dla mnie cena podejrzanie mała tongue.gif Nie chcę Ci obrzydzić tej aukcji bo możliwe, że tak ceny zjechały w dół ( Ja pamiętam ceny premium na poziomie 1300 biggrin.gif biggrin.gif ) więc się nie sugeruj moją opinią co do tej aukcji.
Z drugiej strony wartoby było się upewnić co do tej aukcji , czy gościu nie sprzedaje bubla. wink.gif
--
Edit:
Z tego co wyczytałem, to dobrze, gdyby twoja potencjalna X-skrzynka posiadała wejście HDMI - możesz podpiąć pod telewizory HD i obraz zapewne będzie o wiele lepszy niż podpięcie inne niż HDMI. Widzę, że na aukcji, którą podałeś, ten X360 nie ma tego wejścia.
Nawet jeśli byś nie miał zamiaru na razie podpiąć X pod tv z HD to w przyszłości może Ci się te wejście przydać wink.gif
Chyba, że jest inaczej niż myślę - nie ma innego podpięcia w konsolach z wejściem HDMI ale NIE WIEM! Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu! rolleyes.gif Oglądając zdjęcia X'ów z wejściami HDMI wydaje mi się, że mają też inne podpięcia pod tv. Tak jak mówię - niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu wink.gif
JuveR
OK, już wszystko wiem. Telewizory HD podłącza się za pomocą kabla Component, który jest w zestawie. Konsola ma z tyłu przełącznik HDMI-TV rolleyes.gif
qazwsx
Chodziło mi raczej o to, czy jeśli się nie ma tv z wejściem HDMI to czy jest inna możliwość podpięcia ( Taka jak w X'ach bez HDMI )
W prostych słowach czy oprócz HDMI, X360 ma inne wejście, dzięki któremu można go podpiąć do telewizora.

elotto
planuje wymienic stary procesor karte graf. i ram. Glownie pod takie gry jak Gta IV, Pes 2009, Fifa 2009 itp. Oto co mam zamiar kupic:
Intel pentium 3.0GHz
PALIT XpertVision GeForce 9500GT Super+, 1024MB DDR2 (128bit), PCI-E, TV/DVI
RAM: Kingston 1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM
Czy waszym zdaniem wystarczy aby w/w gry chodziły na wysokim poziomie?
Beto
CYTAT(elotto @ Sep 4 2008, 16:57) *
planuje wymienic stary procesor karte graf. i ram. Glownie pod takie gry jak Gta IV, Pes 2009, Fifa 2009 itp. Oto co mam zamiar kupic:
Intel pentium 3.0GHz
PALIT XpertVision GeForce 9500GT Super+, 1024MB DDR2 (128bit), PCI-E, TV/DVI
RAM: Kingston 1024MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM
Czy waszym zdaniem wystarczy aby w/w gry chodziły na wysokim poziomie?

Po pierwsze Dwurdzeniowy procesor. Karta jest słaba, a ramy średnie. Ja bym raczej tego nie kupił.
elotto
to jaka karte graf. polecilibyscie mi kupic?
Beto
CYTAT(elotto @ Sep 4 2008, 18:12) *
to jaka karte graf. polecilibyscie mi kupic?

Powiedz ile masz pieniędzy. A RAM to z 2 Gb byś potrzebował.
elotto
250-400 zł
who_me
Edit
who_me
okolo 350 to tylko GeForce 9600 GT .

http://www.allegro.pl/item427018564_palit_...50_1800mhz.html

gf 9500 to padaka .

Beto
Chyba 9600GT to najlepszy wybór. Gdybyś mógł dołożyć z 50 zł to wtedy Radeon HD4850.
Jocker
Witam, rownież mam zamiar wymienic kompa i chetnie wyslucham rad i opinii na temat mojego, wstepnego, wyboru.

Proc: Intel Core 2 Duo E6850 3.0 GHz.
Płyta: GIGABYTE GA-P35-S3L.
Ram: Kingston 2GB DDR2 800MHz.
HDD: SEAGATE Barracuda 750GB 32mb.
Karta: GF 8800GT.

Szczerze mowiac wogole sie na tym nie znam, bede wdzieczny za opinie ludzie znających i interesujących się komputerami.
Kriss91
CYTAT(Jocker @ Sep 4 2008, 20:42) *
Witam, rownież mam zamiar wymienic kompa i chetnie wyslucham rad i opinii na temat mojego, wstepnego, wyboru.

Proc: Intel Core 2 Duo E6850 3.0 GHz.
Płyta: GIGABYTE GA-P35-S3L.
Ram: Kingston 2GB DDR2 800MHz.
HDD: SEAGATE Barracuda 750GB 32mb.
Karta: GF 8800GT.

Szczerze mowiac wogole sie na tym nie znam, bede wdzieczny za opinie ludzie znających i interesujących się komputerami.

Napisz może nam ile złociszy masz zamiar przeznaczyć na kompa unsure.gif
Jocker
Około 2000zł, max 2500zł. Na sam komputer.
Beto
Ceny z ESC.pl

Core 2 Duo E8400 - 499 zł
MSI P45 Neo3-FR - 299 zł
A-Data EE 2x 1GB 800Mhz - 135 zł
Powercolor HD4850 - 479 zł
Chieftec GPS 400W - 145 zł
Pioneer DVR-215 - 85 zł
Samsung F1 640GB - 210 zł
Cooler Master Elite - 149 zł

W sumie wyszło: 2001 PLN. Jeśli masz monitor większy niż 19" to wtedy HD4870, ale potrzebna wtedy będzie przejściówka 2x molex => PCI-E 6-pin.
elotto
mam pytanie:
Czy kingston DDR2 2GB to to samo co 2x Kingston DDR2 1GB?

I jeszcze jedno. Czy Intel pentium core 2 duo e7200 2,53 GHz to dobry procek na najnowsze gry?
Kettger
CYTAT(elotto @ Sep 18 2008, 17:08) *
mam pytanie:
Czy kingston DDR2 2GB to to samo co 2x Kingston DDR2 1GB?

I jeszcze jedno. Czy Intel pentium core 2 duo e7200 2,53 GHz to dobry procek na najnowsze gry?

1. Nie, 2x1GB to RAMy w DUALu, to znaczy trochę wydajniejsze. Zawsze lepiej brać np. 2x2GB, niż 1x4GB. Jeśli ma się oczywiście wystarczającą ilość slotów na pamięć.

2. Do końca tego roku jeszcze starczy. Jeśli jednak ma być to przyszłościowy zakup, polecałbym Quada.

Pozdrawiam.
elotto
CYTAT(Kettger @ Sep 18 2008, 18:29) *
1. Nie, 2x1GB to RAMy w DUALu, to znaczy trochę wydajniejsze. Zawsze lepiej brać np. 2x2GB, niż 1x4GB. Jeśli ma się oczywiście wystarczającą ilość slotów na pamięć.

2. Do końca tego roku jeszcze starczy. Jeśli jednak ma być to przyszłościowy zakup, polecałbym Quada.

Pozdrawiam.

1. Czyli lepiej jest 2x 1GB niz 2GB
2. Moze byc Intel core 2 q6600 quad 2,4GHz?
Beto
A ja na przykład Quada nie polecam. Mało które gry wykorzystują 4 rdzenie (obecnie chyba tylko 1). Pomyśl, za nim gry będą wykorzystywały 4 rdzenie Twój procesor będzie już jednym z gorszych. Popatrz sobie testy taki E8400 często radzi sobie lepiej niż Quad.

Mowa oczywiście o grach, bo jeśli chcesz brać komputer do grafiki 3D albo jakiś bardziej wymagających programów to będzie to dobry wybór.

E7200 to dobry wybór, jeśli masz troche więcej kasy dołóż do E8400.
d-note
Jeśli potrzebujesz kompa do gier - bierzesz E8400. Jeśli komp ma służyć dłużej (nie chcesz wymieniać za 1,5 roku), ma być wydajniej w różnorakich programach (jeśli z takowych korzystasz wykorzystujących 4-rdzenie), to bierzesz 4-rdzeniowca.

Nie kupuj nic narazie. Poczekaj, bo narazie ceny procków wzrosły do ok. 20 %. Intel obiecuje obniżki conajmniej w październiku (nowa seria chipsetów wychodzi) więc poczekaj. smile.gif

A i zastanawiam się jaki masz pozostały sprzęt. wink.gif

PS. Sądzie że i7 troszkę odświeży rynek tongue.gif

Po porady zapraszam na tą stronę.
elotto
CYTAT(D-Note @ Sep 18 2008, 21:42) *
Jeśli potrzebujesz kompa do gier - bierzesz E8400. Jeśli komp ma służyć dłużej (nie chcesz wymieniać za 1,5 roku), ma być wydajniej w różnorakich programach (jeśli z takowych korzystasz wykorzystujących 4-rdzenie), to bierzesz 4-rdzeniowca.

Nie kupuj nic narazie. Poczekaj, bo narazie ceny procków wzrosły do ok. 20 %. Intel obiecuje obniżki conajmniej w październiku (nowa seria chipsetów wychodzi) więc poczekaj. smile.gif

A i zastanawiam się jaki masz pozostały sprzęt. wink.gif

PS. Sądzie że i7 troszkę odświeży rynek tongue.gif

Po porady zapraszam na tą stronę.

sprzet ktory zamierzam kupic:
intel core duo 2 e7200
Geforce 9600
2x1GB kingston DDR2
Beto
CYTAT(elotto @ Sep 19 2008, 15:26) *
sprzet ktory zamierzam kupic:
intel core duo 2 e7200
Geforce 9600
2x1GB kingston DDR2

Najlepiej podaj ile masz kasy. Kingston to niezbyt dobra marka, a zamiast 9600 może lepiej HD4850? Wszystko zależy od tego ile masz zamiar wydać.
elotto
wszystko to okolo 1100-1200 zł
ronaldo_9
Witam! Proszę kogoś kto naprawdę się zna na dobrym doborze sprzętu.
Zamierzam trochę grać, więc jakiś sprzęcik wydajny właśnie w tych aplikacjach.
Kiedyś się sparzyłem i nie chce tego powtarzać. wink.gif

Proszę podać konfiguracje do 2000zł
I może powinienem jeszcze miech poczekać? Tak do premiery PES 2009.
Proszę o odpowiedź. smile.gif
Jocker
Siema, mam sprawe nie zwiazana z wyborem sprzetu, ale ogolnie z komputerem. Otóż, sprzet juz sobie wybralem, oto on:
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
Procesor: Core 2 Duo 3.0GHz
Karta Graficzna: GF 9800GT
Dysk Twardy: 750GB S-ATA
Ram: 2GB DDR2
Zasilacz: 500W Modecom

I teraz mam problem. Siedze sobie normalnie na komputerze, przegladam internet czy cos, i nagle reset.. I tak co jakis czas. Nie wiem co może byc przyczyna. Sciagnalem program do pomaru temperatur i nie wyglada na to żeby się przegrzewał.. Wiecie może, w czym problem? Z góry dzięki za pomoc.
ShockER
CYTAT(ronaldo_9 @ Sep 23 2008, 00:59) *
Witam! Proszę kogoś kto naprawdę się zna na dobrym doborze sprzętu.
Zamierzam trochę grać, więc jakiś sprzęcik wydajny właśnie w tych aplikacjach.
Kiedyś się sparzyłem i nie chce tego powtarzać. wink.gif

Proszę podać konfiguracje do 2000zł
I może powinienem jeszcze miech poczekać? Tak do premiery PES 2009.
Proszę o odpowiedź. smile.gif

Moim zdaniem najlepiej skupić się na procesorach AMD i Kartach Graficznych ATI. Dlaczego? Bo są duużo tańsze i moim zdaniem wydajniejsze. Aprzede wszystkim można je kręcić aż miło biggrin.gif. Proponowalbym taki zestaw: AMD Athlon 64 X2 6000+ + aTI Radeon HD 4850 najlepiej od sapphire. TO wykosztuje cię około 700 zł czyli moim zdaniem bardo mało jak za takiej klasy sprzęt. do tego płyta głowna za 300-400zł. TO jest 1100zł. za 800 zł 4 GB DDR2 667 i masz kompa na pare ładnych lat.
ronaldo_9
CYTAT(Jocker @ Sep 24 2008, 20:34) *
Siema, mam sprawe nie zwiazana z wyborem sprzetu, ale ogolnie z komputerem. Otóż, sprzet juz sobie wybralem, oto on:
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
Procesor: Core 2 Duo 3.0GHz
Karta Graficzna: GF 9800GT
Dysk Twardy: 750GB S-ATA
Ram: 2GB DDR2
Zasilacz: 500W Modecom

I teraz mam problem. Siedze sobie normalnie na komputerze, przegladam internet czy cos, i nagle reset.. I tak co jakis czas. Nie wiem co może byc przyczyna. Sciagnalem program do pomaru temperatur i nie wyglada na to żeby się przegrzewał.. Wiecie może, w czym problem? Z góry dzięki za pomoc.

Mi tak się robiło z powodu płyty i zasilacza ale z nowym sprzętem nie powinno tak się dziać.
Dzięki ShockER, przyda się ta informacja.

Mam jeszcze pytanko: Jaki system wybrać? XP czy Vista? Na XP podobno jest limit RAM'u ale słyszałem że Vista to shit. Poradźcie coś. smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.